petak, veljače 12, 2010

...no malo je friško....









zg-'sekvoja' /fosil; savski nasip :)/ :

z. lončarić: putokaz







-

42 komentara:

Praktična žena kaže...

Auuu, vidim da tu svašta ima i kišobrana, i gutanja ključeva, i tajnih sefova... bit će Aloisu zanimacija do iduće zime:)))
Nekako smo progutali činjenicu da ta hrpa složenih cjepanica stoji na dva metra od limuzine, pogotovo jer je to dvadeset koraka od kamina, umjesto da se zdravo spuštaš i penješ po podrumskim stepenicama s kantom punom drva.
Oggi sole, spremamo se sutra na put (hm, jutros u 7 magla u Delnicama, što ako sutra u podne bude magla?) i nadam se da će bit sunčan dan kao i ovaj danas. Nema odgađanja, imam još dvije kutije cigerata i osminu suhog kruha:)

ena kaže...

Je l' to na slici trag ralice na cesti ili pokušaj da se štaub-šećerom prikrije sumnjivo plav žele na kolaču :)))

Inače, cigarete mi ne spominji: danas sam bila prisiljena kupiti dvije kutije na kiosku(!!!) što mi je prizvalo u svijest činjenicu da sam opet ispustila sve uzde! Ne znam koliko bi meni zapravo psihičke ravnoteže dostajalo - plus-minus neizmjerno? - da prekinem ovisnost o zadovoljstvu koje dođe kad zapalim i odmaknem se od svega što me davi /privid, jašta, zadavit ću se očito sama; ali sve su utjehe privid :)))/

Za prometnice ne znam, ali u pješačkoj zoni će te sigurno dočekati Bandić-Horvatinčićeva rupa za aute. Ishod građanskog neposluha - 20 aktivista na noćenju u buksi, policijskim ralicama iskrčeno prosvjedište i nešto medijske buke dan poslije.
Možda bi bilo drukčije da među ljudima od struke /zapravo među ljudima od svih struka, i političke/ stvarno postoji svijest /i koncept!/ razvojnog upravljanja promjenama na svim planovima društva. Pa sve te struke imaju i neke svoje udruge koje bi trebale djelovati, ostavljati stvarnog traga u praksi kao ova ralica na slici. Ovako, dok se struka istinski angažira samo oko internih izbora i udrugaškog novca - a to je većinom novac poreznih obveznika - banda profitira čak i od toga što je baština sustavno prepuštena jedino propadanju. Kao i moja pluća.

Evo, snijeg opet sipi. Melem i na ovaj naš skupni portret s mafijom i deficitom duha, volje, svijesti, zdravlja, samozatajnosti... ma! Pola vijeka samo propadanje. Hoću li jednom u životu imati priliku da primijetim i one druge stvari a da pritom ne popušim :)))

Praktična žena kaže...

Samo da prijavim povratak u grad i pohvalim Talijane desno gore: prije četiri dana su prognozirali današnje sunce od Rijeke do Zagreba i temperaturu 1,5 stupanj C u Delnicama. Sve uvlas, čak i vjetar, su točno predvidjeli.
Inače ovdje u kući sve isto: mali pas iznad spavaće sobe neprekidno laje jer gazde nema doma a pušači trave dolje lijevo imaju tehno-pivski tulum. Što se tiče mafije i zelenih, dok se ovi prvi ne uguše u vlastitom *anju, tu sreće nema. Mo'š mahat grančicama dokle ti volja. Zato mi na selu još uvijek imamo doma lovačke puške i redovito ih čistimo.

ena kaže...

No, dobrodošla kroz vedrinu!
Nadam se da dugoročna odgoda mafijaškog serodava nije iz iste prognostičke škole kao pogođeni stupnji u Delnicama. Jer onda ćemo sreću opće društvene odgovornosti čekat otprilike kao i ozebli sunce. Mahanje grančicama i vezivanje lancima pritom na skali efikasnog društvenog djelovanja smještam negdje između tehno-tuluma i tužnog cucka, s tim da mi cucak djeluje aktivistički usmjeren na jasniji cilj s obzirom na to da ipak ima manje vremena jer vjerojatno negdje radi za stan i hranu.
Puške i trava: no comment. Taman posla :)))

ena kaže...

Ipak puške! Bogte, što je naporan ovaj biatlon. Morala sam odmah strusit pivo i poslat strinu po još, po ovoj poledici. Al ne mari ona, prirodno joj leži brzo sklizanje. Niskozemka, šta ćeš...

Praktična žena kaže...

Te puške podmazujemo u slučaju da nekom Horvatinčiću padne na pamet praviti lusuzna naselja zatvorenog tipa na našim njivama. Ni on, ni oni koji bi mu to dozvolili ne bi kod nas izvukli živu glavu.
Nego obradovala se da će Cohen doći, već najavila da ja busom putujem u Zagreb na koncert i onda stvar propala. A to je bila jedna od rijetkih osoba koje bih voljela vidjeti uživo:(

ena kaže...

Ne brini, koliko sam shvatila, stvar je samo prolongirana zbog bolesti... Doduše, s obzirom na starčeve godine... Ma, doći će, ne brini :)))

Naravno da biste vi Tomin resort napunili sačmom još u fazi idejne dokumentacije, u tome i jest stvar: vi i oni koji kod vas izdaju dozvole mislite planski, djelujete razvojno i radite sustavno; riječju, ponašate se kao zdrava lokalna zajednica. Ne dopuštate da vam u onih sto godina između dva Tome njive propadnu i nasele ih štakori dok se uokolo samozadovoljavaju taštine umišljenih veličina ovih ili onih lokalnih elita dotiranih iz vaših poreznih para...
No hajde, da baš ne pretjeram: barem ne dopuštate da cirkus naraste prevelik i da buči iza dva ujutro :) To je zato što čuvate djedovu sačmaricu, ali dobro znate i koliko je jutros u dućanu koštalo deset deka soli u glavi.
Sve se pitam postojite li vi uopće?
:)))

ena kaže...

definitivno puška!
može i skije, al bez puške - c
i onda kad se nakon duuugo, duugo vremena dočepaš medalje, službeni spiker mrtav-hladan kaže: Fak Kroejša
e, *bem ti sreću taku.. Faku

Praktična žena kaže...

A jebi ga! Kud baš da se potrefi Vankuver i Fak. Ako mali kojim slučajem još što osvoji, ispast će da smo naj* zemlja na Olimpijadi. A kako se sprema ovaj PDV od 25 posto (iz šupljeg u prazno) ne možeš nego se složiti sa službenim spikerom.

Čopila me neka sumnjiva viroza, jučer kunjala cijeli dan, MI skuhao dva čaja i sad očekuje barem srebrnu medalju.

ena kaže...

Srebro za dva čaja?! Pa što bi onda trebalo dijeliti za 25-postotni PDV, platinu optočenu dijamantima u ležištima od titana? Jer to je ipak 'apsolutni svjetski rekord svih vremena' što bi reko hrt-ov komentator.
Ovdje F. stampedo...
Izliječi se pa se nađemo da ti doturim robota :)

Praktična žena kaže...

Jes negdje oko vikenda jer MI ide Nedi okulistici da mu skine neku kvržicu na vjeđi, a kad je danas otišao na dogovor od prpe mu tlak skočio na 190, pa sad Neda traži da ostane dan prije na odjelu da mu srede tlak. Ne zna ona kako njima (gospođi majci i njemu) skače tlak od bijelih kuta:) Tako da ćemo u četvrtak i petak biti zauzeti minornim zahvatom koji smo naravno zakomplicirali kako već najbolje znamo. No do vikenda bi se sve trebalo srediti, uključujući i gusarski povez na oku

ena kaže...

OK, meni je subota vjerojatno šlus, ali još ne znam - imam 16 tema, znači još barem deset to go
O samom zahvatu i postoperativnom toku valjda ćeš me ukratko izvijestiti, jer ovih dana zbilja ne stignem pratiti centralni dnevnik :))) /šala mala... lako se nama zezat/

Praktična žena kaže...

Ne brini konzilij će sve pomno pratiti i izvještavati. Trenutno spremamo u priručnu torbu 20 nužnih artikala za noćenje na očnoj. S obzirom da će oporavak trajati vjerojatno i idući tjedan možemo se naći kad tebi prođe šlus

ena kaže...

dogovorito! javi kod praktične kad mine gužva
ja do nosa u spajsu, gazda ganja šefa cedevite, svi mi šalju kvrge i klamfe... znači, dobro sam :)
...doduše, popodne me skoro strefio herc na blogeru kod krvogladnika, ali što ćeš, vampiri su takvi - sad ih vidiš, sad ih ne vidiš :))) a i bloger se ljulja kako mu puhne pa nikad ne znaš što se iza brda valja...

Praktična žena kaže...

A imali su opet neki ispad na indexiranom, nije se moglo ući ni u casino, na što su pokeraši dobili ospice, častili s jakov fak you i prijetili da će im rasturit virtualnu banku:) Inače nakon što smo se suočili s čuvenom zdravstvenom administracijom digli smo ruke od državnog zdravstva i danas krećemo u privatne vode. Nije važno što košta, bitno da te tretiraju kao čoeka a ne kao broj. Nastavak u idućim epizodama Bolnice na kraju grada:)

ena kaže...

Ajooj, sirota doktorice House! S obzirom na preokrete u radnji i današnji 'tako mi bog pomogao' kaos u prometu, nadam se da te večeras bar Jakov neće izdati (fakof Jakof!) :)))

Ovdje potop. Nisam čak stigla odslušati sve tri zborske skladbe suvremenih hrvatskih skladatelja. Zapravo mi je pozlilo već na zajednički kadar Banderasa i drž. odvjetnika (indikativno: u sljepačkim naočalama). Na pola Kuljerića, već sam bila natrag u Spajsu...
/to be continued/

Praktična žena kaže...

Odgledali (ja više odslušala) inauguraciju i sve besmislice od popratnih komentara uključujući i modne no meni jedino ostala neodoljiva asocijacija pricidničkog glasa na nedjeljnu misu našeg velečasnog. Jel slučajno, ili mi se pričinilo, da Boze nije bilo?
Bili popodne u velebnom zdanju šefa izbornog štaba propalog kandidata. Stvar je nešto ozbiljnija ali najvjerojatnije nije maligna, bit će izrezana u idući petak. Naravno da je u sve bila upetljana i VI, pa je bila obaviještena da je pacijent pobjegao iz državne ustanove i sve tako.

ena kaže...

Au, pa ovo kod vas ipak nešto ozbiljno, jasno da tlak divlja... Sad si me zbilja zabrinula.

---

Crvenkapice: uočih ih nekoliko kako izviruju ispod građanskih šešira. Boza formalno nema ništa s tim i ne bi dobio sjedalo 'kakvo zaslužuje'. Bio Srakić (šef hbk) što je (službeno) dovoljno i po protokolu uistinu dostojno. Za pravedno ne znam. Vidjet ćemo kad zaprisegnuti pravednik da od sebe i nekih drugih rezultata osim glazbeno-scenskih /nježni, visoki amarilisi na groznoj trobojničkoj bini s valovitim logom preko svega - pol milijuna hrk na ovu skupoću :))) /

f kaže...

vidim da se ovih dana pise povijest? :)))

Praktična žena kaže...

Ma i je i nije ozbiljno, tek će se vidjeti. U svakom slučaju kožna stvar koja će biti izrezana za 10 minuta, u lokalnoj. I sam izborni stožernik je rekao da se na prvi pogled prevario (otprilike nakon 1 sekunde je izgovio k-riječ) pa je nakon pregleda rekao da je skoro sasvim siguran da je benigno.

K vragu i ta 98 posto katolička zemlja u kojoj se nižu pricidnici ateisti, umjesto da se kao što je red i kao što bi bilo da je prošao onaj kojeg su cvenkapice podržale, zaklinju s rukom na bibliji. I u govoru nije ni jednom spomenuo božju pomoć a 17 i koliko puta pravednost k'o kakav, božemprosti, židov:)))

ena kaže...

@eli: aaa, to je onaj stari trik - uglednik ti još s vratiju dijagnosticira rak; za pet minuta pretvori stvar u običnu bradavicu, ali ti ipak naplati k'o da je bio rak. Time ti ciljano zdrma i tlak, tako da završiš 'kod kolege preko puta', privatnika kardiologa da te i on odere... **bem ti takvu dijagnozu, to su sve neljudi, i privatno i preko socijalnog!

Vidim da Pravednik ima poteškoća pri sastavljanju tima. Jasno, jer teško je u ovoj malenoj zemlji sitnih klika postići imidž moralne čistoće kakvu bi sad 'ljevica' htjela pokazati onom divovskom 'katoličkom' postotku koji ima uhodan način kako se to radi: za masne ustupke kupiš od Crvenkapice Br. 1 oprost vječni i ćitabu o bezgrešnom začeću... Ovako, svaki dan ti pronađu po jedan slučaj savjetnikove korumpiranosti za koju moraš reći da nisi znao (pa koga vraga onda uopće znaš?!) i fotka s konačnim timom u najboljem slučaju ispadne kao skupni portret s lakim uhljebljenjem... c, c, c :)))
/op. – udio birokrata u ukupnom broju stanovnika; 7,7%: usp. - Njemačka 5,5%;
uz užasavajući postotak radno neaktivnih (nezaposleni i starci) te nas koji radimo ali ne stvaramo dodanu vrijednost, ispada da osim službenika jedva itko ima posao; svi, međutim, iznose mišljenje o svemu i svačemu. K'o kad bih ja iznosila ova trkeljanja po naslovnicama :)))) Ako imaš želuca, baci oko na jučerašnju naslovnicu blogera-hr: čak se i blogeri dijele na 'ugledne' i one druge, a svi redom – i drčni branitelji i brdsko-planinske učiteljice, i agresivni inženjeri i domaćice promišljaju isključivo umjetnost i naciju. I to bez ikakvog ironijskog, a kamoli samoironijskog odmaka. Čista 'svjesnost'. Najozbiljnije :)))
Malo sam, eto, nabrušena, dan je loš: f. jako kasni, dežuram kraj kante umjesto da šetam po blagoj kiši i skrenem na ručak u kakvu toplu birtiju; šljakat ću i sutra cijeli dan, a usto sam pola jutra tumarala po pajzlima na placu – opskrba dimljenim proizvodima preselila bez najava iz 'smokve' u 'ceker' :))) /

@f: ne samo da se 'piše povijest', nego se i 'kreira budućnost'; jedino nam sadašnjost izmiče iz vida i uporno ispada iz djelokruga :))) – to je ovdje permanentni hepening

ena kaže...

corr. - 8,7%

Praktična žena kaže...

Ma uopće viš ne čitam te papazjanije na blogeru gdje je VŠO vrhunac političke mudrosti. A kaj se ugleda tiče to si mogu pitati doma ženu i djecu, tako su ugledni da ih osim vlastite obitelji nitko po ničemu ne prepoznaje.
Sumnjam da je to sa savjetnicima čista podvala ex-aktualnih sigurnjaka. Tko im se ne sviđa tomu nešto iskopaju. Bojim se da je to kuhinja kako bi se rasčistio teren oko pricidnika. Mislim kako se nitko ne sjeti da je mladi gospodin bio do grla upetljan u aferu Zagi?

ena kaže...

Sumnjam da se itko toga ne sjeća, tako da 'amnezija' upućuje na izrazitu volju da se zaboravi obavještajni paceraj, što me za političku elitu ne čudi... novinarska i volja 'civilnog društva' da se to prešuti možda bi me i zabrinula kad ne bi bilo njihove već toliko spominjane ukrasno-scenske prirode /vidi kom. mladog komentatora tportala o 'civilnom društvu' u bananiji/
Tek sad mi stigli papiri.. sve odjednom... Sazvah oba preostala člana obitelji i otvoreno im rekoh: 'Ako vam je do mojega ugleda :))), nećete dopustiti da u ovom paklu prosjedim više od sljedeća tri mjeseca.' Pravu im istinu ne mogu ni priznati: nemam snage više ni za jedan... Bilo bi lijepo jednostavno zatvoriti oči za ovim stolom i pustiti da Veliko Ništa proguta to životarenje. Iluzija da činim nešto za nas troje možda je najveća od svih samoobmana :)

Praktična žena kaže...

Ajooj, znala sam da će to biti koma: mislim, F te iscrpi da se moraš mjesec dana oporavljati a onda još i bikeri. Too much i za nekog od 30 godina a gdje sa svim onim što si prošla pogotovo ovih zadnjih godina. Kad prođe šlus lezi i spavaj bar dva dana.

ena kaže...

šlus 16 - poluživa, tričetvrt slijepa
bajkeri ništa, otkazah! /pokazalo se da im zapravo treba napraviti 120 stranica lista u tri dana; pitajte Usaina Bolta, rekoh :)/
spavanje? teško. poslije svakog F-a slijede tri dana šuplje nesanice, pa onda spavanje bez ritma, a taman kad se ritam vrati krene novi f. (ići će, navodno, još par mjeseci, a ujesen ću pokušati naći nešto drugo)
good news: agent javio da bi dotad mogao prodati brijeg (!)

Praktična žena kaže...

Znači ništa od bake na Harleyju. No dobro, bitno je da F. još ima štogod života, sve preko godinu dana je i tako bonus. Odlična vijest i od agenta. Nekako bi stvari ipak mogle doći na svoje mjesto. Čujem da je Viks dobio i raspored u JL, to bi već moglo značiti da će ipak imati posao kad ovi smušeni odluče ugasiti F. a osim toga JL je u paketu koji Švabo želi preuzeti dokapitalizacijom. Kad malo dahneš javi se za diplomatsku kahvu.

ena kaže...

nevjerojatno, ali istinito: ja sam otkazala posao!
no, dobro: dok u financijama i biznisu još i mogu pronaći ponešto zanimljivo - jer to je hoćeš-nećeš zapravo princip oko kojeg se sve okreće - ovako iscrpljena zbilja ne mogu zamisliti što bi me, osim jednog putopisa po broju, moglo zainteresirati u motorima; većinom su to ipak tekstovi o tehničkim performansama raznih dvokolica :)))
Radije ću u tih tjedan dana pokušati prikupiti snagu za još dva-tri F-a. Jer to će ići samo dok ja 'idem'; Viks, a i svi drugi, moraju raditi i za druga dva lista iz 'grupe', takav im je deal
Ako se brijeg do lipnja proda, ja sam na konju - ne moram više raditi ništa u ck i mogu početi smišljati neki drukčiji život... valjda ću ga znati smisliti.. valjda nije iznutra baš sve riknulo :)))

hoćeš kavu danas (srijeda) popodne? jer od sutra imaš bolničku ludnicu, ne?

Praktična žena kaže...

Može danas, reci u koju uru? 18?

ena kaže...

18 dogovorito :)

f kaže...

hej, cure, 'de ste? :) pozdrav!

ena kaže...

predmet: blic-raport za kraj veljače

@: f

odredište: zapadne ravni

whereabouts; kraj veljače 2010:
eli - nakratko prekomandirana u sanitet, no sumnja se da joj je to samo alibi za igranje mozgalice s izvjesnim pravdoljubivim robotom u naslovnoj ulozi;
ena - odmara oči od zadnjeg tekstualnog napada iz smjera lokalnog medijskog holdinga perući prozore, podove i veliki veš;
pricidnik republike - pretvara bananiju u glazbeno-savjetnički raj za retardirane i one koji se takvima samo osjećaju
nezaposlenost - blizu 400.000 i raste

-

a ti? sušiš platna?
:)

Praktična žena kaže...

@hucky: Gdje skitaš Finne i jesi li dobro? Tu i tamo javi da znamo:)

@ena: Čeka se svjetlost da javi hoće li danas ili ponedjeljak naći dset minuta da obavi zahvat. U očekivanju tlak prigodno raste i pada. Nego oko roboteka: ima li tu neka uputa il se čovjek mora snaći? Gdje da nađem nogicu i rukicu i hoće li onda on prohodati?

f kaže...

ma, tu sam ja cesto, ali nemam sta dodati sto ne bi bilo suvise intelektualno skromno na vase dijaloge! :))) ljubi vas finn!

ena kaže...

@eli: sam ti rekla da se cijelo presvijetlo liječenje svodi na upropaštavanje pacijentovih krvnih žila... *ebeš Gabru i metlu na kojoj je dojahao! Ako nam ne vrati MI-ja u status quo ante 25 godina, mogle bi se malo nas dvije pozabavit njegovim vidom očinjim, ha? /shifra: vitriol/

robotek: ne da ima hinta, nego bez hinta ne mo'š mrdnut kroz igru!

hint 1 - klikni gore desno na žaruljicu za generalni savjet;
hint 2 - klikni gore desno na knjigu i ubij pauke; knjiga će se tada otvoriti i unutra će pročitati komplet rješenje;
hint ena - pazi, trebaš jake naočale, rješenja su u obliku stripa crtanog k'o da ga je maljao Puntarić

@f: Je l' ti to mene malo kao zezaš s tim 'intelektualizmom', ha Mileni?! Ako da, u pravu si :))) Pa ja sjedim dan i noć u kuhinji prevodeći bibliju kapitalizma i redigirajući najkapitalističkiji list na svijetu. Povazdan bistrim politiku i ekonomiju, i ništa drugo. Muka mi je od toga, ali ništa drugo ne znam. Prema tome, sve što ovdje nervozno istrkeljam nije vrijedno ni da bude izrečeno, a kamoli da ikoga natjera na šutnju.
Prezirem intelektualizam i načelne debate.
Volim vrt.
Boje.
Normalne, stvarne, samozatajne ljude.
Domaću hranu.
Priče.
I većinu tvojih slika koje sam vidjela, premda pojma nemam o slikarstvu.
Zato si dobrodošao prekinuti svako moje trkeljanje s 'Pada kiša', 'Baš bio u šetnji i do pijace', 'Ej, cure, jesam li vam pričao kako smo ono jednom moj mačak i ja... (priča)' ili bilo što drugo što ti padne na pamet, a nemaš to kome u tom trenutku ispričati.
Pliz.
Naravno, kada ti se šuti, mo'š lijepo šutjeti koliko te volja, nitko neće zamjeriti. Ajd, ljubim te ja :)

Praktična žena kaže...

@letećifinne: daj bogati reci što kuhaš, jel' te susjeda jutros mrko pogledala, jesi jutros pola sata buljio kroz prozor sa šalicom kave u ruci ili pada dosadna i hladna kiša od koje se čovjek može samo zamotati u dekicu i kunjati s mačkom kao termoforom. Vidiš da je ovo mjesto što ti padne na pamet:)

@ena: Nazvao dr. Grabi u pola osam i već u osam nakapo anestetik i napravio mali v izrez s tri šava. Bez velike dramatrujgije i uzbuđenja. Navalio flaster i gazu i sutra ujutro kontrola. Ceh 1500 kunića. All done.
Nego fascinirao me neki tip koji je sjedio jedno 20 minuta zatvorenih očiju i onda mu doktor donio papir da pročita: skinuo mu jedno četiri plusa dioptrije pola ure prije toga. I čitao bez problema.

ena kaže...

wow! ovo s četiri dioptrije bih i ja sebi kupila da mi upravo nije izvuklo i zadnju ušteđevinu iz džepa - ovdašnji drug direktor i dalje ne prima plaću, a sutra ipak treba na plac :)))

a propos: ovaj f-predah nije dugo trajao, dobro da otfikarih bajkere! upravo stigao panični mail od Viksa, and I quote: 'ovaj broj ce prvi ici po novom i bit ce 100% kaos. Ne zna se gdje smo ni tko prelama...'
i šljus: 20 (!!!) tekstova za prijevod; a to je samo početak :))

jesi skužila pauke?

f kaže...

aj, onda da se pohvalim: uspeo sam da mi nikne tucet kineskih sekvoja! :))) Vec se seme tesko nabavi, ali ajde, ja ti prospartah celi grad (i pola zemlje) i nasao gde ga pokupiti - ali je problem mizerna 'klicavost' doticnih semenki.. od hiljadu komada - skromnih dvanaest.. pa i to sto nikne, jako cesto strada: zna se osusiti od previse sunca, od nedostatka vlage, te istruleti od viska vode a poplesniviti i uginuti od nedostatka sunca.. kad malo ocvrsne (dogodine) onda je to zdravo drvce koje lepo raste, zimi gubi iglice a moze rasti i u barustinama i u suvljoj klimi (!?!)
Drvce ima i neku zanimljivu istoriju - kao i panciceva omorika, skoro je potpuno bilo izumrlo kao vrsta, ostalo je bilo stotinak stabala u nekom krajicku kine.. inace, dobro se razmnozava reznicama, pa je vecina stabala danas - klonskog porekla. mozda je zato seme tako slabo, na primercima koji su meni pod rukom..? Danas se sadi i iz semena, posto je se kina otvorila i doslo se do veceg genetickog materijala (sva stabla u evropi i amaerici poticu od samo tri primerka otkrivena pred zatvaranje kine (1947-8?)

f kaže...

.. meni je ovo cetvrti put da pokusavam, jednom mi je niklo 30 komada, pola je postradalo od 'nejakosti' a pola se odrzalo i pretilo da odraste.. onda ih odneo u bgd, ali majka ih zaboravila zaliti posle jednog zestoko toplog popodneva na terasi, te se skoro svi primerci ispekose...ostao jedan, taj preziveo do zime, porastao cak 25 cm (to je dosta za cetinare) ali stradao na prolece: majka ga ostavila unutra, te mu nisu iglice opale, a morale su...i tako se siroto drvce zbunilo i uginulo! :(((
Ove sada planiram negovati u belgiji, nek prezime prvu zimu ovde ( ima minusa, ali nije preveliki) a sledece godine ih onda sadim direktno u prirodu - tada imaju sanse da prezive i nasu zimu.. :)

f kaže...

p.s. latinsko ime je: 'Metasequoia gliptostroboides'(ako se ne varam)

ena kaže...

Nađoh ja, @finče, tvoju metasekvoju – Sečuanka, kao i panda :))); a raspored iglica kao makedonski vez. Izgleda i da je prava minijatura među sekvojama – naraste 'samo' 60 metara u visinu (kaže: 200 stopa; i kaže da su je i Kinezi 'ponovno otkrili' tek 1944. kad je već bila počela nestajati; i da je Harvardsko sveučilište poslije 2. svj. rata u Kinu slao ekspediciju po sjeme. 'down redwood' je zovu, ima tu priče...)
Držim fige da ti poraste svih 12 stabalaca, samo ih, izgleda, ne valja ispuštati iz vida dok su još maleni.
A ja danas prošetah do nasipa: Sava narasla i šiba sve u šesnaest, čak se malčice prelila preko obale prema nasipu. Htjedoh uslikati kakvu soliternu zg-topolu da pravi društvo antverpenskim sekvojićima, no naš grad je naš grad – i stabla su avetinjski siva na kraju zime. Pa radije snimih 'Putokaz' na nasipu /vidi gore/. Isto prilično visoka i osjetljiva 'biljka'... :)))

Praktična žena kaže...

@finne: Nježne biljčice te kineske s(e)kvo(je)! I baš traže puno truda, na stranu potraga za sjemenom kao za templarskim blagom:) U kakvim uvjetima tek onda niču u prirodi ili su nicale dok ih je bilo više? I hoće li htjeti rasti na onoj tvojoj suroj planini?

@ena: bili na kontroli, sve ok, danas skinuo onu gazu s oka ali prizor baš nije za divljenje iako dr. G. tvrdi da neće ostati ožiljak. S robotekom napredujem tek sam krenula, malo sam još nespretna s paucima ali sredila ih za dvije stranice hinta. Sad sam zapela kod kantice, ne znam gdje je, ali naći ću ju nakon što juniora malo prorešetam s engleskim. On opet skupio tri kulje i ćaća mu prijeti da će ga istjerat iz kuće. Susjeda šizi na jednog i drugog, klasika.
Mogli si ovu sliku stavit kao posebni post da imamo gdje pisati:)