ponedjeljak, listopada 19, 2009

Lavor s toplom vodom

-



Znaš kako ono zaboravno i nepomirljivo uvijek nosim naočale u ve izrezu? Dakle jutros sam napola iščašila rame jer su mi u trenutku odletjele pod krevet. No nije to. U cik zore smo se posvađali na pasmater zbog jednog limuna. Nije ni to. Zapravo i je. Kad je to to je li to preživljavanje ili životarenje? No oboje ima neke veze s teško savladivim problemima, a to uopće nije to. Hoću reći, kad je to to, onda je to ipak život. Dobar. Eto, to je to.
-

34 komentara:

ena kaže...

Život ili ne, tja... Tko sam ja da ocjenjujem. Dobro je na kraju vjetrovitog dana ili karijere ući u kuhinju i skloniti noge na toplo, kamo god naočale letjele. Limun? OK. Ali na kraju krajeva, za mene može i bez egzotike. Ovdje danas, recimo, čaj s burekom :)

Praktična žena kaže...

Di ćeš bolje kombinacije! A ovo je čisto optimistički bajpas. Što ti više treba nego da ti najveća briga bude limun! Za penzionere nepresušna tema:)

limun na cediljki kaže...

ajoooooooooooooooooooj! :)))
a ja se setim onog izraza:
"'oces i limun, aaa?!"
(i sve potencijalne etimologije)

ena kaže...

vitaminski bajpasM? :)))
kad bolje razmislim, pa sad sam i ja penzioner! teško da će biti još nekog posla prije penzije... samo ne znam hoće li mi zalihe limuna izdržati do prvog dolaska poštara

idem odmah ujutro na Zavod raspitati se je li avitaminoza s dipotrijom dovoljan razlog za invalidsku.. ili baš moraš bit 'invalid u dušu'

Cigo Ligo kaže...

ima mloooge bajpasmine u dushu...

Praktična žena kaže...

Lice kao limun to još mogu razumjeti, ali zašto se kaže da je nešto što je slabo - limunada? Mislim koliko jačih bezalkoholnih napitaka ima?! @ena, pozdravi gopođe na šalterima:)

ena kaže...

Pogriješih zavod i završih na policiji... uđem oko stotke izvučem nagradni broj 136.. išlo je razmjerno brzo - od 102 do 107 pušila na štengama s Cigićima, od 107 do 118 tražila po foajeu gdje sam na 101 ostavila registracijske pločice... našla ih kod nekakvog opskurnog šaltera za autoosiguranja, držao iz debeli prometni policajac u čizmama i pripijenoj motorističkoj uniformi ko da imaju tri side.
120 za*eban: stisnuo sebe i sve druge do 126, a zvono za prozivku nije imalo svojih živcaca pa je dobilo slom mojih. Vozačice ovoga grada bez obzira na dob nose isključivo crne tajice i polučizme s 10-centimetarskom štiklom. Tako da se već u kukovima opasno nagnu naprijed i hodaju s glavama na gotovs. Srećom, ne mogu dugo hodati, ali ni sjesti: na stolcima sve sama stotka do stotke. Tako da štikle čekaju viseći na laktovima s onog centralnog šanka za popunjavanje obrazaca /povlaka ta i ta/.
Na 127. se ispostavilo da većina vozača šiša kosu na 0,5 sve do 5 cm iznad uha pa im se jastučići potkožne masti prijeteći bjelasaju oko lubanje dok strijeljaju očima ona dva-tri 'intelektualca' s prosjedim uvojcima do ramena (obavezno casual blazer i papirnata shopping vrećica s talijanskim natpisom; al 136 ne puši poze, he, he..)
Na 129 svijet se definitivno prestao okretati. Žena u crnom nadobudno pita informacije da je l' časne imaju prednost. Ne, samo trudnice i invalidi. Tako da računam da su svi invalidi između 129 i 130 bili časne u blaženom stanju. 131, 132, 133, 134 bez osobitosti. A onda moj čovjek 135! Prvi put, drugi put, treći put. He, he, to je onaj koji ode pušiti na štenge kad ne treba... I capate, dok ne veliš ni dva sata su prošla: 136 :)
Papir. Da. Vozačka. Da. Prometna. Da. Osobna. Tu je. Hm-hm-hm - Niste naveli razlog.
Molim?!
Pa zašto ga odjavljujete.
Gdje to pita?
Pa evo tu na kraju.
I mogu napisati što hoću?
(...)
Razlog odjave: Razno.
Dosađivao mi 12 godina

I sad još samo formalnost kod bilježnika.
Pa se u 18 veleposlanički vidimo :)

Praktična žena kaže...

Dobar ti razlog:))) Čuj ono se otovroeno ne da gledat, ni slušat. Ne znaš jer gori povod ili diskusija. No s druge strane Barca gubi od Kazana (može se reć došla na Kazan), a Inter teškom mukom stiže rezultat s nekim drugim Rusima. Izgleda da je na Mediteran stigla ruska zima

ena kaže...

Kod mene se tv-večer otela svjetonazoru: od Rizzo-emisije uspjela snimit etnoantropologa u košulji koji je na jednom doktoratu naučio riječ 'motivizirati', a na drugom riječ 'nadzori' te Anitinu hipertireozu. Tu je Mozak familije počeo hrkati. Dok sam ga drmusala, mali prebacio na Barcu. Smrzla se od rezultata u Kazanu, ali vratila na Rizza: spin-doktor u pogrešnom sakou, queer It bez odvjetnika ali s gotovom tužbom, It iz Splita s katolički krupnom mustrom. Navlačenje Inter-It, Inter-It, Inter-It. Izborim se za It, al tamo već naglašeno pohotni teolog (čiji mi se apel zakonodavcu: zaštitite javnost od njihove privatnosti, a ne obratno, ipak dopao). Nažalost antibarbarus se nije vinuo ni do kakvog crescenda, no to se od sudionika moglo i očekivati. Kroz kadar je kilavo protrčalo onih naših 90% od večeras, ali ga ni kamerman ni moderatorica nisu uspjeli uhvatiti. Tako da sam na kraju zadrijemala i probudila se u grotlu Kazana i kod 2:2 za Internazionale. Pa sam tek sada popeglala sutrašnju kvotu :)

Plus mislim da ti je Hlo drpila ove gaće iz lavora, prefarbala ih u 'in' nijansu i naplatila Vanji modne izdatke za večeras.

Praktična žena kaže...

Alois mi gore ubacio neki otrov u Vanjina Mokrišta, kao da Vanji nije dosta tih č* kurvi (ne znam zašto se Suzi našla pogođenom) i romantičnih navijača (ljubi, ljubi Srbina). Najbolje je što je Blažičko potpuno shvatio šefov naputak i u centralnom terminu promptno nazvao romantičare idiotima i budalama. Inače Zrinka u Nacionalu ima naslov "Jahači rumene kadulje". Što misliš na koga se odnosi?:)))

ena kaže...

teško mi ovako ac hoc reći na što je nacionalka mislila... možda je to bio neizravniji način da se aludira na 'Grmljavinu stada' istog autora. Sve u svemu, mislim da su domaće Tačerice odlučile raspaliti barem pe'-šest šamara prije nego što ih 'jahači' izoliraju od političkog utjecaja - eno Đurđe jutros u Beogradu, s golemim natpisom 'ispričavamo se' oko vrata... Sad samo da ne uđu u koliziju s državnim odvjetnikom oko hapšenja romantika...

A i taj ima čudo od tajminga - istodobno hapsi i
podnosi izvješće Saboru :) ...pa će sutra opet sjest u hlad i reći 'e jesam se naradio! za cijelu godinu, bogati!'/
Teško nam s*ebao koncepciju - do hapšenja /i imenovanja cijele spajsi priče 'zločinačkim udruživanjem'/ trebalo je doći tek nakon izlaska broja; ovako, ostali smo bez naboja na toj temi.
No dobro... barem smo točno ocijenili koji će član uprave ostati na slobodi i davati izjave... a pokojni smo svakako :)

Praktična žena kaže...

Moja kanta ošla na pročišćavanje dišnih puteva. Sad sam na prastaroj Toši koja je ostala na prozoru još 98 i pravo je čudo da išta otvara. Tek toliko ako me ne bude da znaš da sam zaspala na antikvitetu:)

ena kaže...

OK, pozvoni kad astma prođe :)))

naivni f ne gleda telku kaže...

e, aj nek meni neko nesto objasni - sta se to dogadja na hrtu?

ena kaže...

@tv-f: ma, pokušala sam, ali je ispao cijeli post! a i što da te gnjavim.. gradonačelnici i ljubavnice, državna lutrija i kladionice, predsjednici uprava i država, gole sise i gladne guzice, kritičari, kitničari, poete, dioničari i torbari... sve to jedno drugo drži u šaci..
i hrt ti je, kao i sve ostalo, samo začin u velikoj cro-salati od hobotnice, koja je i sama samo minorno jelo na stolu globalnog Levijatana.., sitna korupcionaška riba..
zbilja je najbolje ne gledati, ako si dovoljno slobodan da ne moraš gledati /tj. ako hraniš samo svoja usta :)/

f kaže...

eh, ovo sto si napisala je shema danasnjeg zivotkovanja - al mene bas interesovao taj 'post' od tvog licnog shvatanja...aj jedan post ovde -"jer ste vi to trazili, g. Finn"? :)

Praktična žena kaže...

Kanta vraćena! Očišćena, podmazana samo zujne kad krene i onda ušuti. Divota! Dobila i mali portabl ventilator koji služi kao podložak, ako zatreba može se i uključiti! I da znaš, pušenje nije krivo. Mali naprosto guta prašinu! Majstor Tomo, tu s Trešnjevke, stavio i neko mazivo koje je presušilo a nužno je za prijenos hlađenja na ploču. Sve skupa 300 kunića i 100 dodatni ventilator. Preporučujem!

@finne: HTV i njezini šefovi i urednici mogli bi bit tema sapunice ili krimi serije. O tome možeš ponešto čitati i na Indexu. Prvo su ovdašnji navijači na utakmici vaše i naše mlade reprezentacije urlali "Ubij (sjever) Srbina (jug)", a tipični tv reporter naravno nije našao za shodno da nešto kaže, već je to nevoljko učinio kad su ga nazvali šefovi. Onda je glavni direktor Vanja S. nastupio u posebnoj emisiji gdje je rekao da je izdao nalog novinarima da imaju promptono reagirati u takvim slučajevima. Navijači su zatim tvrdili da su vikali "Ljubi, ljubi Srbina"! Par dana kasnije na utakmici Dinamo-Zagreb opet se urlalo isti romantični poziv, iako u momčadima nema nijednog Srbina. Na što je u Dnevniku sportski urednik rekao da su to sve idoti i budale. Naknadno se doznalo da je glavni Vanja S. jednu svoju novinarku nazvao četničkom kurvom. Predsjednica vlade je rekla da će svi "snositi posljedice".
Ostalo ide splitskog gradonačelnika koji je otkrio da već pet godina ima 24 godine mlađu ljubavnicu, koja sad čeka dijete, i da se kao pravi katolik, sada razvodi. A da, i on svojoj kćeri ne bi dao da se uda za Srbina. Ima tu još puno korupcije, kriminala i ostalih accesssories. Ma, divna zemlja

ena kaže...

@eli: Đizs! Tomo je brži od kortikosteroida u spreju!!! :)

@finče: Voila! Kao što ti je lisica @eli jasno i kratko ispričala u tri riječi! Ako baš inzistiraš na dugoj, dosadnoj verziji, klikni na čamac desno, no smatraj se upozorenim - to nije ni poezija ni proza, a bogme ni žurnalistika, nego onako... kafanska trakavica o hobotnici /dime-a-dozen/. Zato je i završila u (inače zaključanom) skladištu - nije mi na kraj pameti mrčiti time po praktičnom blogu; preporuka: ipak preskočiti :)

f kaže...

hehe, procitao obe verzije i smatram da ste ti i eli - jako uigran tim! :)))

Praktična žena kaže...

Majstor Tomo iz Novomarofske uz to sam dolazi po kantu i vraća je vlasniku (odnosno šalje ženu, gospođu u našim godinama, koja mi je u dvije minute na vratima haustora ispričala da na Gotovčeve doslovce povraća, da gleda samo CSI i Zakon brojeva, da ne može smisliti Facebook, da psihički ne može izdržati Hlo, Banditosa i Keruma te da na kompu igra Sudoku).
Sad idem kuhat maneštru:)

ena kaže...

@f: tvoja nesanica sad već zabrinjava :)))
@eli: Tomo i Tominica obećavaju.. predat ću im kantu ako mi F. uplati onih 6 honorara koje mi je dužan..
sudoku je jedina od tih stvari koja je uspjela zainteresirati matematički um s trosjeda u tv-salonu.. frka je samo što nema nivoa iznad 'bezumno teško' pa ne može napredovati... zovemo ga 'crni pojas, zadnji dan'

dinstam junetinu

finn kaže...

a ja skuvao kupus s mesom (junecim)
a dobro je to sve u jedan kazan i corbasto, lakse se guta... :)))

Praktična žena kaže...

Eto, sad imam jelovnik za sutra i prekosutra:))) A možda se upustim u bakalar, sve ovisi o ishodu glasanja. Ako se odlučim za kupus s mesom, odnijet ću jednu šerpicu i Marincu u Remetinec. Susjeda došla posuditi dva tosta za maloga, ponestalo joj kruha. Baš je našla di će posuđivat:)

ena kaže...

još dvije ideje iz superteške kategorije:
- sekelji gulaš sa žgancima
- kisela repa z grahom i kuhanim flamom

...a našlo bi ih se nekoliko i iz bakalarske kategorije nakon kojih treba strugati žbuku sa zidova :)))

oteža li jelovnik s godišnjim dobom ili jednostavno s vremenima?

***

Uspomena iz teških vremena
- Mama, ja bi' nešto slatko!

'taškrli s pekmezom'
/za štokavce: tašci :)/

* 1/2 kg brašna, 2 jajeta, prstohvat soli, voda, 5 dag masti ili margarina
Napraviti tijesto kao za rezance. Razvući sasvim tanko, ali da se ne podere. Premazati bjelanjkom. Rezati na kvadrate, na svaki staviti hrpicu pekmeza od šljiva, presavinuti, rubove pritisnuti. Obrezati nazubljenim kotačićem.
Kuhati kratko u kipućoj vodi, ocijediti, pošećeriti i preliti mrvicama zarumenjenim na maslacu.
Poslužiti poslije paradajz-juhe.
Nedjeljni ručak :)

ena kaže...

o.p. čujem da pritvorenicima Remetinec teško pada, odnesi im nešto lakše od kupusa:

popara na juhi od 1/4 kocke
U većoj posudi zahuhati vodu s kockom i malo soli. Izlomiti suhi kruh na palamare (veće komade), ubaciti u kipuću vodu i smanjiti vatru. Kad se za 1-2 min. kruh ´popari´, odliti nepotrebnu vodu (ostaviti 2 cm da se palamari krčkaju). Za par minuta maknuti s vatre, dodati svježi sir, promiješati. Prava popara je ona kojoj se razvlače ´konci´.

Praktična žena kaže...

ovo bi moglo ići u Remetinec:))) Otkad nisam jela taškrle! To je jelo iz siromašnog djetinjstva. Kod mene danas bakalar. Pojeli cijelu šerpu, a ono sa dna dotoressa odnijela kući

ena kaže...

Hodala cijeli dan po okolici: ili sam ja u depresiji ili su banditi totalno devastirali prostor!!! Ove novogradnje sam kič do kiča, ne da se u to gledat! Još je samo gore kod mog vinograda priroda donekle sebi nalik. Strela vu me pukla ako sagradim išta više od trsove sjenice, to je sve grehota..

Praktična žena kaže...

I još mu je holding pred bankrotom! Mislim, koliko glup može biti stanovnik Zagreba da iznova glasa za rodijake i kumove? Ako ode za pricidnika ostavit će stanje ko Žbun čiča Tomi.
Vu trnacu klijet i vu njej celi svet:)))

ena kaže...

Hvala bogu da sustav nije pricidnički, inače bi i budžetu prijetilo da se počičatomi na četverostruki minus u par mjeseci pa da žbun ispadne nevinašce :)

Praktična žena kaže...

Srećom, iako već nosimo gaće na štapu. Moram se pohvaliti opljačkala sam cijeli Index na pokeru i odnijela vreću virtualnih para. Dečki su za mnom vikali: "Ostavi nam perje!":)))

ena kaže...

Tajanstvena Eli otperjala s perjem!! - to je valjda već udarni naslov na Indexu, ček idem provjeriti... Šteta što su i dečki virtualni /provjerila :)))/

Praktična žena kaže...

Sve virtuala do virtuale:) Danas bila u nabavci knjiga. Uzela onaj tvoj švedski krimić u dvije knjige i još par podebljih da se ima što čitat u jesenske večeri kraj kamina (samo da ga još neko naloži). Zamisli, bandido bio u Livadama i kuhao fuže s tartufima (kao veliki znalac gomolja i ostalog podzemnog svijeta). Ne znam samo ko je to jeo

ena kaže...

Molim te, daj da zamišljam nešto ljepše u ovoj sezoni depresije :)))

One dvije knjige o Milleniumu imaju i treći nastavak i, da sve bude u sezonskom tonu, Stieg Larsson je umro čim ga je dovršio. Tako da - zamisli - nikad u životu nije napisao ništa drugo, a stvar je zbilja ajnc A krimić. Pa što je radio cijeli život?!!!

Praktična žena kaže...

Uređivao i redigirao tekstove u novinama?:) Baš se veselim čitanju. Čim poberem masline i nahranim mačke bacam se trosjed ili dvosjed, čega se dočepam...