Eto došao u cijelom, što se ne bi moglo reći i za trenutak nastanka fotografije. Naišla susjeda s tanjurom krumpirovih pola (polica, polovica, policija?) pa tako....Uf čokolada, veli susjeda. Mene je pak zanio diskretni okus arancina.
O lijepa, o draga, o praktična ženo! Welcome back, nadam se zauvijek :)))
Što mi je drago vidjeti obrise vrške šume, ne mogu ni iskazati.Nadam se da hrbat nije poplašio srne. Vidim, ipak se razmrvio u prenošenju, nisam ga trebala rezati... Dok te nije bilo, arancini su postali ovdašnji trademark. Ne'š vjerovati, radim i 'madnarincine'. I oni krasno zamirišu pušačevu kuhinju, a jednako su dobri za kolače. Daj slika, Ženo! /he, he, napokon domaća atmosfera na ovom hladnom webu/
Ma kakvi razmrvio, to se mrvilo dok se grabilo:) OK sad mi treba recept, mislim na ...cine hrbat je za napredne, ako ne uključuje držanje na suncu 45 dana
Trenutak istine: ovo je zapravo običan koko-čoko kolač ubačen u kalup za hrbat. Inače se peče u običnom plehu, a ide ovako:
1. Nazoveš i kažeš da je hitno pa se nađemo na kavi u Plaoj kući da ti doturim arancine u maloj teglici od meda.
2. Pola teglice arancina namočiš u malo ruma. Dok se pacaju, miksaš 20 dkg šećera s 10 dag maslaca (može i margarin) i 2 cijela jaja (bez ljuske :)/. Posebno pomiješaš 4 dag kakaa i čokolade u prahu (može i strugane) s 25 dag oštrog brašna, jednim vanilin-šećerom i jednim praškom za pecivo. To dodaš u smjesu pa primiješaš šaku naribanih oraha, arancine s rumom i na kraju 3 dl mlijeka. Ja dodam i kockice crne čokolade. /Peći na 180 stupnjeva; lim prethodno namazati i pobrašniti/.
Kolač preliješ šalicom crne kave. Nek upija dok radiš glazuru: 2 žl ulja i 2 žl maslaca/margarina miješaj na slaboj vatri s 2 žlice kakaa i 5 dag crne čokolade dok se sve ne prožme. Preliješ kolač i ostaviš da se stegne na sobnoj temperaturi pa tek onda staviš u hladnjak. Eto!
PS- u pravi hrbat ide 6 jaja, plus:
70 g maslaca 150 g šećera 100 g čokolade 40 g brašna ¼ vrećice praška za pecivo 2 žlice krušnih mrvica 0,5 dl ruma 150 g oraha
Naime, ja mislim da su ...cini za napredne, ali ako inzistiraš:
arancini
1 Nožem uzduž naranče napravite 8 zareza pa ogulite koru. 2 Koru kuhinjskim škarama narežite na tanke trake. 3 U lonac od 3 l ulijte vodu i stavite kuhati. Kad zakipi uspite korice. Neka se kuhaju 2-3 minute. Procijedite, promijenite vodu i ponovite postupak 3-4 puta!!!. 4 Na kraju procijeđene korice izvažite.Za 10 dkg korica stavite kuhati 1 dl vode i 10 dkg šećera do gustog sirupa.U taj sirup stavite kuhati korice /10 min. na tihoj vatri/ 5 Kuhane slažite na pek-papir, obilato pospite šećerom i ostavite da se suše na toplome nekih 12 sati!!!. Ako nisu tvrde, ostavite da se suše još koji sat. 6 Čuvajte u staklenci s poklopcem.
-
mandarincini :)))
korica od 500 – 600 g mandarina 300 – 400 ml vode 1 žličica soli
350 g kristal šećera 350 ml vode još kristal šećera za valjanje korice
1 Koricu stavite u lončić, prelijte s 300 – 400 ml vode i dodajte žličicu soli. Kuhajte do vrenja. Kad zakuha odlijte vodu (ovo ne treba ponavljati kao kod narančine kore).
2 Prokuhanu koricu narežite na tanke prutiće. U drugom loncu pomiješajte 350 g šećera i 350 ml vode te pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi.
3 Dodajte narezanu koricu i kuhajte na laganoj vatri 30 – 40 minuta ili dok korica ne postane blago prozirna, a sirup jako gust.
4 Oprezno prebacite koricu na rešetku i ostavite je da se ocijedi i malo posuši.
5 Potom je uvaljajte u dosta kristal-šećera i rasporedite po papiru za pečenje da se do kraja osuši.
Suhu spremite u staklenku. Možete je dodavati kolačima, napitcima ili jesti samu.
OK ovo za hrbat ću copy/paste, ...cine ću staviti u folder "za isprobati", koji otvaram kada sam stvarno pissed, jer to je, blago rečeno, složen proces i nužan tek u ovom vremenima kad nam Borgie prodaju naranče i limune. Ne znam kakav bi efekt bio da žena samo nariba narančinu koricu? Umorilo me samo zamišljanje potrebnog suđa i satnice:)))
Samo naribati? Hmmm... velike količine neugodno su gorke, a male nemaju efekta. Nego, možda bi mogla ući u HTML novog predloška i ponovno ubaciti onaj isti sitemeterov kod iznad oznake >/body<
O boj, Lojzi je sve to odavno zaboravio. Nema pojma gdje naći kod. Ima, međutim, ista stvar na dizajnu, so you can see it. No potrudit ću se naći neku metražu:)
To vidiš ti, ali ja ne. No, nije važno. Mene je donekle zabavljalo gledati kako PR službe u predizborna vremena prekapaju po starim komovima, ali kad razmislim... bolje da ih ne vidim :)))
Broj komentara: 9:
drugi pokušaj:
O lijepa, o draga, o praktična ženo! Welcome back, nadam se zauvijek :)))
Što mi je drago vidjeti obrise vrške šume, ne mogu ni iskazati.Nadam se da hrbat nije poplašio srne.
Vidim, ipak se razmrvio u prenošenju, nisam ga trebala rezati... Dok te nije bilo, arancini su postali ovdašnji trademark. Ne'š vjerovati, radim i 'madnarincine'. I oni krasno zamirišu pušačevu kuhinju, a jednako su dobri za kolače.
Daj slika, Ženo!
/he, he, napokon domaća atmosfera na ovom hladnom webu/
Ma kakvi razmrvio, to se mrvilo dok se grabilo:) OK sad mi treba recept, mislim na ...cine hrbat je za napredne, ako ne uključuje držanje na suncu 45 dana
Trenutak istine: ovo je zapravo običan koko-čoko kolač ubačen u kalup za hrbat. Inače se peče u običnom plehu, a ide ovako:
1. Nazoveš i kažeš da je hitno pa se nađemo na kavi u Plaoj kući da ti doturim arancine u maloj teglici od meda.
2. Pola teglice arancina namočiš u malo ruma. Dok se pacaju, miksaš 20 dkg šećera s 10 dag maslaca (može i margarin) i 2 cijela jaja (bez ljuske :)/. Posebno pomiješaš 4 dag kakaa i čokolade u prahu (može i strugane) s 25 dag oštrog brašna, jednim vanilin-šećerom i jednim praškom za pecivo. To dodaš u smjesu pa primiješaš šaku naribanih oraha, arancine s rumom i na kraju 3 dl mlijeka. Ja dodam i kockice crne čokolade. /Peći na 180 stupnjeva; lim prethodno namazati i pobrašniti/.
Kolač preliješ šalicom crne kave. Nek upija dok radiš glazuru: 2 žl ulja i 2 žl maslaca/margarina miješaj na slaboj vatri s 2 žlice kakaa i 5 dag crne čokolade dok se sve ne prožme. Preliješ kolač i ostaviš da se stegne na sobnoj temperaturi pa tek onda staviš u hladnjak.
Eto!
PS- u pravi hrbat ide 6 jaja, plus:
70 g maslaca
150 g šećera
100 g čokolade
40 g brašna
¼ vrećice praška za pecivo
2 žlice krušnih mrvica
0,5 dl ruma
150 g oraha
Naime, ja mislim da su ...cini za napredne, ali ako inzistiraš:
arancini
1
Nožem uzduž naranče napravite 8 zareza pa ogulite koru.
2
Koru kuhinjskim škarama narežite na tanke trake.
3
U lonac od 3 l ulijte vodu i stavite kuhati. Kad zakipi uspite korice. Neka se kuhaju 2-3 minute. Procijedite, promijenite vodu i ponovite postupak 3-4 puta!!!.
4
Na kraju procijeđene korice izvažite.Za 10 dkg korica stavite kuhati 1 dl vode i 10 dkg šećera do gustog sirupa.U taj sirup stavite kuhati korice /10 min. na tihoj vatri/
5
Kuhane slažite na pek-papir, obilato pospite šećerom i ostavite da se suše na toplome nekih 12 sati!!!. Ako nisu tvrde, ostavite da se suše još koji sat.
6
Čuvajte u staklenci s poklopcem.
-
mandarincini :)))
korica od 500 – 600 g mandarina
300 – 400 ml vode
1 žličica soli
350 g kristal šećera
350 ml vode
još kristal šećera za valjanje korice
1
Koricu stavite u lončić, prelijte s 300 – 400 ml vode i dodajte žličicu soli. Kuhajte do vrenja. Kad zakuha odlijte vodu (ovo ne treba ponavljati kao kod narančine kore).
2
Prokuhanu koricu narežite na tanke prutiće. U drugom loncu pomiješajte 350 g šećera i 350 ml vode te pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi.
3
Dodajte narezanu koricu i kuhajte na laganoj vatri 30 – 40 minuta ili dok korica ne postane blago prozirna, a sirup jako gust.
4
Oprezno prebacite koricu na rešetku i ostavite je da se ocijedi i malo posuši.
5
Potom je uvaljajte u dosta kristal-šećera i rasporedite po papiru za pečenje da se do kraja osuši.
Suhu spremite u staklenku. Možete je dodavati kolačima, napitcima ili jesti samu.
OK ovo za hrbat ću copy/paste, ...cine ću staviti u folder "za isprobati", koji otvaram kada sam stvarno pissed, jer to je, blago rečeno, složen proces i nužan tek u ovom vremenima kad nam Borgie prodaju naranče i limune. Ne znam kakav bi efekt bio da žena samo nariba narančinu koricu? Umorilo me samo zamišljanje potrebnog suđa i satnice:)))
Samo naribati? Hmmm... velike količine neugodno su gorke, a male nemaju efekta.
Nego, možda bi mogla ući u HTML novog predloška i ponovno ubaciti onaj isti sitemeterov kod iznad oznake >/body<
O boj, Lojzi je sve to odavno zaboravio. Nema pojma gdje naći kod. Ima, međutim, ista stvar na dizajnu, so you can see it. No potrudit ću se naći neku metražu:)
To vidiš ti, ali ja ne. No, nije važno. Mene je donekle zabavljalo gledati kako PR službe u predizborna vremena prekapaju po starim komovima, ali kad razmislim... bolje da ih ne vidim :)))
Objavi komentar