četvrtak, srpnja 16, 2009

Izbrisivi faktori

Draga Ena, kao osoba koja ima posla s MMF-ovcima i direktorima Svjetske banke možeš li, meni neukoj, prevesti ovaj Bezgrešnjakov prestručan tekst:


UNATOČ RECESIJI U SVIJETU

Kina zabilježila gospodarski rast od 7,9 posto

Godišnja stopa inflacije u Kini u drugom tromjesečju iznosila je 7,9 posto, naspram 6,1 posto u prvom tromjesečju, sve zahvaljujući velikim poticajima vlade.
Ekonomski razvoj u Kini gotovo da je jedini u cijelome svijetu u kojem se države suočavaju s teškom recesijom.
Kina očekuje u cijeloj godini ukupan rast od osam posto, ali kineska vlada ipak upozorava da preostaju mnogi ekonomski izazovi te dodaju kako ekonomski razvoj od travnja do lipnja ove godine ne može zamutiti probleme s kojima se suočavaju.
- Baza oporavka još je slaba. Stup rasta je nestabilan. Model oporavka nije u ravnoteži i stoga su još uvijek nesigurni i izbrisivi faktori u procesu oporavka - piše u izjavi Nacionalnog zavoda za statistiku.
U izjavi se dodaje kako je gradski BDP u Kini na razini od 11,2 posto naspram prijašnje godine, dok ruralni BDP iznosi 8,1 posto.

44 komentara:

ena kaže...

Stopa inflacije u Kini je 2008. iznosila 5,8%, a procjenjuje se da je stopa realnog rasta BDP-a bila 9% (jer Han imaju tu smiješnu selo-grad mjeru). Naravno, za inf. su Han projicirali pad, a za BDP rast, no narod sad tvrdi da više nema za svinjetinu jerbo: Consumer prices rose 7.7 percent in May over the same month last year. That was a slight decline from April's 8.5 percent rate but well above the government target of 4.8 percent for this year. Inflation in February reached a 12-year high of 8.7 percent.(Xinhua)

Ergo: Unatoč nadljudskim naporima Bezgrešnjakovog novinara da pomiješa sve stope i zamete trag svakom smislu u prijevodu, smatram da se, što se brojki tiče, sa sigurnošću može zaključiti kako će Han i ove godine napredovati koracima od 1000 lija (foxes) gledano na razini nekoliko prethodnih tisućljeća, dok se rast i razvoj Bezgrešnjakove države kao i obično ne da prognozirati približnije od 'deep shit'

(Poli-Šuki projekcije BDP-a za 09., redom kako slijedi: +3%, +2%, 0% /'no dobro, malo smo se za*ebali'/, -1%, -2%,
-4,3% /'bok, Ivo, bok, nemoj me sad *ebat, viš da računam!';
DSZ, neki dan: prvi kvartal -6,7%)


'Udar se već osjeća: hrvatski BDP pao je u prvom tromjesečju ove godine za 6,7 posto, osobna potrošnja gotovo za 10 posto, a investicije za više od 12 posto. Nezaposlenost je od lanjskog travnja do ovog proljeća porasla za 7,6 posto, što je najveći porast od 2001. godine. Potrebna je vizija i odlučnost kako bi današnje žrtve prerasle u dugoročni dobitak za sve.' - drugim riječima, kleknite i zatražite više taj kredit od mene i MMF-a (Tužni Mađar)

Praktična žena kaže...

Drugim riječima nekim se Kinezima čini da im je dobro a nije, a drugima se čini da im je loše a nije:) Dočim se hrvatskim građanima čini da im je loše, a zapravo im je totalna bedara. Kako li je tek Ukrajincima, Estoncima, Islanđanima i ostalima s liste Deep shit!?

ena kaže...

eh, da! 'Pork is not an issue', stated this morning minister Shuky trying to slip into new pair of extra light Zegna bermudas. People party's of China Treasury Boss agreed: 'Pa to ti ja sve vrijeme govorim! Zanemarivo, izbrisivi faktor! Je l' tako druže Lao?'
'Kaj? Nemaju za svinjetinu? Nek' jedeju jastoge!', povikaše ukrajinski i baltički ministar iz susjednih kabina.
Islanđanin je još rano jutros isplovio na svojoj jahti prema EU, dobacujući okupljenim cro-paparazzima: 'No comment, no comment'. 'Danke, Island', pristojno odgovoriše momci u kockastim gaćicama.

Praktična žena kaže...

Šukija bumo poslali u Kaliforniju. Tamo mu prijatelj Švarci namjerava legalizirati marihuanu jer je skontao da će mu to donijeti u budžet 1,4 milijarde dolara. Pa ako ne budu baš siti, bar će bit napušeni!

Praktična žena kaže...

Odoh na večeru u pivnicu, javim se un po dopo:)

ena kaže...

Ne, ne idem spavati... ovo mi je pauza; ali čeka me još samo jedna kolumna pa pijuckam tanku bevandu /kaj bi ja bila gora od vas u pivnici! :)))/ U kojoj ste bili, u ovoj na vuglu?

ena kaže...

sretno stigli?
moram u ck po papire; samo da ti javim: nemaš straha, bit ću ti svjedok :))) /uredno sam krštena i firmana/

Praktična žena kaže...

Je, je bili na vuglecu. Danas smo trebali ići u Istru ali odgodili smo za nedjelju, zbog turista, vrućine i eventualne kiše sutra. Odgledala Pariz do kraja, moraš vidjet Bolta kako trči po kiši (kad naši odrade folklor) i nekog šašavog Francuza na 3000 steeple. Bit će perja na Svjetskom prvenstvu:)

ena kaže...

Vidjela Bolta, Francuza pojelo F
Slijedi papirnata noć :)

ena kaže...

šljus 9! hehehehehe...

Praktična žena kaže...

Gut! A ja samo prijavljujem da smo sretno stigli u dolinu, provirila u lago, plus trideset, i odmah se malo rekreativno razmahala. Bili dole u selu na prelu, okrenuli jedan barbin šampanjac i sad se uvukli u toplo jerbo je vani prilično friško. Naravno poguban utjecaj viška nezagađenog zraka će me vjerojatno opet uspavati u roku keks:)))

ena kaže...

Pravac sa sastanka morskog HQ-a /Justa, Mali, ja + par prijevoda za 10; logistika OPET zapela i stiže tek za desetak dana - no comment/; MI krećemo u srijedu;
a dotad.. hmmm... Kilimandžaro ili Mt. Everest, that is the question? Neopeglanog veša naravno. Also: alpinizam :)))

Praktična žena kaže...

Kaj nisi čula za recesiju? Pa ni Jadranka više ne pegla veš. Lijepo okupiš svoje studente i zaposlene i staviš na stol paket smanjena budžetskih rashoda: 1) nema peglanja donjeg, gornjeg i ostalog veša 2) nema peglanja kartica čak ni tramvajskih (vožnja automobilom samo neparnim danima) 3) usisavanje mrvica, ostataka keksa i sličnih nusproizvoda tri puta mjesečno (zbog smanjene potrošnje mrvljivih proizvoda), 4) večere (sardine iz konzerve plus jedan paradajz) u romantičnom ugođaju svijeća....itd. Ma već i ovo nadmašuje Jadrnakine uštede:)

ena kaže...

rec... kaj?!!! :)))

mi uveli recesiju s ljudskim likom (je, kaj se čudiš? ko je kome uvalio maršala među knjige za plažu?)

daklem:
a/ SVI ljetujemo kod mene (shit, ali rec... je) i jedemo isključivo povrće

b/u prvom paketu idemo Justina, Mali, ja, Justinine mame povrće i Justinin auto

c/u drugom paketu stižu Maks, Mijo, Matko, Matkove mame povrće, moja mirka i NA NJOJ tri Mauntinbicikla (?!)

d/ Justa i auto odlaze, ostajem sama sa četvoricom klipana, mirkom i svim onim povrćem; meso kupujem na kartice, salate jedemo, cušpajze uredno bacamo

e/ ogorčena, odlazim s mirkom i ostavljam ih same s tri bicikla i preostalim povrćem

f/ dva dana mira

ena kaže...

g/ nazivaju da im je dosta povrća, da rastavljaju bicikle, slažu ih u kutije, zovu taksi, uvaljuju kutije s biciklima u bus i vraćaju se doma pa nek dođem pred njih na kolodvor inače buju uzeli taksije jer da ne mogu u tramvaj sa svim tim biciklima u kutijama i da nek nekaj skuham; zarežim okej i poklopim im slušalicu

h/ ohladim se i zovem ja njih; nitko se ne javlja

i/ zovem na mob: 'Jeste bacili povrće?' 'Stari, si ti hitil povrće? Veli da nije, veli da znaš da on ne bi ni taknul povrće.' 'A ti?' 'Pa mislil sam da je on.'

j/ ispunjavam svoj dio pogodbe zadužujući se za meso i krećem pred njih; na pol puta prema kolodvoru zovu me na mob da su oni uzeli taksi da se ja ne mučim i s njima i ručkom i da kaj sam skuhala

k/ *izdim, tankam do daske i vraćam se na more ne svraćajući doma; provodim preostala dva dana odmora sa svim onim povrćem i glennyjem na plaži

l/ mcmafija doma živi na pizzama i keteringu (ne peglaju niš osim kartica za hranu); normalno, ne saugaju da ne troše struju, a klimu ne isključuju ni noću (misle da to zuji frižider)

ena kaže...

lj/ vraćam se nakon što su neredi već započeli, ali školska godina nije: učitelji, znanstvenici i medicinske sestre marširaju na Markov trg pod zaštitom kompletnog članstva sindikata policije; vlada osniva interventnu miliciju sastavljenu od snaga odanih recesijskim mjerama (psiho-test se u brzini preskače); više nitko nema ni za meso niti za povrće jer je MMF zmrznuo kunu, a za cijene nije ostalo mjesta u trezorskoj hladnjači; vladine snage žive na krumpir-salati; doma nam ponestaje povrća, plina i struje; vodovod prijeti da će zavrnuti pipu; zadnjim snagama vadim bicikle iz kutija i nekako ih uspijevam sastaviti; vraćamo se na more; živimo od višegodišnjih zaliha konzervi i pekmeza od smokve koji nitko ne voli jer ima koštice; srećom, u podrumu proklijalo par krumpira zaostalih od godišnjeg odmora; sadimo ih na dvorištu; dok pecam ribu, njih dvojica stružu dida Krste gušternu i spremaju posječena drva na suho; kreću prve kiše... kod komisije za umjetnu oplodnju iza Katedrale mijenjamo babine srebrne žlice za brašno i petrolej.

Praktična žena kaže...

Vidim da je tvoj plan cjelovit, podzidan s potpunom i realnom simulacijom, prag izdržljivosti višekratno testiran te ostavljen prostor za neočekivane i dopunske prihode (mali otvara galeb-eskort agenciju za ono nešto preostalih ružnih njemačkih, ruskih i austrijskih turistica, ti krećeš u ribanje s lokalnom ekipom i vraćaš se s 10 posto plijena, preostali ukućan uzima godišnji za berbu maslina i prodaje viškove na lokalnoj burzi "Umirovljenici bez penzija d.o.o.". Mi smo danas za ručkom zbrajali naše mogućnosti (komuna gornja i donja dolina) i ustanovili da pod hitno moramo nabaviti jedno dvije koze (mliječni sektor nam je deficitaran) čime ujedno rješavamo i problem košnje trave i korova:)

ena kaže...

plus kosilica koja daje mlijeko i sir sigurni je dobitnik zlatne medalje za izumiteljstvo na sljedećoj Eureki, a novčani dio nagrade može se smatrati čistim ekstraprofitom slobodnim za investiciju u treću kosilicu...

mene samo brine treći ukućanin.. skompao se iza Katedrale s nekim tipom u plavoj kapici na 12 zvjezdica; frajer dila neke letke.. ko fol, ako mu na novootvorenom štandu EBRD-a prepišeš nekretnine koje imaš na otoku, on ti daje jednogodišnju radnu vizu za Surinam.. a ako se za tu godinu ne snađeš u nizozemskoj koloniji, čeka te trajni smještaj u nekakvim kampovima u Francuskoj Gvajani.. raja je već počela potpisivat, misle si 'to je ipak u tijesnoj vezi s EU, a ak' se izjalovi, uvijek ti ostaje Amerika; jest malo južnije, ali ko vidio Americi gledat u zube.

Praktična žena kaže...

Već sama lokacija tipa u plavoj kapici ti govori gdje te očekuje blagostanje! Za svaki slučaj oglasite javno da se svaki potpis trećeg člana bez supotpisa prisebnih članova smatra ništavnim. Kampovi u Francuskoj Gvajani mogli bi doć ko banja u odnosu na ono što nam se dnevno nudi iz kuhinje Suzšuki. Jesi vidla ideju o jednogodišnjem općenarodnom porezu na krizu? To valjda nakon što nam skrešu plaće i penzije. Čudim se da ne traže ušteđevine na posudbu do idućeg kolovoza s 0 posto kamata, se razme. Prvo te presretnu na cesti opljačkaju do gole kože i onda još traže da nešto dodaš, jer im fali. Svoji na svome, nego što!!

ena kaže...

Drugim riječima, od sljedećeg broja NN-a svi zaposleni koji dotad ne pristanu potpisati sporazumni raskid ugovora o radu i nestati bez otpremnine i prava na naknadu na burzi, imaju plaću od 2999 domaćih pelcera

Svi stariji od 50 godina koji uz predočenje OIB-a dragovoljno dođu na vladinu portu po svoju porciju ciklona B imaju pravo poslat doma jednu porciju krumpir-salate po djetetu (začetom prirodnim putem, u crkvenom braku)

Ne znam jesu l' Suzshuki bili taj dan na Dvoru, al navodno je OIB uveden da bi se konačno mogla oporezivati imovina onih 2% *izdeka koji posjeduju cijelu zemlju...

Hvala Bogu da Mali ne voli krumpir-salatu, no kad zagusti, tko zna, možda nas preda na porti... Sad i ja polako počinjem razmatrat opciju Gvajane...

ena kaže...

U strahu su prevelike oči!!! Smetnuh s uma da je Mali doduše začet prirodno, ali ne i crkveno (he-he-he)
Upravo zvala Justina: sutra u podne povlačimo se u organiziranim redovima na more :)))

finn, kljuchar kaže...

Bukleuch ante portas! :)))

ena kaže...

@vilkomen kljuchic'h-vilenjače! recesssionati te salutant! :)))

Praktična žena kaže...

@finnealois: Našao ipak neki modem na planini? Dobrodošao, jel to sad radni dio odmora?

@ena: javi se navečer nakon pregleda vrta i prebrojavanja turista da znam kako ste pasale

ena kaže...

ajmo reć da je ovo navečer...

krenusmo oko 14.30 stigosmo (sretno, na trajektu ni psa) oko 17, s kraćim zaustavljanjem u gradu da se kupi friški rapski kruh.. zapleti započeli tek nakon što smo raspakirali, smjestili povrće i pustili kuću u pogon.. taman zinusmo nešto pojest kad eto ti prvi gosti, komada tri... evo, mi tek stigli, objašnjavamo.. ma ne dajte se smetat, kažu oni... i kako sjeli, tako su i ostali - do maloprije :)))
a domani...

strina

ena kaže...

p.s. - vrt: bosiljak preživio 15-dnevnu razdvojenost :)

Praktična žena kaže...

No lijepo, s obzirom na vruć dan i moje gluposti koje su me opet vezale za keramičke instalacije, čut ćemo se sutra ili kad već, ipak je ljeto:)

ena kaže...

i ja na žici - sve u svemu neprobojno do navečer :)))

finn kaže...

nego , pronovo procitah ovu ekonomsku analizu o kojoj post govori, pa se smejem ko lud na brasno.. :)))

MMF kaže...

@finne: Tko se zadnji smije, najslađe se smije, buaaaaahahahahhah :))))))

/shalim se, nije mmf, to sam samo ja, ena, takoreći enica :) /

Praktična žena kaže...

Dragi naš MMF-hefe, da li da već počnemo pakirati stvari i polako krenemo prema Bregani, Goričanu, Rupi ili Crvenom grmu? Jel' tri posto netto, brutto ili tri posto unatrag od početka HDZ-ove vlasti?
Za ovakvu biračku pamet i ovakve političare malo je tri posto! Pardon jel' neko rekao komunizam?

hMMF...... kaže...

Ne znam zakaj pitate:
a/ za bijeg u zloveniju nema 'već' /osim 'već prekasno', rupa začepljena; do jučer smo se još mogli prošvercat deklarirani kao basmati riža, brazilski kikiriki il tursko povrće, no sad je prekinut i taj kanal, a Olli prijavio svinjsku gripu i karantenu
b/ zna se točno koliko unatrag, piše vam u statutu stranke
c/ a i kamo bi vi? možete samo nagibnim vlakom od stoljeća sedmog do stoljeća dvajsprvog i natrag
d/ i ostavite me više na miru; što ste me se nadovezali, za ljubav božju, pa nemremo istodobno uvaljivat obveznice Kinezima, stanite u red!
za ostale upute molim da se obratite caritasu rvacke biskupske konferencije

maršal Frajno (iz crvenog grma) kaže...

ko je rekao k-riječ?!!!

Praktična žena kaže...

Marshalissimo: Nismo mi časna riječ, evo ruka na šlajbok, tamo neke babe u iz "Mure" kaj rade bez penez, one su pod Pahorovim prozorom pjevale "Bandiera rossa.."

Nu, rekli bi Balkanci, svakom gripa prema zaslugama. Jel od jutros Suzshuki izbacio neki novi namet? Kad se samo sjetim kako su nas Srbi i Jugoslavija iskorištavali! A nismo smjeli ni pjevat "Vilu Velebita"! Mislim da je sad trenutak da svi zapjevamo:)))

enissima kaže...

Od sushukipolija ni mukajeta. Ošli valjda nagibnim helikopterima nadgledati istragu. Nemaju sad vremena za te porezne marginalije, ugled HŽ-a je u pitanju! (no dobro, lako za Ž, H je ono što ih brine)

I kod nas na otoku cijela antirecesijska priča pala u drugi plan jer imamo trodnevnu feštu sv. Kristofora (sveti Krste; onaj bilder što nosi Krista i druge ljude preko vode; za prijatelje Kiki). Iz prve ruke (župnik) saznajemo da to radi besplatno, za razliku od Harona, Jadrolinije i Otočne plovidbe koji poganima za istu uslugu uzimaju novčić. Kod nas je sad aktualno pitanje hoće li svetac uvesti i besplatne trajektne usluge.

A 'Villa Velebita' otpjevala svoje! Provjereno uživo nekidan na cesti Senj-Jablanac: 'Ugostiteljski objekt zatvoren po nalogu drž.. /nečitko/, rješenje br. taj i taj etc.' Daklem - il je bankrot il su lažni janjci.

Za gripu imaš pravo - ja sinoć vodila goste u razgledavanje crkvenih tornjeva, a po povratku našla miša na stubištu. Ganjala ga sve do zore i sada sto posto imam crkvenomišju gripu. Nadam se da će inkubacija potrajati do kraja fjere kako bih pismohrani (ovdje) mogla predočiti kompletan trodnevni izvještaj :)))

Praktična žena kaže...

Znači i "Vila Velebita" otpjevala svoje. Eto, kratko nam trajala pjesma. Vidim Suzi naraslo perje pa večeras, poslije Dnevnika, nije izgovarala ni jednu zamjenicu osim "ja". Velikog vođu i učitelja ni jednom nije spomenula. Ivo who?
Na*bali smo, prethodniku je trebalo tri godine da padne u ego-trans a njoj samo dva tjedna.
Čuvaj se miševa, naročito crkvenih, imaju tendenciju da se nakače i ne ispuštaju:)))

ena kaže...

Suzin sinoćnji nastup sam, srećom, propustila, no savršeno mi je jasno da se premijerka lako otisnula na egotrip. I svatko drugi na njezinom bi mjestu jednako postupio - vrijeme je ko stvoreno za njegovanje kompleksa Mesije. To i nije pretjerano teška rola: samo najavljuješ dugotrajnu opću patnju zbog grijeha svijeta i obećaješ iskupljenje kad-tad (normalno da se to kod tako teških grijeha nemre odrediti točno u godinu). U međuvremenu propisuješ pokoru u obliku poreza, izdaješ obveznice Carstva Nebeskog i jamčiš da ćeš ih otkupiti na Sudnji dan, za koji si i došla pripremiti narod svoj (o, Gospode!). Jedina je otegotna okolnost to što, osim suza, ne možeš najaviti previše znoja (jer radnih mjesta jednostavno nemaš).
Rapska fjera odvija se svejedno, premda su domaći navukli prikladno recesijske face :)))

Praktična žena kaže...

Puna kuća gostiju:) Javit ću se idućeg tjedna kad se malo rasčiste (susjedi, Mirjana i Z., Fračezi...)

ena kaže...

Đizs, i mene pregazili! Pa ih lijepo sve ostavih dolje i vratih se s Justom u Zg. Vix iz Rima šalje tekstove sve u 16. Imam blag, no neugodan dojam da će se br. 10 sastojati uglavnom od mojih prijevoda. Što nalaže stilsku raznovrsnost :)))
Javi se kad nalet mine. Čaos :)))

f kaže...

gde ste nestale, devojke? Za sebe znam -izgubljen sam od rodjenja - ama sam verovao da ste vas dve uvek prisutne?! :)))
Pozdravi srdacni :)

ena kaže...

ahoj, @dječače!
Što je nova u gori zelenoj? Jesu l' živi raci u potoku? Dolaze li vile pod prozore? Što se radi oko gorskih dvora? :)))

(ovdje ljeto kola vozi: Eli pregažena gostima, ja tekstovima za kojekakva izumiruća izdanja...)

Eva kaže...

@Ena: I ja se zabrinula za vas dvije. Mislim da se ovakva suša nije dogodila od pokretanja vaših blogova. Bilježim se za jedno pićence u dogledno vrijeme. Nadam se da će brzo jer sam jako žedna. :))))

Praktična žena kaže...

@ena,finn,eva: Još samo da mi Bajs kaže da je sezona podbacila! Evo kod mene se od prošlog vikenda izredalo 17 gostiju. To je 60 posto više nego u istom razdoblju prošle godine:) I sad imam dva dana za oprat posteljinu i Pia za očistit podove i prozore. U nedjelju dolaze dotoressa i njezin ekolog. Ena, imaš pozdrave od Parižana. Bili smo jučer u Humu i na tartufima kod Mirjane u Dolini. Žarko je dobro, malo blijed (ne smije na jako sunce, a kupa se u surferskoj majici) ali živahan kao i uvijek. Ima lijep šav od vrata do ošita iako se odmah vidi da šnajderica baš nije specijalizirana za estetiku:)

ena kaže...

@svi: ček da vam postavim novu kartolinu, ovamo više ni igla ne stane