nedjelja, ožujka 29, 2009

Earth Night i Mračak Maslačak

-

Draga Eli,



Glede na trnjansku vizualu, ja već pooduzimala sate po kući i sad svratih popraviti trovremenski taft između dviju mazgi za sestru Saru i Prljavog Harryja.

A u Trnju mrakača. Earth Hour pretvorio se u Earth Night i u zemaljskom mraku ne vidi se dobro čak ni kako hrču maslačci, evo pogledaj:








-

Broj komentara: 39:

finn kaže...

bas lep izbor teme za skljocanje :)

ena kaže...

Da, ovi iz WWF-a zadali temu 'spasimo Zemlju od svjetlosnog zagađenja', pogasili uličnu rasvjetu da se bolje vide zvijezde i otišli gudit unplugged i pod bakljama pred HNK. Tamo su se ekološki svjesno skupljali politički bodovi uoči lokalnih izbora.
A po Trnju i kvartovima, na mjesto svjetlosnog zagađenja odmah uplazio čisti duhovni mrak - razmilili se tati, ukrali svakome po jedan sat, pokoji auto s mračnih parkirališta i svu silu robe iz zamračenih dućana. Samo su neki šetači u oblačnoj noći po škurim uličicama zbilja vidjeli sve zvijezde.
A sve to vrijeme moj ti maslačak stvarno zvjezdasto sjaji u jarku pokraj autoceste. Mutirao valjda od onečišćenja, ali nabolje ili barem - na veselije :)

finn kaže...

eeeh, to sa gasenjem svetla ima samo smisla ovde (belgija) gde su svi autoputevi KOMPLETNO osvetljeni (a ima ih proporcionalno velicini zemlje - najvise na svetu - ne zezam se, sve su trouglovi od 40x40x40km, plus obilaznice oko svakog grada...a gradovi su guuuusto poedani , hihi). Kazu da se samo dve stvari vide sa meseca: danju - veliki kineski zid (ne verujem u to) i nocu: svetla tacka na mestu gde je belgija. to verujem :)))

Praktična žena kaže...

@finnefromthe land of lights: Belgija i Nizozemska sasvim su sigurno predmet izučavanja Centralnog klingoskog instituta za energetiku:)))
@ena: Susjed (dijelimo zid dnevnog boravka) što je sinoć na televiziji raspredao o svjetlosnom zagađenju i organizirao koncert pod bakljama, upalio sva svjetla u stanu da gospođa i djeca vide što jedu i čitaju. Još jedna trešnjevačka podvala vama Trnjanima!:)
Maslačak-hrčak je ko onaj pijetao što prvi kukurikne, no što njega briga za vremenske prilike. Po njegovom kalendaru proljeće je tu:)
Provela dan na izletu u Samoboru. Počinjem ozbiljno sumnjati da svijetom hara organizirana prehrambena mafija a moja šogorica sigurno predvodi jaku regionalnu mrežu:)))

ena kaže...

Gašenje umjetnog svjetla u prirodi definitivno ima smisla, @kume Finne iz Kesopucove 3. I ograničavanje spajanja gradova u megalopolise više je nego smislena ideja. No ti su problemi nastajali milenijima i uvećavali se geometrijskom progresijom sve do apsurda do kojeg su danas dotjerali.
Zato na ekološkim zamislima - ali stvarno ekološkim, dakle i čovjeku prijateljskim, jer priroda je i dio njegove dvojnosti - treba raditi stalno, sustavno, svaki dan, doma, u školi, na poslu, u slobodno vrijeme, da bi se naraštajima stvarno ucijepile u svijest kao civilizacijska potreba. A ne jedanput godišnje, prigodničarski spektakularno, jer to, osim što je neozbiljno, krije jednako opasnu zamku: aktivizam je po definiciji bučan i isključiv, sklon generirati sljedbe. A sljedbe su sklonije djelovati iz dogmatskog sljepila nego iz stvarnog uviđanja potrebe i smisla.
Za razliku od sličnog događaja na primjer ljeti u nečijem vrtu, muziciranje za gomilu pod bakljama na velikom gradskom trgu 'u ime ideje' više je trijumf trgovca ideologijom i aspiranta na mjesto 'učitelja' potencijalne sljedbe. A mrak u gradovima - sasvim logično - tada najbolje služi onima čiji se zanat obavlja pod okriljem mraka.
Usto, priroda, pa čak i stari grad od vapnenca, u noći su i sami ogledala svemirskog svjetla. Brod, vlak, barka ili pješak sa svjetiljkom glas su onog drugog elementa, koji krči putove u tami. Stvar je u tome da se shvati kako se ne radi o bitki neprijateljskih sila. Poželjna je ravnoteža, inače se ni priroda ni civilizacija neće održati onoliko dugo koliko bi možda mogle.
A Zagreb, koji je daleko od megalopolisa, ipak pretjerano sjaji, ali samo u centru i duž magistralnih prometnica. Po marginama je pretjerano mračan.
I na kraju pitanje: a što je uopće moderan gradski kvart bez umjetnog svjetla? Gomila sablasnih tornjeva. Treba li ih porušiti, sada kad su već tu? Možda. No što ako androidi doista sanjaju električne ovce? Poslati odabrane na obuku za bladerunnere? Viš ti to, @kume Finne :)

ena kaže...

@eli: Kaj, samoborski šnicli z muštardom, kremšnitama, etc., etc...?
Ti Sanoborci daklem zbilja jašeju na toj svojoj napoleonskoj gastronomskoj tradiciji, ne bi me čudilo da je šogorica glavni jatak, ako ne i velika meštrica osobno te korzikansko-pariške gastromafije iz Ilirskih provincija :)))
Na to bi trebalo nametnuti zdravstveni prirez, ali kak kad je financministar iz istog prstena, a pogleč ga kol'ki je, skoro ko šogorica!

Praktična žena kaže...

Postoje ozbiljne indicije da je državni financ član iste gastrolože i da se privrženost tajnom redu dokazuje na vagi koja nema brojeva ispod 50. Jasno je već na prvi pogled zašto birači baš ne doživljavaju njegove pozive na stezanje remena:))

kesopucač iz okruga F kaže...

@eli: da to nije samobor vec samozder?
@ena: secam se kad su pre nekoliko godina hteli za ovu akciju da iskljuce ulicno osvetljenje gradica mechelena (+-100 000 dusa)
Dakle, elektrodistribucija je trazila 40 miliona evra za iskljucivanje-ukljucivanje..jerbo je to jaaaako tesko: moze navesti i druge opstine i gradove na slicnu akciju - pa sta ce onda oni sa strujom koja se pravi, pa se pravi u atomskoj centrali, a preko noci sve fabrike iskljucene?

Praktična žena kaže...

Isključiti struju gradiću od 100.000 duša? Ni po muke! Sjećamo se mi vremena redukcije kad su na po osam sati isključivali naizmjence dijelove grada i s po 200.000 duša. To je bila ekološka akcija! Inače kod nas u selu imamo prekidač pa uličnu rasvjetu sami palimo i gasimo. Tko prvi ustane gasi ulična svjetla(komada 5):)

ena kaže...

@eli, @okružniče: Jako dobro ovo s uličnim prekidačima u mirnim ulicama. Pa kad uđeš u svoju ulicu, to i jest kao da si već doma, red je da sam pališ i gasiš.
A jučer smiješna i malo čudna scena: u mojoj ulici pogasili svu ovu novu rasvjetu, naravno na cijelu noć ('skupo palit-gasit', a zapravo je golemo parkiralište puno marki koje sjajno idu na crnom trgu; veli Mali da se masovno provaljivalo u dubini parkinga). I taman da ću uzeti bateriju za žustru šetnju, kad ono u ulici neko fino narančasto svjetlo, gotovo seoski štimung. I tek tada primijetih: kad su uveli ove nove 'kandelabere' s naše strane, uopće nisu isključili one dvije stare ulične lampe s probušenim tanjurima na glavi, što žmirkaju na visokim drvenim banderama preko puta. A nisu ih isključili ni za Earth Hour. Jer fakat, teško da bi se mogle uračunati u zagađenje, pa one samo bacaju sjenku svjetla na usnule tratinčice u travi na vuglecu :)

f kaže...

@eli:hehe, secam se i ja dobro tih redukcija...bilo je i neke romantike u tome, doduse, kad se malo naviknes da ne mozes skuvati rucak, ukljuciti bojler i slicno - ama se onda bolje mozak razvijao: sve planirati , planirati, planirati ...unapred :))) A tek svetlost prekrasne petrolejke sa providno smaragdnim širmom, remek delom iz ćaletove kolekcije lampi? :)))
@ena:..a one dve bandere-drvenjare - verovatno niti ne rade na struju dofuranu dalekovodom...mozda rade na lepa secanja na struju? :)

ena kaže...

Upravo provjerih: petrolejka iz one redukcije još uvijek na svom mjestu - u špajzi na gornjoj polici iza svega, punjena zgužvanom novinskom stranicom /petroleja nemam; moja stara poslije redukcije bila uvrtila u glavu da se njime sjajno peru prozori pa pretpostavljam da su zalihe otišle na tu vrstu sjaja i više ih nisam popunjavala, valjda da izbjegnem olfaktorne nuspojave :))) /
Čudno kako se epizoda poput one redukcije zakorijeni u iskustvo - šteka bijelih svijeća također na zalihama...
njih dvije na banderi: po danu primijetih da viseći vod s one druge još uvijek vodi do posljednje dvorišne straćare niže u ulici - eto zašto ih nisu uklonili; eh, Trnje...
@eli: a propos koncerta, čudi me da ekološki tv-promotor nije ženi i djeci obasjao lektiru i večeru bakljama... ili si mu na vrijeme zaprijetila vatrogascima? :)))

Praktična žena kaže...

@finneillumine: u to smo doba pridubljivali rođačke i prijateljske veze u dijelovima grada koji su imali drukčiji raspored isključivanja. Sjećam se i da su police sa svijećama i petrolejkama uvijek bile poluprazne a vatrogasci su stalno imali posla
@ena: koliko su stare te dvije trnjanske moglo bi bit da su plinske i da duh nekog čiče s početka prošlog stoljeća u sumrak dolazi sa svojom motkom i pripaljuje. Uvijek me iznova nasmijava naivnost ovih mladih zagriženih ekologa: oni stvarno vjeruju da je svijet dobar i pošten i da griješi iz čistog neznanja:)

ena kaže...

da, takva naivnost u krajnjoj liniji može biti simpatična, recimo kod male djece...
samo se ja uvijek bojim da stvari stoje drukčije i da svi zagrženi
'štogodtobilo-lozi' i '-logije' vjeruju za sebe da su još bolji i još pošteniji, i da im treba samo malo borbenog duha da izbave svijet iz grijeha i neznanja... put u militantizam popločan je najboljim namjerama, eh?

a ono tu na ulici možda i nije Majerova 'lanterna plinska, već starinska', no jedno je sigurno: na toj je cesti Matoš zbilja stajao, ali ne da bi 'nad ovim gradom kleo i zdvajao' nego da bi upijao mirise vrtova šetajući 'Prema Brezovici' /meni naaajdraži AGM-ov esej, čime sam sigurno već probila tvoj trešnjevački sluh :)/

Praktična žena kaže...

Znaš da je to morala biti solidna kilometraža u nogama. Ne računajući prometne prepreke, imale bi nas dvije što hodati do Brezovice:)

ena kaže...

Bogme, ali nije nezamislivo. Ja dođem do kraja Remetinca a da i ne opazim... Naravno, u agm-ovo vrijeme nije bilo mostova, morao je na skelu tu iza Televizije :) Zapravo je naša ulica vodila do skele.
No oni su, naravno, putovali sporije, a pješice prelazili mnogo veće udaljenosti. Putovanja su se još uvijek mjerila danima, a šetnje satima, ne minutama. Kad se na nešto važno čekalo, nestrpljivost je nastupala valjda već za dva-tri dana :)))
A ja jedva dočekah povečerje. Posao obavljen i sad samo mogu čekati što će se dogoditi sutra. Pivo već u krigli :)))

alchajmerry finn kaže...

"i lije petrolejska lampa
svjetlost narancasto zutu
na debelo blato kraj staroga plota
i dvije-tri cigle na putu"
(finn vadi iz malog mozga, ne zamerite na greskama!)
"i uvijek ista sirotinja udje
u njezinu svjetlost iz mraka"
(sad vadim iz hipofize, valjda?)

Praktična žena kaže...

@finnšanson: ma odlično te služe i mali mozak i hipofiza! Evergreen sa, pitaj boga kojeg, Zagrebačkog festivala (e mene, bogami, ne služe ni mali mozak ni hipofiza, a onaj veliki overloaded) H. Hegedušić ako se ne varam, kad je bio mlad i lep ko slika:)

ena kaže...

i H.H. i Zg-fest, ali ponajprije Dobriša Cesarić, @dame i gospodo :)

iz enine zasvijesti:

'...sa licem na kojem su obično brige
i prijeđe je u dva, tri koraka.

Al večeri jedne nekoga nema
a moro bi proć
a lampa lije i lije na uglu
i već je noć.

I nema ga sutra, ni preksutra nema
i vele da bolestan leži.
I nema ga mjesec, i nema ga dva
i zima je već i sniježi.

I prolaze kao i dotada ljudi
i maj već miriše,
a njega nema i nema i nema
nema ga, nema ga više.'



@Finne Napovilni: a i ono tvoje Zlatiborje vilovno, vilinskim dvorima poviljeno, ima neku svjetlost crvenkasto žutu, bit će od Stavroga ili Stavrožića prije nego od petrolejke :)

Praktična žena kaže...

Pjesnik, jašta. Na tim večerima šansona i nije bilo drugih:)

ena kaže...

je, i oni koji su ušli kao tamburaši, izišli su kao pjesnici... takvo doba :)

Praktična žena kaže...

..i takvi ljudi..danas ulaze tamburaši izlaze turbo folk. Ajmo gospo, metle u pogon pa jednu rundu oko Kleka! Buona notte, principessa :)

ena kaže...

:))) sleep tight (don't get bitten and don't bite)

FinnAnt kaže...

E pa ko bi se sa vama nosio? Ja necu! (uzgred, imam utisak da je po novom u ijekavici: 'ne cu'? da li je to i za: 'nemam, nemoj, nisam'?)
Vase je pamcenje, dakle, za peticu!

A sto se Zlatibora tiče ('Rujno' u starim dokumentima) - naisao sam na gomilu toponima koji su ga povezali sa starim Slovenima: ispod Zlatibora je gradic "Užice". Postoje i danas kao manjina u Prusiji - Lužički Srbi - gde se ovo "L" pise u stvari sa onom kosom crtom preko okomite crte, kao u imenu poljskog grada "Lodj". Takvo se "L" izgovara kao englesko "W". Dakle, to su
W-uzicki Srbi... uzicki.
Jos je zanimljivije to - sto je svojevremeno glavno mesto Luzica bila Ljubuša. Na Zlatiboru je jedno od najstarijih sela - Ljubiš. Slovensko pleme koje je zivelo u Luzicama, stovalo je kao plemenskog zastitnika i boga Rujevita. To bi bila veza sa starim imenom planine - Rujno.(Inace se kaze da je etimologija "Rujna' po biljci ruj, koju su dubrovacki trgovci otkupljivali za bojadisanje tkanine, a rasla je u izobilju na Zlatiboru (ima je i sad). Ja bih samo dodao da je ta biljka bila posvecena Rujevitu, kao perunika - Perunu.
Ima i drugih naznaka veoma ranog naseljevanja Zlatibora starim Slovenima - kao selo Borova Glava (čest toponim koji oznacava mesto slovenskog svetilista, sa kipovima bogova, "borovim glavama") ili deo sadasnjeg mesta Zlatibor - Palisad (referenca je na slovenski nacin gradnje sela, iza bedema od kolja. Cak je i sadasnje ime, "zlatibor" - relativno lako dosvesti u vezu sa svetom sumom "Branibor" (negde oko Berlina)jer je do 18stog veka Zlatibor bio sasvim prekriven sumom, u velikom procentu borovom i sa dosta cestom mutacijom gde su iglice zute - 'zlatne'.
Uzgred, Ena, ti pomenu 'Stavroga', 'Stavrozica' - je li to neka inacica imena "Svarog"(bog-nebo)i njegovog sina "Svarozica" (Sunce i/ili Oganj kojeg pominje i Ivana Brlic-Mazuranic u jednoj od "Prica iz Davnina") ili je to samo lapsus tipa: 'gomila - mogila', 'kotač-točak', 'vas-sav'? :)

FinnSaTucenimVrhnjem kaže...

Uf, sad prosao pijacom. Kupio dve kile jagoda, za tri evra. Spanske.
Vidim okolo i jagode pakovane po pola kile. Posto ? Cetiri evra za jedno pakovanje. Ali, eto, domace su(belgijske). Sva sreca, nisu ih morali transportovati, jer se zna da su jagode osetljive na transport. Zato su domace skuplje, valjda.
Doneo one spanske kuci - u stvari, dok sam dosao, pojeo za jedno osam evra domacih...:)))

Ena-aajoj kaže...

@Finnberry:

1.Svarog i Svarožić je trebalo pisati, naravno, al' to ti je moja hipofiza poslije ponoći!!! Biće koje je isproducirala u taj kasni sat očito je mutant između slavenskog sunašca, Tolkienovog primarnog Zla i starog dubrovačkog prezimena - pazi sad - Stovrag.

2. I nekoć krasna visoravan na Velebitu zove se Veliko rujno /golemi požar predlani :( /. No ime navodno nije po biljci ruju, nego po ljubavnom zovu jelenova (rjuj; od te rike i slavensko ime mjeseca septembra - rujan)

3. pravilo o pisanju enklitike gl. htjeti s negacijom mijenja se svakih pedesetak godina, ali ni to nije dovoljno da svaka generacija hrv. pravopisaca zaradi na izdavanju 'novog' pravopisa, pa izmišljaju i druge gluposti od kojih se jezičnoj praksi povraća. Ima argumenata za oba načina pisanja, no krunski argument stiže sa sasvim nelingvističkog područja i glasi: Zašto ne pišem ne ću? Zato jer neću!

----

Inače, upravo se vratih s - vrlo uspjelog, @Eli :))) - sastanka s pjesnicima i izdavačima; ma volim ja njih, ali tri i pol sata... a i sutra od osam navečer nadalje..
Ah...
(...)
Daj amo malo tih jagoda, @Finne!

/naše će sad kad dođu biti po 10 eura kg :))) - zato moja sestrična tu malo izvan grada ima pola djedovog vrta pod jagdama za potrebe najšire obitelji, nas petero :))) /

disclaimer: Ako i ovaj tekst vrvi pogreškama, nisam kriva! To su mi pjesnici popili mozak.

ena2 kaže...

corr: redak iznad disklejmera: pod jagOdama, offfkors.

Praktična žena kaže...

Baš ste me podsjetili u onom Vasojevićkom trbuščiću što smo ga proučavali od 1160. godine (da, da imaju obiteljsko stablo koje tamo počinje) ima nekoliko Peruna. Šteta što ženske potomke nisu tako pažljivo bilježili sigurno bi se našla i po koja Vesna.
@finne: oprezno sa šlagom!:))) Kad su jezhovični svjedoci najavili da će se ubuduće pisati "ne ću" poludio drIvo glavom i bradom i u kameru izjavio:"Ja prvi neću pisati ne ću!"

Praktična žena kaže...

@ena: dobro se provedi s djecom i pozdravi Evu. Čujemo se u klekovsku uru ili sutra:)

Ena kaže...

u klekovsku sigurno, jer padam s nogu! a nećeš vjerovati: na sve ovo i V. poslao prvi prijevod za F6 pet dana prije nego obično!!!
Je l' to neki Murphyjev zakon, dr. Šmalc?

Praktična žena kaže...

Balkanska podvarijanta s Turcima i malim Mujom:)))
@finne: zanemari ono s šlagom, upravo sam smazala jednu košaricu šlaga posutu šumskim jagodama:)))

finn kaže...

@eli: aman, di najde sumske jagode? da li je to iz tipicne balkansko-tehnoloske podrske ekonomskoj jedinici drustva - porodici: iz zamrzivaca? ili su u Istri vec krenule?!!!
U svakom slucaju, zelim im da se razgradivo truckaju u tvom stomacicu :)))
@ena: ma, dao bi beg, nije cicija, ama su se malo struckale u svojoj gajbici, pa ja napravio vocnu..pardon, jagodnu salatu. aj, naidji za jedno sat vremena kad se ohladi a vanilin secer otopi - pa cemo izbatinati pavlaku, iliti vrhnje i ubiti se od miline, kao eli :)))

Praktična žena kaže...

@finnevaniline: donijelo mi iz obližnje slastičarnice (sad sam u Zagrebu do 13.4.) i nisu baš djelovale potuljeno ko one s leda, no u svakom slučaju nisu iz šume već iz ovdašnjih staklenika. Fiiiine, i za oko kratkotrajan užitak. Nemo'š promašit s jagodama i šlagom! Prijatno!

ena kaže...

@svi: Tipično. Deserti sve priznali i podlegli zlostavljanjima prije nego što ja stigoh u prostoriju za ispitivanja!!! To ste vi oboje danas navrli krkat jagode jer ste znali da ja imam dan dugih izlazaka. A čekaj, čekaj, doći će trešnje i maline u Justininom vrtu, samo što nisu. Pisat ću vam o tome ;)

@eli: Pozdrav od Eve. S poslom nije ni loše s obzirom na stanje, a ima drugih razloga za zadovoljstvo, tako da, eto... Vani kišica, a mi zasjele i lijepo se zapričale :)))

Finn kaže...

@ena: joooooooooooj! gde me sad podseti na najvecu tragediju u mom zivotu: uvek promasim sezonu tresanja, koje obozavam! ovde ih ima uvek, po veoma interesantnim cenama tipa: deset do dvadeset evra za pola kile, ali nekad cak i za kilo, eto.
A maline, koje su mi u konkurenciji za rajsko voce - ovde se prodaju u plasticnim kutijicama po 100 grama!? (dva do pet evra). E sad...maline nekad potrefim u zemlji iz koje sam, i tamo se covek moze posteno ozderati - kilo se nadje i za sto dinara (malo vise od evra- sto, ruku na srce, nije cudno jerbo se tamo nalazi jedno dve trecine evropske proizvodnje?) - ali tresnje UVEK promasim. uvek!
(ubicu se na kraju balade):)))
@eli: ma ja ti te sumske obozavam! moj je otac znao da donese sa terena par kila - svojerucno nabrane: stanu on i vozac mu kraj livade u nekoj pustinji i malo stapom poteraju zmijurde - pa udri beri... ama oci da pogube, al nabere se, nabere:))) a brat i ja po kasikicu - pa stucemo kao termiti slamu!

ena kaže...

@finne: hehe, promašuj, promašuj, eno ti jagoda, a ja ću trešnje nositi kući sa sela u hamperima
/a i jagode, i maline cijeloga ljeta... u posudicama od sladoleda u obiteljskom pakovanju, plus ne moram bacati posudice, nego ih lijepo operem i proslijedim ujni na punjenje ljetnim voćem i još mi ostane zamrznutoga za zimske kolače s kremom :))) - taj dio ožderavanja odradi moj Mali.../
'noć svima
svladalo me rajsko voće :)

Praktična žena kaže...

Ja ovdje uopće neću spominjati one tri trešnje pred kućom i desetak drugih po okolnim livadama. Istini za volju prošle godine su nam sve pojele ptice no valjda će ove biti bolje:)))
@finne: pred one tvoje dvore u planini valjda ćeš posaditi koje stabalce za neke kasnije svibnje i lipnje

f kaže...

@eli: ima jedan orah, rodio mi dvanaest kila ove godine: sitni ali slatki orasi :) a cuj, ipak 1026 metara nadmorske visine nisu macji kasalj za jedan pitomi orah :)))
a ima i nekoliko sljiva, ali cu ih morati povaditi, nista od njih...
Sad planiram posaditi zivicu od jedno 70 grabitja, kao i par kedrova..

f kaže...

uzgred, svih dvanaest kila sam posadio na jednom placu, zajedno sa jos trideset kila crnih (divljlih ili americkih) oraha :)