četvrtak, svibnja 13, 2010

Maledetta primavera

Broj komentara: 27:

ena kaže...

bogme islandska!
k tomu, Vakuola navukao eskimsko odijelce i za cijeli sljedeći tjedan!

e, a što ti je ono usred polarnog maslinika, klupica? :)))

(a propos sv. franje, predlažem da ovu fotku naslovimo 'Mountain View'. Da se dječki - ili srč mašine - osjećaju još više kao kod svoje kuće...)

Praktična žena kaže...

To je kamena ploča povrh jednog od drenažnih odvoda brojnih kišnih potoka koji teku svuda oko kuće:) Takvog kamenja inače ima u zemlji koliko hoćeš. Jutros ugledala nekoliko zraka sunca! Voila! Nastavak monsuna predviđen za sutra. Prve trešnje ošle kvragu. Popucale i trunu, vodenaste i naravno nisu slatke.
Da, da pravi naslov je Mountain View, to će ih valjda smiriti:)))

ena kaže...

A meni tek sada iznikao bosiljak u lončićima; preselila ih na onaj južniji balkon i jedva nekako po toj kiši i mraku... već sam bila digla ruke. Ali eto, Zavodu i Isladnu usprkos, imat ću i zadnjeg lipnja svoj lončić bašelka na prozoru stare kuhinje :)
A onda... Ma! Naći ću ja njemu već neki novi vidikovac... :)
Trčim. Imam još jednu kolumnu u kanti. (Zamolismo starog genija s Berkeleya da nam i ove godine nešto napiše - jer ga je prekjučer potezao i NYT - bez imalo nade da će pristati. A on isporučio tekst za par sati... I u njemu - uz ostalo, naravno - kaže 'kako sam za cro-F napisao još lani, blah blah....'. Zamisli da se on toga sjeća i hvata poveznicu! Koji puta me zbilja fascinira skromnost i ljubaznost tih pravih veličina.
A gle onaj svinjac s našim filmašima i vrdoljakom; nadmašili gadostima čak i moje najave i očekivanja... :)))

Praktična žena kaže...

#1$!* Vakuli i svima njegovima! Ispraznila lago jer su prijetili s 50 litara kiše po metru, a ono doslovce plae tri kapi. I tko će ga sad prat kad se ono blato osuši? Picekica? Ovaj mjesec bi im trebalo srezat plaću zbog grešaka na radnom mjestu!
Kaj s filmašima i vrdalicom? Nisam baš pratila

ena kaže...

Ma, polimci i filmaši ubacili i tonu svoje pljuvačke u tito-plagijat ujdurmu, pa Vrda odgovorio s još svojih hračaka itd, itd: sve u svemu, uzduž i poprijeko zapljuvali jedni drugima izmišljene biografije, a 'djela' već pala u treći i četvrti plan...

Nema se tu što 'pratiti', ništa nisi propustila: samo izvučeš iz ladice šablonu koja paše svemu u bananiji - i Radman-Đikiću i bleiburg-crkva-žižek-feminizam-lgtq pokretu i sve ti bude jasno... cijela se stvar ionako za pet minuta svede na pitanje tko koga otvoreno šlata u javnosti (inače je 'pritajeni' ...ist i ...fil ili 'potisnuti' ...fob);

a zapravo nas svi hebu u zdrav mozak još od Kulina bana, a za naše pare. I to loše :)))) Jer, evo ti samo mali kroki Zagreba danas; radijus - 1 km2:

Marokanski iscjelitelj polaže ruke na Velesajmu!! Dok pred njim defiliraju deseci tisuća progresivnih distrofija, sarkoma, karcinoma i Downovih sindroma, njegovi tabatori ispred Paviljona 2 tabaju reportere. U međuvremenu, drugi deseci tisuća plaze prema Hipodromu na poklonjenje: once in a life time prilika - Metallica pod diluvijskim kišama!! Većina od stotinu tisuća poklonika čudotvornih marokanaca i hevimetalaca ne mari ili nema pojma da 60 konja u okolnim štalama cijelo to vrijeme krepava od leptospiroze (s Hipodroma kažu: nema opasnosti za ljude, jer ti konji nisu već deset dana bili vani; onih drugih 115 do maloprije je paslo po koncertištu iza Paviljona 2 /moguće posljedice zaraze: pobačaj, zatajenje bubrega, čak i smrt; no nema veze, iscjelitelj je tu, pa tko se od leptospiroznih probije kraj tabatora, može dobiti hitnu i neupitnu pomoć na licu mjesta/

*eeebote, sve je to doktoriralo svoje doktrine na nekom ubrzanom ljetnom tečaju u EU, SAD i čadskoj pustinji :)))
Ne zna čovjek više ni kamo se skriti, jer eto - skloniš li se u masline i bosiljak, siluju te iz Zavoda :)))

Praktična žena kaže...

Ajoj, svašta se nakupilo: kod nas prijeti peronospora, u Tinjanu Lepa Brena sprema koncert na nogometnom igralištu, a kiša se vija oko Učke. Mi bili u morskoj rezidenciji pripremiti teren za svekrvu koja tamo stiže u četvrtak i upali iz tunela ravno u kišni oblak: nit' vidiš more, nit' šumu naokolo. Sad smo opet natrag na brdu gdje je danas bilo čak i sunca. Ptice se od radosti, GM-ovima unatoč, raspjevale, ne mogu stati:)))

ena kaže...

Ne mogu one pjevati Suncu koliko ja mogu centralnom grijanju - navinuh do daske :)))

A i Suzi napokon otkrila toplu vodu, naime da joj u agencijama, zavodima i upravi radi 80 tisuća 'mislilaca', od toga 15 tisuća šefova kojima su plaće veće od ministarskih. I sada se Džudi čudi - pa otkud!?; pa kako!? K'o da joj mi, usrana javnost, ondje zapošljavamo sve te doktore znanosti s diplomama s ljetnog workshopa u Finskoj. Čudo jedno da ih je napokon primijetila, sada kad su nas već dogurali do Grčke..
Inače, palača sindikata državnih službenika gradit će se na onom praznom trokutu iza Cibone. Ubogi sindikat već je pljunuo lovu i za plac i za velebni projekt, tako da se imaju odakle braniti birokratska prava kad vlada - VEĆ za godinu dana! :)))) - sastavi kompjutorski popis zaposlenih u upravi (posao od kakvih pola sata). A onda će se valjda u idućih godinu dana sastaviti i popis onih 5% viška 'mislilaca' na budžetu.
Tak da možemo računati i na 'socijalne nemire' parazita tu u kvartu, nemoj reć' da te nisam upozorila. Ne'š se, majci, skriti od peronospore ni kad dođeš u zg.

Ma, velim ti - nema većeg izuma od tople vode :)))
A ja planiram s bosiljkom na more odmah poslije šlusa :) Samo, tamo nema centralnog, smrznut ću se...

Praktična žena kaže...

Ma kakvi smrznut! Danas napokon sunce kakvo treba biti i u kući odmah toplo. Budi bez brige, i tebi i bosiljku će biti dovoljno topline:)
Jezuš, kaj bumo s tim činovničkom kulom? I kaj bu Todorić? A možda na kraju za masne novce sve prodaju za prehranu štrajkača?

ena kaže...

Ne znam za gazda Todora, al gazda Gramata (zamisli, i to propada!) smislio krasnu protukriznu mjeru: neki dan isplatio šljakerima plaće u konzervama kojima je prošao rok trajanja :)))
Bokte, pa to je sjajna ideja za Suzi!! Ne mora 'misliocima' ni davat otkaze; nek' ih počne plaćat trulim mesnim doručcima iz HV otpisa. A Sind.drž.služ. može onda to preprodavat pod botulinske pakete u beauty centru na vrhu Kule - i eto ti biznisa!

(triput pljucam: ovo bi mogli dočuti S&Ć u neposrednoj blizini beauty centra i počet plaćat nounare remitendom..)

Praktična žena kaže...

Bogme kako su krenuli nije daleko od toga! Čujem da su danas u našoj bivšoj redakciji i pripadajućoj firmi podijelili otkaze svima osim njih šestoro. Spojili sve zdravstvene i teen i dječje listove u jedno pa što bude. Mislim da je to definitivno the end za sva ta izdanja. Ni u državi ništa bolje, ali evo donijeli smo prvi na svijetu zakon o golf igralištima, to bu nas sigurno izvuklo iz krize:)))

ena kaže...

Hmmm, gunđanjem protiv globalno jedinstvenog Zakona o golfu nećeš prikriti činjenicu da ste večeras masovno kasnili na koncert na igralištu. Morala vas Brena čekati puni sat, a i onda vas je došlo samo 500.. A kad kum eksproprira teren i odluči da će odsad on i njegovih 500 kumova tu igrati golf, onda se bunite...c, Cile, c!

Plus, ne kužim dobro ovo s otkazima u CK. Što će to biti, 12 u 1 list ili 1 u 12 pool? To ipak moram skontat na miru, uz malo carsko...

A otkaza je, nagađam, bilo 19, k'o neki dan u gazde Todora, onomad u Mexu etc, etc... Sve po 19 :) Prokleto 19! Mi smo zbilja 19. rupa na igralištu, kad slatkicu još nije sustigla palica. A Ć-a su zgodili pogrešnom..

Nas, inače, preplavilo tekstovima za br. 19 pa sad već prebacujem u forsko za br. 20 :))) /triput kucni, puj, puj, puj/

Praktična žena kaže...

kuc,kuc,kuc... evo stol je od drva, ma nije, možda iverica, idem bolje u stropnu gredu u nju mogu i šakom:) E da, kad us otkazali dernek u nedjelju zbog kiše ali da je bilo u Umagu a ne tamo među pršutima...:)))

ena kaže...

insinuiraš li ti to da su suhi pršuti veća delicija od smrznute baba-cajke u vrućim hlačicama iz 80-ih?! ne, ne, ne razumijem ja vas protivnike zakona o golfu..

a je, evo, ravno iz CK.
preimenovanje: sada je TK - Tužna kuća, premda je iznutra sad čak i crnja nego izvana. dokapitalizacija je, jasno samo prividni fifti-fifti, zapravo je sva lova Švabina i sada je krenulo ono linčovanje po švapskom spisku.. mi smo (tipično) ispali s linč-liste; in the meantime su nam se, kao, promijenili financ. pokazatelji :)))
čak smo (zasad i ilegalno) zadržali prostoriju; nekaj nam moraju dati, a love nemaju pa je V. rekao da mu bar ostave redakciju kad su mu već uzeli ljude, da ne sjedi u onom dnevnom cirkusu; društvo mu uglavnom pravi Tužni Tomo, skrivajući se od linča koji mu prijeti u službenim odajama..
izgubismo i Singapurku: bogati muž dobio cipelu iz tigrove banke; njoj ponudili šefovanje u cro-Bloombergu i sada se sele ovamo.. (mi dobili pravo prednosti u bloom-citiranju iz bananije :))) )
plus, našli novog čovjeka; u Vijetnamu! turističar je pa ćemo sve to morati nanovo pisati, ali zamisli: Vijetnam, Laos, Kambodža iz prve ruke - ma, mila majka :)
Broj 19 pri kraju i zvuči jako dobro. dets det :)

ena kaže...

ozbiljna i nimalo bezazlena korekcija moje pušačko-hlebinske procjene od 18. svibnja!!!! 'Mislilaca' na državnim jaslama nema 80 nego 240 tisuća!!!! Od toga su 50 tisuća šefovi!!!
I samo za cjelogodišnju izradu kompjutorskog popisa državnih službenika platit ćemo više milijuna iz džepa poreznih obveznika, jer u Ministarstvu za Pauze i Gablece vele da to treba napraviti 'lijepo i polako, s dubokim estetskim smislom za sastavljanje registra'!!
Nema šanse da mili nović toliko uštedi na dječjim bolnicama i rodilištima, sve da nam ove sekunde na besplatnu listu stavi samo kućnu njegu i otrov za štakore... Država bi jeftinije prošla da svakome tko nije državni službenik besplatno pošalje komad štrika i plan tavana, s oznakom 'X' na mjestu konačnog rješenja za izlazak iz krize..
Kad nas se napokon riješe, ćate i šalteraši predvođeni elitama cro nastavnika i znanstvenika u trenu će proglasit tinktankersku arkadiju u kojoj uopće neće biti potrebni spiskovi: broj zaposlenih i državna imovina sagledavat će se intuitivno, iz taloga kave i masnih mrlja na omotu bureka. Svatko će dobiti svoj šalter u instituciji već prema prema osobnim specijalnim potrebama, a regres će se zvati 'simbolična naknada za studijsko putovanje u London-Pariz-Rim-Berlin s višemjesečnim presjedanjem na međunarodnoj konferenciji u Bruxellesu-Firenci i svraćanjem na kongres u Riju'. Žensko pitanje riješit će se ustavnim amandmanom o pravu na dodatnu pauzu za depilaciju i manikiranje (ali to samo radnim danom).

Praktična žena kaže...

Jest, dali lisici da čuva kokoši! Molim te nemoj preskakati, u okviru ravnopravnosti spolova, važnost višekratnog dnevnog telefonskog konzultiranja s mamom, prijateljicom i djecom o tome kako točno skuhati buncek sa zeljem, o rasprodaji badekostima u Mall
Avenue, previsokim troškovima esemesiranja, montiranju novog karburatora te dogovoru za subotnju tekmu.
I sad ti imaj vremena za registar! Što bi rekla gospođa iz HGK: A kad?

ena kaže...

zapravo, ja sam se i bez ustavnog amandmana uspjela dogovoriti za tekmu i čak stići na početak!
al prema drugim pobrojenim stavkama ispada da se baš i ne podudaram s rodnom markicom na krsnom listu...
evo baš zove Ćuk (kvartovski bog i Batina) i pita: Kaa'e Talijančići, guštate? Kladim se da su vam i čarapice crno-plave!
S druge strane, kako jedna (doduše po aloisovom sjećanju) crnka može do te mjere potpasti pod utjecaj Zakona o plavušama da ne bude u stanju pojmiti kako gomila Argentinaca, Kamerunaca, Nizozemaca i Talijan crnac može uopće igrati talijanski nogomet, makar i za Internazionale? I sa stopostotnom sigurnošću može tvrditi jedino 'Jooooj što je Portugalac zgoooodan...'
život je zbilja pun sumnjivih skretanja :)))

(šlus broja, kao što vidiš, ove godine ipak pao sat prije početka finala... hoće to, hoće.. svake prestupne :)

Praktična žena kaže...

Je, Talijani samo u tragovima ali tko pita kad je vlasnik kluba ipak gazda najpoznatije talijanske birre? Pa valjda je dosta što je pivo talijansko? A i Nijemci su malo sumnjivi ono jedan red letećih Holandeza, pa Belgijanac, pa dva Rvata..., stvarno Hitler i Mussolini se okreću kao na ražnju: jest da su stigli na krov Evrope ali pod koju cijenu?! Ajd, Murinjo i Argentinci, ali onaj što je pregorio u Berlusconijevom solariju!? Nije čudo da ga ne žele u talijansku repku:)))

Sutra krećemo na tjedan dana natrag u metropolis (ja na šišanje on na pedikuru). Baš sam nahranila mačke jer od sutra su na Pijinoj dijeti a to je jedan obrok dnevno, tko stigne, stigne.

ena kaže...

a evo i ljeta, na vrijeme i s voljom :)))
br. 19 šlus, šišanje takaj.. danas obavila i krupniji shopping
sutra još samo posljednje pripreme i ukrcavanje prijevoda za br. 20, pa na more... juuupppppiiii :)))

f kaže...

drage moje dame, navratih na kratko da vas pozdravim. Vidim rogoborite protiv drzave i ustrojstva kao i uvek, znaci da je sve u redu kod vas :)))

Praktična žena kaže...

@finne: kako napreduje kuća u gori?
I kako si ti? Kod nas jasno sve u redu, kako i ne bi bilo kad živimo u tako sređenoj državi:)))

Evo mene u gradu. A ti se spremaš na more. Moram reći da si pogodila vrijeme, napokon malo topline. A ja se nauživala Vakouline kiše i vjetra, pa sad došla u grad na sunčanje! Grrrr

ena kaže...

@finne :) točno, stanje redovno. Jedino još da nas počnu hapsit zbog pričanja viceva u tramvaju... al' samo što nisu :))))
Che nova u Niskozemlju?

@eli: Zapravo je stanje redovno da redovnije bit ne može - trebali smo krenuti sutra, ali idemo navodno tek preksutra... Ne može Njemu nikakva firma tako često preskočiti plaću, kako često On može mene staviti na čekanje :)))
Ma otišla bih ja sama ali... treba Mu moj auto. Tako da ćemo se do petka valjda dokopati mora.. taman za kad je najavljena kiša :)
Kako podnosiš ovu našu kontinentalnu klimu?

Praktična žena kaže...

Pretoplo sestro! Nekako mi nagla promjena, ali adaptirat ću se valjda do sljedeće kiše:)))
Na brzake obavljam razne poslove jer se već u ponedjeljak vraćam u dolinu na planini. Usput moramo pokupit svekrvu iz morske kuće i zadržat ju tjedan dana dok se pratilja ne vrati iz Zagreba. Tko preživi, pričat će (najviše ona, dakako)! Želim ti sunca i topline (tamo nije ovako vruće) i da se odmoriš:) Javi kad stigneš kako si pasala

ena kaže...

He,he - napokon znam: na more krećem sutra po svršetku punog radnog vremena u firmi koja već tri mjeseca nije isplatila plaću čak ni u pokvarenim paštetama, znači oko 17 sati i 30 minuta po lokalnom vremenu, sa zanemarivim zakašnjenjem od samo tri dana. Stvar je skoro sto posto sigurna, jer evo se vrijeme već kvari. Idem sad kod Talijančića provjeriti, dan po dan, koliko to kiše još moram popiti prije nego što me ogrije sunce :)

A i F. se iskazao - iskrcalo mi ravno 20 stranica originalnog izdanja za prijevod da se na moru ne bih slučajno dosađivala, plus naredilo mi da se 14. 6. ipak vratim na šlus br. 20 uživo :))

Javim se s otoka uspijem li skužiti kako se nova kanta spaja preko dial upa :)))

Praktična žena kaže...

OK, ja bila uvjerena da ti već šećeš uz more, no nitko tako predano ne radi bez plaće kao naš čovjek! Daj mu plaću on odmah briše u kafić ili po gradu obavlja neke svoje administrativne poslove. Ali nemoj ga platiti mjesec ili dva, zapravo što dulje nema plaće to on bolje radi. Tzv. balkanski paradoks.
I mene će u dolini dočekati kiša ali ovaj pu ne smeta jer će zaliti povrće ako Pia ne bude imala vremena. Buon viaggio:)

ena kaže...

evo, pakujem kantu i zatvaram butigu.. brine me što ne vidim utičnicu za žicu kakva je na Rabu; mislim da ću 1.6. morati po VIP-ov štiklec.. allora, sentiamoci martedi' :)))
prognoza je katastrofa; poslikat ću sve što se bude dalo za slučaj da mi je to zadnji put na tom otoku..

f kaže...

Hajde, hajde, poslikaj ti to. I pokazi nam :)
A sto rece Eli, balkanski je radni paradoks - tuga neopevana! :)))

Praktična žena kaže...

@finne: O da, o balkanskim radnim navikama i običajima mogla bi se napisati doktorska dizertacija! Recimo o uzrečici "Nitko me ne može tako malo plaćati koliko malo ja mogu raditi!"

@ena: Rapska žica ne šljaka na novoj kanti? Možda je trebalo kupiti kakav povezujući žensko-muški utikač za utičnicu? Kaj se tiče VIP-a ako možeš radije uzmi T-mobile, čini mi se stabilniji (imam oba pa mijenjam ovisno o tome koji ima bolji dan).