ponedjeljak, siječnja 11, 2010

Dnevnik Aloisa A.

Gužva na tržnici, dan prije stare godine, red za kiseli kupus rastegao se za dužinu dviju klupa, pa se zabavljam pokušavajući procijeniti tko su osim mene kasni kupci. Sretnem neki pogled pa prođem i opet se vratim a vidim i pogled iza naočala prelazi istu putanju. Onda se žena nasmije, pruža ruku: “Kako ste?”  Kažem: “Odlično!” Pita: “Radite?” “Ne, već dvije, tri godine u Istri uzgajam masline.”  “Ma stvarno? Ja već imam 40 godina staža ali ne mislim još prestati raditi!” “Aaaaa, smješkam se, pa dobro je dok se može!” U to prodavačica upada, oslovivši je s Mirjana ili Ljiljana, u buci se nije dobro čulo, pitajući je je li već uzela zelje i ona kroz smijeh uzvraća da je, kad se ono besplatno dijelilo. Mahne mi rukom u znak pozdrava, odmahnem i ja njoj, i odjuri.

 

E, Alois, Alois…..

42 komentara:

ena kaže...

Četrdeset godina staža i još se nije sjetila penzije? Plus dvaput prolazi kraj istog zelja? Znaš, pitanje je čiji je to Alois bio, tvoj ili njen. S druge strane, to unosi notu srdačnosti u komunikaciju građana zrele životne dobi...
A zaboravnost tim Aloisima čak i nije najgora mana. Prava je muka što tvrdoglavo odbijaju priznati da brkaju sjećanja. Moj, kao što znaš, ima bogatu i sramnu povijest remećenja javnog reda i mira: svakom drugom Mirku uporno se obraća s Bok, Slavko :)

Joe - Press 1:0
so far, so good; nastavi li Joe ovim tonom odgovarati na pitanja o prioritetima tipa 'tako mi bog pomogao', mogao bi još na kraju i natjerati Press da napokon shvati tko je taj orangutan kojeg svako jutro vide u vlastitom ogledalu :)

Praktična žena kaže...

Mom Aloisu Mirko i Slavko već predstavljaju pun pogodak, al daj ti stavi ime i adresu na friendly facu koja tebe prepoznaje i zna tko si:)))

Nikakvo čudo što su press u šoku: profesor zna izgovoriti iz glave cijelu karticu teksta koju oni, ni nakon sat razmišljanja i pet vinjaka, ne bi uspjeli sastaviti da bude ma i približno suvisla. I sad bi oni njega trebali citirati. Dakako, mogli bi lijepo i izmisliti što je Joe rekao ali, avaj, kako kad nisu uopće razumjeli o čemu priča?

f kaže...

Kasni Kupci Kiselog Kupusa (KKKK)se pitaju:
mogu li Zorni Zeci Zaboraviti Zauvarno Zelje?

ena kaže...

Srećući sada po CK mlađe kolege iz matične nam kuće, ja sam jednostavno počela govoriti istinu: 'Otkud se mi ono znamo, dijete?' Najgore je kad se ne sjetiš ni pošto ti sve detaljno objasne, nego moraš krivotvoriti ono prepoznavajuće 'aaaa...' :)))
Kad smo već kod CK: ponudilo mi da radim motociklistički časopis :))); ugledna stara korenika sa sigurnim mjestom na tržištu. I samo trećina f-posla! Kako F ima šanse da se održi još najviše jedan broj, mislim da ću pristati. Ako F i opstane, opet dobro, termini se ne preklapaju, samo što tada ne bih imala ni jednog slobodnog trenutka, čak ni vikendom... Ne moram ti ni govoriti kako je Mali reagirao na vijest... U svakom slučaju, s tehničkom stranom tih tekstova u ovoj kući neće biti problema. Aloisa cijela stvar podsjeća na onaj slavni Dariov naslov 'Baka na kawasakiju'.
Joe: he he... a vidim da je dobro sjeo i Berlusconijevom tisku /da 'vonj' komunizma!; 'vonj' je upravo izbor riječi koji legitimira takvu štampu :)))/
Čini mi se da je Joe već uspio otpuhati 'karizmu' seoskim župnicima i sadašnjem 'strastveniku' s Pantovčaka. Bandu će očito srediti partijska mašina, koliko god vrištale narikače u Poganoj Vlaki... A s obzirom na Joeov vokabular, nije isključeno da se i moja struka malko oporavi.
Kao što rekoh, so far, so good. Ne želim dodatno podgrijavati nerealna očekivanja, no možda bljedoliki Joe na kraju ispadne manje mlak, a više cool.

@finče: 'Kupus, kupus, kraljevstvo za kupus! Ono što zeljem zovemo i pod drugim bi imenom jednako mirisalo.' - Zilijam Zekspir: Zima jednog zeca

Praktična žena kaže...

@ finne: E, zimsko zelje za zaboravnog zeca:) Neka, bili su fini arambašići (sinjske sarmice bez riže). Ima li u belgijskim kacama kiselog kupusa ili se na to gleda kao na njemački prehrambeni vic?
@ena: Bajkerica u tim godinama?! No imaš pravo kako F-u prijeti prizemljenje iz mjeseca u mjesec, sigurnije je ostati na zemlji. Pogotovo što ćeš imati zdušnu pomoć mladih entuzijasta bar dok svladaš tehničke elemente motora i ostale opreme.

f kaže...

@eli: nema ti ovde kiseloga kupusa, osim nekok narendanog sr.nja a la podvarak, a koje sluze sa nekakvim kobajama. Fuj! (uvek, ali UVEK dobijem kiselinu od toga!)
A ja bas juce napravih rendani svezi kupus, makar sam ga morao sam seckati nozem jer nemam rende, grrr. Ipak, malo soli, ulja, bibera te balzamika od datulja (!?) i ukus je bio vise nego prihvatljiv, cak i za zeca! :)))

ena kaže...

@eli: Sjednem li na bike, garant ostajem na zemlji :)))
Vidjet ćemo nakon pregovora, jer lova je zbilja mala, a list je opsegom zapravo kao F. Svakako bih voljela izbjeći situaciju u kojoj me nakon pet-šest nobelovaca i domaćih vunderkinda na kraju pregaze još i motori. A bude li dogovora, moglo bi mjesec-dva biti baš tako :))) Znaš kako to ide: zvuči dobro, no nitko ne pita koliko stvarno vremena i snage treba zadnjem čovjeku u procesu. Recimo, svaki F. radni dan zajamčeno odnosi deset radnih sati efektivno. A onih desetak dana kad ništa ne radiš ne možeš uskladištiti i upotrijebiti kada ti očajnički zatreba vremena i snage. E sad, zamisli divote da mi se u tih deset dana ukrcaju bajkeri s f-tempom i intenzitetom, a za pola f-para... Na kraju ću zaboraviti ne samo govoriti, nego i hodati :)
Ma! Tješim se da će se to dogoditi samo jedanput... a možda nijedanput. Problem je što s F-om nikad ne znaš na čemu si, a posao je golem.. Vječni pat :)))

@finče: Zec, zelje i balsamico od datulja? Mmm-mm, miriše na hazenfefer :)))

Praktična žena kaže...

@finne: balsamico od datulja? Kakav to okus ima? Kako, zar nemaju ni rende-ribež? Pa kakva je to zemlja?!

@ena: Moglo bi biti gužvovito mjesec, najviše dva, dotle će se valjda nzati sudbina nesretnog F-a a bajkeri sigurno nikud neće otići. Koliko to dugo zappravo izlazi?

ena kaže...

dulje od deset godina! velim ti, to ima sto posto sigurnu publiku, već se pretplaćuju i djeca prvih pretplatnika..
mjesečnik je, a ima i godišnji katalog debeo kao biblija, plus sve šljašti :)))
stvar je samo u temi i... ma! bole me sve kosti od sjedenja i napol sam slijepa, samo mi još fale nitne i viziri... brmmm, brrmmmmm :))))
a onda opet, znaš kako je rekao Fellini: Basta piangere, zia :)))

Praktična žena kaže...

O, pa to je stalna publika, taj nikud neće otić. Lijepo. Ak' već slabije plaćaju jer bar daju Harley D. na testiranje? Pa da se odvezeš do CK i parkiraš pred ulazom:))))
Kad je šlus?

ena kaže...

šlus je inače 19., ali sad ćemo produljiti - nema još ničega osim mojih dvadesetak stranica prijevoda i jedne kolumne; plus skužili smo da, kako god se mi žurili, pretplatnici ipak dobivaju svoje primjerke nakon što list dođe na kioske..
Sumnjam da će mi dati Harley na testiranje. I djetetu je jasno da bih s tako udobnom pilom otišla puno dalje od CK :)))

Praktična žena kaže...

He, he, ne bi dospjela ni sjest na njega! Kad završiš, ili koji manje zgužvan dan idući tjedan, mogle bi se naći na bilateralnom dateu kod diplomata?

ena kaže...

Meni bi najbolje pasalo sutra, dragi Borut :)))
Eventualno ponedjeljak iza 18h? Ostatak tjedna bit će cijeli čupav...

Praktična žena kaže...

Bolje ponedjeljak, jer danas imamo birthday party, dottoressa (33) časti, he, he. Sutra pak mi izvodimo Stanku i Nadicu Š. na ručak: mesni meni, budući da penzići uglavnom štede na tom artiklu.
Jutros me, inače, u osam digao vodoinstalater (nešto vlaži, vjerojatno od susjeda), problem nismo uspjeli dijagnosticirati no zato smo se lijepo napričali. Doći će valjda neko drugo jutro.

ena kaže...

..je, majstori su posebno blagoglagoljivi uz ranu jutarnju kavu :)

Ne budem li mogla u ponedjeljak, vidimo se potkraj tjedna jer naprosto moram iz prve ruke čuti kako je Nadici i Stanki sjeo mesni meni :)))

Sve najbolje doktorici!

Praktična žena kaže...

Hvala, preneseno:) Kad ti bude pasalo javi ja sam tu do 23-24.

ena kaže...

Rado bih ti ja javila, samo kad bih znala :)))
Evo, načekavam cijeli dan - ništa... i onda se oko dnevnika pojavi brdo tekstova pa ih navalim raditi noću u strahu da me ujutro ne zatrpa novi val... a vidim iz mailova da se, po svemu sudeći, sprema i 16! pa ti, bako, sjedni na motor ako si dasa :))) /a sjest ću, jer mi to jamči kruh, mlijeko i radno vrijeme ako F rikne; nemam izbora/

Vidimo se sutra u 18h ako ti paše- A ako F-u ne paše, neka odgodi šlus. Sada je ionako prekasno, petnaest preostalih tekstova nitko ne može napraviti do devetnaestog u podne. Ili, ako netko može, neka im ih i napravi, ima dva dana i dvije noći za R i L teme broja, desetak preostalih tema i triju kolumni, plus K, plus unos. Ja idem na kavu!

Javi kak' su bakutaneri kad se vrneš :)))

Praktična žena kaže...

Sve usmeno, vidimo se u 18 na starom mjestu:)

ena kaže...

Sure thing, six o'clock it is :)

ena kaže...

šlus za danas!
strina ti od srca zahvaljuje na madam Doncevoj :))))

Praktična žena kaže...

:))))
Sunčan dan i već se čovjek osjeća bolje. Idem k Stanki na knedle. Nemožeš se izvući od hrane ni uz pomoć filmskih trikova. Što si ono rekla da trebam napravit da oslobim prostor na disku? Jel' compress?

ena kaže...

Idi na My computer, desnim mišem klikni na C drive, pa na Properties. Klikni na Clear Disc da ti pokaže koliko možeš dobiti brisanjem stavki ponuđenih na popisu. Stavi kvačicu kraj polja 'Privremene internetske datoteke' i 'Cookies', a sve drugo pažljivo odčekiraj ako je čeknuto. Misliš li da možeš i bez nekih programčića koji su tu navedeni, čekni i njih.
Provjeri koliki si postotak diska oslobila :)))

Ako ti je malo, probaj nešto malo i ofranjiti: u istim Properties klikni na Alate. Tu ti se u srednjem polju nudi defragmentacija diska. Informiraj se malo o toj opciji na licu mjesta ili u Helpu, pa klikni 'Defragment disc'. To će potrajati, a rezultat je navodno racionalniji raspored sadržaja diska. Time ne dobivaš puno, otprilike kao da iz kartice teksta eliminiraš dva-tri slučajna dupla proreda.

Najviše ćeš dobiti ako deinstaliraš neki dodani program koji rijetko rabiš, recimo neku igru, a i neke ukrcane stvari iz My Pictures, My Music i My Videos te cijele stare brojeve bivših listova, ako ih još čuvaš. Ja sam najviše dobila eliminacijom fotografija i picasinih zlodjela na USB, a od prvog broja tako arhiviram i F. U kanti držim samo tekući broj.

Sutra mi se vraća stara kanta iz piratske beauty klinike. Već je očišćena, a napravljen joj je i face-lifting novom tastaturom. Dečki joj sad ugrađuju i duplu količinu dosadašnje memorije. Alojzovoj sreći nema kraja...

Praktična žena kaže...

Obavila dio preporučenoga i oslobodila više od trećine prostora diska! Super, a još nisam ni taknula fotografije, muziku etc. i programe koje ne koristim:)
Što je najbolje ne moram više misliti o nabavi nove kante, he he.

ena kaže...

eto! i sad samo moraš s vremena na vrijeme ponoviti postupak :)))
ovdje f-pomor nevine dječice (alois, strina i ja)... privirit ćemo na kraju današnje seanse.

ena kaže...

kraj seanse!
šlus: subota; danas: punih pet tema; upravo stiglo: glavni komentar, glavna tema plus 6 okvira...
odoh koji sat odspavat :)

Praktična žena kaže...

One can do only so much...samo con calma. Ja se polako spremam, iako to na kraju uvijek ispada navrat nanos. Zasad je plan da krećemo sutra, no još puno toga za našu stvar može učinit gosp. Vakula

ena kaže...

Pa gos'n se, vidim, trudi, ali snijeg mu ipak sipi kroz prste...
Ovdje Pomor II. :)))

Praktična žena kaže...

Spremamo se krenut k'o ekspedicija na Himalaju. Javim se iz moje doline, nakon što naložim kamin i pojedem Pijine kobasice:)

ena kaže...

oprez s količinama! poz .iz CK :)))

ena kaže...

šljus.

nastranosti dana:
F. opet u roza fazi i nudi pravi živi ugovor..
bajkeri nude narukvicu.
sanjam li (Maks pušta Green mahalishi u TV salonu) ili sam samo nasmrt umorna pa mi se priviđa?
znat će se za desetak dana

daj glasa od sebe, Pije i kamina, oš da krepam od brige?!

Praktična žena kaže...

Vip zahebava ko i obično. Došli bez problema, pojeli kobasice, pute morali svratit u tri konobe na isti meni - danas je sv. Vinko i navodno se obavezno jesdu kobasice -u kući fino toplo a na nebu zvijezde, da znaš koooliko ih ima!
Ovo sam uspjela ukucat nakon dva sata čekanja da mi se vip smiluje, nadam se da će primit:))))

ena kaže...

vip valjda otpustio i onog zdnjeg što čučao na stupu...
ne muči se, ako ne ide - ne ide
glavno da ste vi sretno stigli :)

Praktična žena kaže...

Prebacila se na t-mobile stick. Isto spor, ali mrvicu manje zeza od vipovca koji je izgleda prebačen na pola radnog vremena. Ovdje lijep dan, hladno, zalihe plina baš nešto nisu visoke ako sutra ne uspijem uvjerit plinare da na brzinu preusmjere kakvu cisternu, morat ćemo se vratiti prije reda. Inače masline i vrt dobro podnijeli snijeg i led. Lago pretvaramo u klizalište:)

ena kaže...

Smrznut ćeš se tamo! Slikaj zvijezde i briši doma dok se još može: Zavod najavio vječni snijeg i led od utorka. Imate li barem dosta drva ili ćeš opet cijeli dan sjediti dolje kod Pije u kuhinji, stisnuta između Barbe i Bele? Kvragu i masline, stoljećima su izdržavale pa neće valjda baš tvoja generacija ispasti kilava na snijeg. Sklizati se možeš i na Velesajmu... :)

Praktična žena kaže...

Vatra u kaminu gori, baba iz Butanplina obećala brzu dostavu pa sad dok bude, bude. Lako je sjest u karocu i za dva sata stići na Trešnjevku. Zrak čist, milina za udahnut, mačke vire kroz staklo na vratima i oblizuju se a Pija kuha maneštru. Ja rezala suhe grančice na ružama i ostalom visokom cvijeću, a sutra se spremam odmrznut škrinju:)))

f kaže...

@eli: prava idila! samo izdrzi..a ako ustreba, i maslinovo drvo nije za bacit! :))) salim se, naravno - meni dusa place za svakim oborenim drvetom! :)
@ena: nego, ukapirah li ja to dobro - ti ocekujes neku promenu (nadam se nabolje) u sljaki? izvinjavam se ako sam indiskretan! :)

ena kaže...

@eli: pa dostava ogrjevnog plina valjda ide po hitnom postupku, ipak ste vi jedna organizirana županija... a idilu ne opisuj, nego daj fotke :)))

@finče: kakva indiskrecija, pobogu čovječe! :)
kako sada stvari stoje, umjesto da izgubim posao, sada ću raditi dva... to ima dobru i lošu stranu - nešto više love (što i nije nebitno), ali puuuuno> manje privatnog vremena, a lektorirati i prevoditi financijske i motociklističke članke po 10-12 sati na dan bez slobodnog dana nije baš san snova.. ali eto, nisam u poziciji da odbijam posao jer svi ti listovi danas jesu, sutra nisu...
a ništa drugo, nažalost, ne znam raditi :)))

f kaže...

@ena: ma, ono prethodno, kad mi se cinilo da govoris o tome da ti je posao dosao do ivice da ga izgubis - nisam se usudio ni pitati, 'da ne ureknem'!:) A posle vidim da ipak nije sve otislo k vragu, pa da sada imas jos i varijantu koja omogucava da i ono prvo prodje bez losih posledica.. bas sam sretan za tebe! :)

Praktična žena kaže...

@finne: znaš da maslina mora biti dobro obrezana ako želiš da se lijepo razvija i dobro rodi. A te grančice gore kao lude (i one dakako nauljene)!

@za ovdašnji Butan plin mogu samo reći da je za njih najveća hitnost tjedan dana. Nema veze što ugovor kaže pet. Ali uz blago zavrtanje ruku telefonom i dvije boce vina za vozača cisterne, moguće da i to bude koji dan ranije:)

ena kaže...

@finče: Hvala na sreći, sad skoro da sam i ja sretna za sebe :)))
Je l' imaš kakvu mađiju i za snagu, isto bi mi dobro došlo.. po mogućstvu u koloru. Vidim, ne pišeš. Nadam se da radiš i da uživaš u tome :)))

@eli: Zamisli, već krenuo F16, ukrcala ravno 12 stranica samo jutros. Ne znam što sad to znači, vrijeme od 25. do 5. rezervirala sam za inače za motore.. shit! Trebat će mi malo čudo od organizacije!

Možeš li ti sad uopće sjediti na galeriji ili je prehladno?

f kaže...

@eli: nisam znao za o(b)rezivanje, barem ne takve (redovne) vrste! :)))Bokca mu!? Doduse, znam da maslinove kostice gore sa kumulativnim rastapanjem lozista peci! :)))Salim se, secam se da je neka moja porodica na Peljescu dovozila (kad ih je imalo) kamione s maslinovim kosticama iz fabrike/uljare, a za svrhe grejanja, a umesto uglja! :)
@ena: znas, ja sam bio uveren da si ti non-stop u radnom pokretu i pre ovog dupliranja?! Ono, kakvu jos madjiju mislis da upotrebis!? :)))Hmmm,nadam se da ti je nova kanta bolja - samo se na tehniku mozes izvlaciti! Recimo, probas da uradjeno za jedan posao preradis za drugi? Naravno, koliko je ikako moguce da se tako nesto potrefi ili naturi..
A sto se mene tice? eh..ne pisem jer je nekako sve stalo. Slikam nesto, ali ni to nije sasvim krenulo. Tja, niko vise ni ne kupuje slike - cak i oni sto imaju pare, izgovaraju se sada krizom. Jer, mislim da su i ranije kupovali - ne iz unutrasnje potrebe, vec...snobizma.:(

ena kaže...

@finče: Nova kanta jest bolja, no ipak ne toliko da bi mogla preraditi Bloombergove analize za motociklistički magazin :))) A može li obratno, saznat ću tek kada moto-tekstovi počnu stizati. Zasad znam samo da sam na Wall Streetu vidjela i bradate mešetare na Harleyju, no to je bilo davno, davno, kad je južnjački rock još bio u najboljim godinama :))) Inače, posebno se veselim motociklističkim putopisima jer ti dečki na motorima obilaze nevjerojatna mjesta - pustinje i vadije, kamenjare, zmijišta, sibire, krovove svijeta, kultne ceste Bogu iza nogu i slična mistična mjesta... No s takvim je tekstovima najmanje posla. Najteže je urediti onu dosadnu, slabo napisanu robu na manje važnim stranicama novina. A najveći je problem što se traži suluda brzina u poslu koji je po prirodi spor. Tako da si, kako god okreneš, stalno u utrci s vremenom :)))

Prodaja umjetnosti uvijek je imala taj snobovski kamen oko vrata. S druge strane, kad izlaziš na tržište, recimo sa slikom, svjestan si, naravno, jedinog zakona koji tamo stvarno vlada: marketinška mistifikacija radi podizanja cijene, čak i ako su motivi prodaje i kupnje iskreni i 'stručni' (u evaluaciji suvremenih djela ionako nema puno svevremenih kriterija). Na život prodanih djela ne možeš utjecati, ali on na tvoj život donekle može. Slično kao s djecom - daješ im svoje ime. Za autora je to valjda uvijek bilo i ostalo stvar želuca, u oba smisla :) Ako naletiš na nekog cara manipulacije poput Charlesa Staachija da ti bude middleman, možeš se smatrati sretnim.
Bolje i to nego onaj onaj oblik snobizma u koji srce toliko vuče naše umjetnike – u elitističke zabrane gdje jedni druge citiraju, jedni za druge pišu i jedni drugima namještaju natječaje i strane kulturnjačke stipendije. Žive od prodaje 'kulture kao načina života', navodno od 'provokacije', no zapravo od mistifikacije kao i svi drugi trgovci, jedino što su u tim elitističkim kružocima i sami kupci ideološke robe. Dozlaboga antipatično, jer prečesto završi na trijumfu ideologija nad očuđenjem. Likovnost je tu (samo donekle) nevinija, ponajprije zato što u fazi nastanka ipak uključuje vještinu ruke. Pa ako k tome posadiš i koji hrast s prijeteljima, stvari dobiju smisao na jedinom nivou koji je stvarno važan, onom interpersonalnom. Ostalo je cirkus u kojem sudjeluješ samo s pola uha i ostaješ slobodan ne vjerovati u njega. No stvarno nevinih - nema. A da je do kruha teško, teško je... skoro svima :)))