subota, veljače 27, 2010

da imamo gdje pisati...

/AKLIMATIZACIJA DRVENASTIH EGZOTA U ZAGREBAČKIM PARKOVIMA - by glavonje s PMF-a/




najava događaja za početak ožujka




Metasekvoja /Metaseguoia glyptostroboides (Hu et Cheng)/
multukulti event izbijanja mladih listića najavljen za sljedeći tjedan
u zg-botancu/




K nama su ove visoke dame stigle 1953. godine i ima ih po arboretumima i dendrološkim kolekcijama. Navodno ih ima i u Opatiji, @Eli.
U Botaničkom vrtu u Zagrebu raste jedna sasvim mlada: tek joj je 40 godina i vrlo je visoka za podneblje i dob (ovdje inače ne narastu više od 35 metara). Prvi su joj se češeri pojavili 1978. i 'sjeme joj je vrlo klijavo', kažu glavonje s PMF-a. Budući da je Botanac samo dvije ulice dalje od moje kuće, posjetit ću je za jedne od sljedećih šetnji i prenijeti joj tvoje pozdrave, @Finnče. A i da vidim kako je i što kaže. U nas, izgleda, metasekvoja započinje listati već početkom ožujka, glavonje s PMF-a napominju da 'započinje vegetaciju rano, za razliku od močvarnog taksodija'. Pokušat ću to zabilježiti fotićem.
Inače, vidim da su i drvoljubi s nekog ovdašnjeg foruma pokušavali uzgoj iz sjemena, ali im nije išlo. Pa potražiše mladice. Ostali su paf kada se ispostavilo da ih ima u rasadniku 'Zrinjevca' /firma za održavanje zg-parkova/. A to je samo stotinjak metara od ovih tu dolje lilihip 'Putokaza' u sedmo nebo. Sve u svemu, izgleda da sam i ne sluteći provela pola života okružena zagrebačkom pričom o metasekvoji sečuanki :)  Eto, priče doslovce rastu po cesti.
Zasad samo fotka anonimnih mladih listića i babe sa strane, dok ne portretiram visoku damu osobno, u Botaničkim dvorima. Navodno ima krasnu piramidalnu frizuru. A trebala bih je lako uočiti izdaleka, jer kaže Drvoljub s foruma da je to 'najviše stablo u radijusu od 300 metara, čak više od dvije divovske sekvoje odmah do njega'. Da nema Općine i Elektroprivrede, vidjela bih je valjda s balkona.

/En(tin)a press/
 
 
 
 
 
-

petak, veljače 12, 2010

...no malo je friško....









zg-'sekvoja' /fosil; savski nasip :)/ :

z. lončarić: putokaz







-