nedjelja, kolovoza 31, 2008

Ja Marija, ti Marija

Ena bot ke je bila Bela nedeja su si šli k maši u Sovinjak. Tamo je, veš, bil kip Majke božje oko kojeg su si hodili v krug. Je bil taj kip sav od zlata. Taki debeli lanci su bili po njej, ko moja ruka. Ma je posle sve pokral oni Macuka, ki je bil plovan doli v mestu. Je šla anke Marija iz Prapuća in si je na Mostu počinila i v gostione naručila jenu bukaletu vina i fetu kruha. Je kruh dela v vino pa joj je sve popilo. Pak si je naručila še enu bukaletu. Kad je prišla v crikve joj se se vrtelo v glave. Pak je došla k Majki božji in dejala: „Ja Marija, ti Marija. Meni su sina ubili, tebi su sina ubili. I zakaj da ja sad hodim oko tebe, hodiš ti oko mene!“

srijeda, kolovoza 27, 2008

10 faza rada na projektu

1. zanos
2. konfuzija
3. razbijanje iluzija
4. pad u depresiju
5. panika
6. traženje krivaca
7. pranje ruku
8. kažnjavanje nevinih
9. pronalaženje kompromisa
10. nagrađivanje i odlikovanje onih koji nisu sudjelovali u projektu

petak, kolovoza 22, 2008

Frere Jacques

Stvarno moraš biti minus inteligentan da bi kritizirao nekoga tko u tri najveće moguće utrke sruši tri svjetska rekorda i osvoji tri zlatne medalje, komu 90.000 ljudi uglas s veseljem pjeva "Happy birthday", a par milijardi to čini iz svojih fotelja. I zadnjoj budali bilo je jasno da gleda nešto što se u životu, ako imaš sreće, može vidjeti samo jedanput.
Ako je Jaques Rogge želio postati najnepopularniji šef Olimpijskog odbora od Grčke naovamo, uspio je.

nedjelja, kolovoza 17, 2008

Banana teror

NBA je poslala pismo kojim upozorava klubove koji snube za potpis iranskog košarkaša Hameda Ehadadija, da ga ne smiju angažirati. Bar dok State Departement ne izda posebnu suglasnost. Ne'š ti opasnog teroriste! Dvometraš koji puca 16 koševa po utakmici i još bolje brani. I to NBA-u zabranjuje isti onaj Žbun koji uredno prodaje oružje i kupuje naftu od Irana. A je to najrazvijenija demokracija na svijetu! I ti su se rugali komunistima. Stvarno.

srijeda, kolovoza 13, 2008

Žena u Kini

Ujgurska muslimanska žena živi u vrlo skučenom prostoru. Ona je kao žaba na dnu bunara. Vidi samo komadić neba.

(nepoznata Ujgurskinja u tv dokumentarcu o ženama u Kini)

petak, kolovoza 08, 2008

petak, kolovoza 01, 2008

Prvi dan kolovoza: Fešta od njoki

* 400 grama pirea od krumpira (Mona Lise ili Adore)


* 120 grama brašna


* 2 cijela jaja




Pire poluohlađen umijesiti s brašnom i jajima, izvaljati u trake debljine kažiprsta i izrezati na valjčiće dužine pola kažiprsta. Svaki malo provaljati na dlanu da se dobiju njoki. Kuhati u kipućoj posoljenoj vodi dok isplivaju na površinu.




* Piini njoki

Posvećene grančice

Veš da mi drugi palimo kresove ne za svetoga Ivana? Pri nami se kresovi pale za Petrova, ki je prav moj rođendan. Pred dva, tri leti, justo za Petrova, sem tu baš poli Vela njiva napravil veliki kres.
Mi je taj put Marija Buždon s Ćićarije ( a ke ženska, ima prek sto kil, jenput smo v Slumu stavili nje i sestre joj, ki je anke velika, na vage za prosce, su mele skupaj prek 200 kil) poslala posvećene grančice ki ih je plovan blagoslovil da bi grozdje čuvale od tuče. Naj ih metnem na kup s kresovi. In sam ih jaz dobro nametal. Taman kad sem užgal kres je naišla Jovaninova Ivanka: „Bežte doma, barba, prihaja od Sovinjaka strašan temporale!“ mi je dejala.
Nis prišel ni do prve hiše, kad se je spustila taka sakrametska tuča, je sve potukla. Neanke jene jagode na grozju ni ostalo.