subota, veljače 21, 2009

Pripravnik

Kad su nama ono uveli sretniji politički i ekonomski poredak, ni sanjali nismo kako sretan može biti. Evo, danas u Americi 90-godišnji Ian Thiermann odlazi ponovo na posao u obližnje samoposluživanje gdje ga plaćaju 10 dolara na sat. Jedan od onih Wall Street mađioničara, sada već čuveni Madoff, sredio je njegovu životnu ušteđevino od 700 tisuća dolara i, poslije 25 godina mirovine, prisilio ga da ponovno počne raditi.
Jedva čekam da navršim devedeset, kad samo pomislim kakva će mi se sve radna mjesta nuditi i s koliko ću volje ići na posao!

Broj komentara: 40:

Anonimno kaže...

To naime ako nam se Crkva smiluje pa penzići budu mogli honorarno stavljati ljudima stvari u vrećice nedjeljom po trgovačkim centrima ili u pauzama dok pravi, obrazovani kadrovi gledaju kokošje farme i big braleta. Jer Bandido se, čini mi se, već smilovao pa povukao zabranu kopanja po kontejnerima. Sad još samo da drivo izvuče ručicu iz drugostupaških džepova i Mad is surely 'off' :)))

A na donji referendum: jašta, mi ćemo s UN-ovcima i Juvicom pokvivat Centvalnoafvičku Vepubliku i Čad, a zlovenci mogu svojih 65.000 novopečenih nezaposlenih poslat Holbrookeu u Afganistan s naglaskom na granicu s Pakistanom. Žali se sinoć Holbrooke na CNN-u da mu je u talibaniji puuuno teže nego u Bosni. Siroče. A i Maddie je, vidim, ponovno 'on'.
A meni se i opet spava!
Odoh ti dosutra.
'noć :)

Praktična žena kaže...

Kaj talibani neće ništa potpisat? Pa neka dođu na tečaj: mi smo sve potpisivali, čak i salvete na svečanim ručkovima. Koliko smo samo puta potpisali prekid vatre na svakoj crti i čuki! Potpišeš, pa od dragosti svaka strana ispali po jedno sto rafala, baci 50 bombi ispali par tuceta granata

Ajd, buona notte, principessa, idem i ja lovit ribe :))

Anonimno kaže...

hmmm..da se uredno samoukokaš!?

Praktična žena kaže...

Finne: nema potrebe, naša uslužna država će to učinit za nas:)))

Anonimno kaže...

sad već živimo na rate :)
prekjučer, poslije šlusa, veli V.: 'Pusti, dobro je. Godinu dana po strani, na 6. katu, u mirnoj redakciji... Pa tko ti još danas može jamčiti punu godinu dana mira? I to '09.?!'
Dobro, velim, ali već naveliko škripi s ugovorima, samo čekam kad će netko reći 'vanjski van!'
A on: 'Tako je sada postavljen sustav. Ali ako zaškripi oko tebe, mijenjat ćemo sustav.'
:)))

Džezer :)

/i onaj bivši bio krenuo na sustav, pa vidi ga gdje je sada.../
Si vidla reklamu za tisak 1/1 u JL-u? Vezana trgovina: kupite vino, čokoladu i CD - novine vam šenkamo :)))
A ti se pitaš što radi taj marketing. C,c,c, pa viš da radi: šenka naš osnovni proizvod uz špeceraj i video! A kad smo mi dijelili novine nevezano, kao besplatnu informaciju na koju svi imaju pravo, a jok!

Praktična žena kaže...

Pa logično je da vlasnik prodajne mreže poklanja ovaj manje vrijedan proizvod uz vrijednu robu kao što je toalet papir, WC Sanitar, kokošje iznutrice i kuhinjske krpe. Za trgovca mješovitom robom to je logičan izbor, a kao što vidiš i za proizvođača novina. Boy, I'm glad I left the building

Anonimno kaže...

Boy, you are lucky, you know... :)))
Usput, prva godina kad mislim prespavat Oscare uživo. Još obama-šećerleme naprosto bi me dotuklo!

Ali sam zato sinoć u pola dva priredila veliko ukazanje u tv-salonu i odgledala 'My life so far' od špice do špice, televizor i okolica još se oporavljaju od šoka.
Film je zapravo ekranizacija Adamova sina - roman o vremenu kad je Luis Armstrong simbolizirao novo doba, velike i male cure i dečki igrali se tate, mame, izuma i znanosti, pljočkarilo se sve u šesnaest, a iznad svega je letio Nebeski car u kašljucavom aviončiću; normalno, griješilo se i praštalo, ali su prepreke bile savladive; kao i uvijek, uostalom, samo... danas nitko jednostavno ne želi pogledati on the sunny side of the street, ničeg zanimljivog ondje za ovo doba :)))
Ček, priheftat ću tu sa strane starog Satchma da me mine čežnja :)

Praktična žena kaže...

Meravigla! Baš paše u ovaj zimski sumrak vani, osim što je sasvim po mom ćeifu. Tnx:)))
Promakao mi i film sinoć, ustvari uopće se ne sjećam što sam gledala, mora da je bila repriza neke akcije. Kad ima nešto zanimljivo molim ostaviti warning da obratim pažnju između pustih skijanja, utakmica i razbijača svake vrste. Baš prošla s juniorom pola nepravilnih glagola (on došao s regionalnog, dva dana se bacao u bazen od 50 leptir do 400 mješovito, pa mi non-stop zijevao) i sad idem rasčistiti krš od ručka.

Anonimno kaže...

Bože dragi, ne iscrpljujete li vi to dijete svi zajedno, koji put mi je fizički teško i čitati što sve radi!
Šteta što si propustila film, riječ je zapravo o djetinjstvu Sir Denisa Formana, osnivača Britanskog filmskog instituta i TV Granade (prve nezavisne televizije, sjećaš se?). Iz jednostavne, nepretenciozne, a savršeno napisane knjige (kako to Škoti već znaju), nastao jednostavan, nepretenciozan, savršen mali film. Nešto kao Selo moje malo na otočki način. Meni neodoljivo: bez stilskih iščašenja, 'art' afektacija, holivudskih ukalupljenja - samo zamisli, rođenja, ljubavi, smrti... nešto muzike.. ništa bogznašto. A ipak bolje od artističkog upinjanja da se bude jedinstven i neponovljiv. Napokon, takvi svi smo :)

Praktična žena kaže...

Ne brini, za opuštanje se pobrine sam:)))Tako iza jedinice dobije peticu ili četvorku, a kad loše otpliva kao jučer 100 prsno, onda navečer otpliva 400 tako da bude drugi među seniorima (a on junior). Najviše ga ljuti kad ga pređe netko lošiji od njega. Sad ga zezamo jer ga jučer u tih 100 prsno dobio susjedov mali (ma ima u njemu već blizu 1,90) i tako mu narušio reputaciju najboljeg plivača u kvartu:)))
Ako je film bio na Vanjinoj dalekovidnici sigurno će ga ponoviti, ionako nemaju novih ni da ih sa svijećom tražiš.

Anonimno kaže...

OK, kad bandidu sljedeći put pukne magistralni cjevovod, možete organizirat delfinaško-prsaški obračun za kvartovski naslov.
Jake snage Trnja spremne su (prsno) preplivati Savsku i pojačati dupinske navijačke redove :)))

Praktična žena kaže...

Kaj se moje ulice tiče, mi smo spremni za bilo kakav ogled u vodi (bivši vaterpololo reprezentativac, dva bivša svjetska rukometna prvaka, njihovi aktivni rukometni potomci i dva plivačka juniora, čist solidna ekipa za ulicu sa 18 kućnih brojeva), a ni šake nam nisu strane makar na amaterskoj bazi ali s puno entuzijazma:)))

Ajme, što je moj brat Robert zabrljo, uzet će mu boysi skalp i kapetansku traku

Anonimno kaže...

a je 'l? čula sam neku kuknjavu iz tv-salona, ali nisam obraćala pažnju na Također, samo sam zaurlala da se prostor ima proluftat do 01.00, tako da mogu razvući sofu i priredit pidžama party na crvenom tepihu kokodak teatra.. uz pivo, obavezno, tak da lakše zaspim...

a s druge strane, ne mogu odoljeti da ne prigvirim koliko će obama sapunice zapjenit holivuđani u recesiji, koliko će suza proliti nad posthumnim oscarom za mušku epizodu i hoće li gay-lobi isposlovati oscara seanu pennu za gay-ulogu.. /t-portalov komentator ima danas dobru opasku na račun te pennove nominacije: Kaaaj? Oscara za to što je strait glumac na filmu poljubio muškarca? pa onda je rock hudson najveći glumac u povijesti, cijele se karijere ljubio s doris day!'/

Praktična žena kaže...

Točno, zamisli koja je muka bila cijeli život ljubiti pogrešan spol i pritom izgledat uvjerljivo! Mene živo zanima kako će se izvući s glavnom muškom ulogom: tu je uvijek popularni autsajder Rourke, pretty boy koji je valjda nešto izlobirao, a naš tjednički kritičar tvrdi da se u filmu radi o prikrivenoj pedofiliji (isto jak lobi u švarcenlandu), moj favorit Frank Langella (nije ni talijanski lobi za potcijenit)...uglavnom bit će zanimljivo kako će maratonci glasat, plus Hugh Jackman kao voditelj.

Ma jesi vidla banditovi rodijaci našli nov biznis: postavljaju kamere po cijelom gradu!

Anonimno kaže...

Kamere, naravno, opazih odmah! To Grad (ti, ja i drugi susjedi) kreditira državu (a da tebe i mene nije pitao, za susjede ne znam, saznat ću sutra)!!! Je li išta od toga ustavno, saznat će se post festum, tek kad se ugovor s rođom već potpiše...
A netko mora dić pinku i za natpis iznad naplatnih kućica:
OVAJ GRAD JE POD VIDEONADZOROM
-
OPREZ, DJECA OVOGA GRADA NISU POD RODITELJSKIM NADZOROM
/tu ide Smrt Bela Kost - pinka rođinom sinu grafiteru/

H. Jackman: biračko tijelo ove godine bile uspaljene kućanice???

Praktična žena kaže...

Baš volim što ću na svakom ćošku bit na televiziji! Prije su nas samo indiskretno slušali a sad će nas i slikati. Nadam se u crno-bijeloj tehnici, to djeluje više onako retro novi val. A i penzići će konačno bit pod nadzorom. Ovako se bez ikakve kontrole vozikaju tramvajima s kraja na kraj grada i besplatno griju. Da ne spominjem susjedu koja noća prekapa po kontejnerima i ne plaća porez na prikupljene plastične boce. Pa onda ušteda na prometnim policijotima koji i tako neažurno naplaćuju kazne za krivo parkiranje...ma kako se samo nisu prije sjetili!
Jackman, bojim se samo da će pjevat i plesat. Jasno, pro 7 od 00.50:)))

Praktična žena kaže...

Odoh! Buona notte, ako se ne javim prije:)

Anonimno kaže...

a orwell im sve lijepo crno na bijelo i napisao! al nisu čitali. znaš ono: ma, pričekat ću Farmu!

evo, na Siebenu se jedna već smiješi oko cijele glave, sva u glossu i s tri kile swarovskog na svakom uhu, a krenuše i prve svilene pidžame...
recesija je, vidim, ipak uzeela danak: nema se za obje narmenice.. slijedi li noć poispadalih sisa, dragi gledatelji?

Anonimno kaže...

'noć
(let the best gay win!)

Anonimno kaže...

a eno ga pleše! i pjeva... počeo od singing in the rain i još nije gotov!!! užas...

Anonimno kaže...

Totalno razočarenje. Lanjski filmovi poput 'Nema zemlje za starce', 'Bit će krvi' i 'Juna', bili su sjajni, a ovo je limunada. Slumdog nije loš, 'The Reader' je teži shit, dok je Milk bezvezarija stoljeća gay tematike. Sean Penn? Sve čekam da izgovore Rourkea ili Langellu, kad ono pozer Penn ponovno uzima kipić. A Winsletica me razočarala glupim govorom. Tako to dive ne rade. Ne tresu se, ne dršću, ne plaču i ne umanjuju svoju pobjedu. Sve u svemu, loše. A Hugh Jackman je samo zgodan tip, koji nakon završetka dodjele čak više nije ni to. O Bože! A i sa stranim su fulali. Jedino je crtić pun pogodak.

Praktična žena kaže...

Dobra prognoza: crnci ovog puta totalno ispali (pa imate predsjednika države, što će vam više?) a gay lobby osigurao još jednu multimilijunsku promociju. Ništa pokojni predsjednici, ništa rashodovani kečeri, ništa naopaki čovjek.
Winslet je još jedna od onog niza engleskih glumica koja izgleda kao žena (osim Tilde, ona izgleda kao dečko) a ne kao reklama za plastic surgery. Amerkanci toga nemaju, tek Meryl Streep i one dvije crne žene.
Nego jesi primijetila koliko je muke bile s engleskim? Te Indijci, te Japanci, te Penelope i nekoliko Australaca, holivuđani mora da se osjećaju totalno ugrožena vrsta:)))

Anonimno kaže...

Zašto, pa oni govore jidiš, ne? :)))

Sve u svemu, slažem se, Winsletica se nema što tresti pred Holivuđanima, dakle fijasko govor; filmovi su očito boza, a Streep već drugu godinu zaredom zauzima cijeli prvi red okružena drugim časnim sestrama (izbrojah: sve zajedno - nijedna naramenica!)
Jackman s ušnim mikrofonom boje kože izgleda kao B-voditelj s bradavicom posred lica...c-c-c... a Loren sad već ipak izgleda kao štavljena koža bez frizure

muzika katastrofa: onako do besvijesti ižmikavati Moon River, dakle stvarno

Pitt-Jolievi teški smaragdi razmetljivo moderno brušeni na pozadini svojatanja brige o gladnoj Africi etc. (pogotovo na njemu)
Pennov polit-komesarski govor do daske uprskan rečenicom 'znam da je teško diviti se ljudima poput mene'. Zbilja jest, čak i kad su u pravu.
Nešto svjetlija točka: govor hodača po žici razapetoj između pok. twinsa koji je odnekud dotrčao (sa šanka, nadam se, ili s one neprobojnim staklom ograđene gajbe za pušače)

Jedine zbilja svijetle točke što se mene tiče:
1. nova brada Sama Mendesa - skriva sve promašaje na faci, a ostavlja samo ona dva mjesta gdje se susreću krajevi obrva s kutovima oka da nam pjevaju o savršenstvu
2. glas Franka Langelle u isječcima - pjesma nad pjesmama

Tanko. Posvemašnji manjak humora, a recesija vani s punim vrećama crnjaka.

Praktična žena kaže...

Prema Jackamnu ne mogu biti stroga, jednostavno sam slaba na Australce i njihovu farmerski pogled na Hollywood. Streep se uoće ne da zbuniti, došla s odraslom kćerkom i predstavila je novinaru: "This is my baby" s onim raznježenim osmijehom od uha do uha. Točno imaš osjećaj da je obukla prvu haljinu koja joj je došla pod ruku.
Meni najdraži ipak bio tamilski tigar kad je primio dva oscara za glazbu i rekao da su ga cijeli život prisiljavali da bira između mržnje i ljubavi, i da je on odobrao ljubav i eto ga tu:)))
Nego, nekako se puno plakalo ove godine

Anonimno kaže...

kako se zove? Rahman, mislim... i kako je samo spretno čopio kip za original score, otrčao otpjevati dvije nominirane pjesme (ili je to bila snimka?, ali odijelo je svakako bilo isto) i vratio se po kip za najbolju pjesmu... snalažljivost trećeg svijeta.. plus 'bog je velik', naravno :)

a holivudske krokodilke... čuj, tko ne bi plakao da mu baurze pojedu skoro sve dionice, evropčani i kolonije dignu skoro sve Oscare, a sljedeća godina prijeti valom inovativnih bandidovih uradaka sa zg-ulica /sigurna sam da je blustig od toga u stanju isproducirati minimum ghotam city ili paklenu mandarinu ako već ne ratnike podzemlja: ban-di-hiii-doo, come out and pla-a-ay/

Praktična žena kaže...

Stvarno svake godine sve gore: lani su im sve pokupili Englezi, ove godine Indijci i Japanci, a oni samo sjede i plješću konfuznim izjavama na nerazumljivim jezicima i pitaju su kao Jollie-Pitt: koga vraga ja ovdje radim, zašto nisam doma s djecom? I dopao mi se tata Winslet, vidi se da čovjek zna fućkati, osim toga nije ni jednog trenutka skinuo šešir (da ga netko ne mrkne, sigurno je rađen po narudžbi):)))

Anonimno kaže...

je, zgodno to s tatom, skoro ko po narudžbi :)
ali možemo se dogovoriti - tebi tatin šešir, meni mendesove obrve, mislim da je ponuda fer, šešir je ipak lakše mrknuti nego muža :)))

Praktična žena kaže...

Čvaknula šešir i pod njim zadrijemala, valjda me malo pošenerila ona prethodna oskarovska šihta:))

Anonimno kaže...

A zamisli, ja odgledala show do kraja i zaboravila da ujutro imam fitness pa ona odbauljala onako grogi ravno na stočnu vagu koja se trese pod 40 Hz. Mislim da je to bio prvi slučaj u povijesti kluba da netko zaspi na power plateu :)))

Anonimno kaže...

Još jedne novine odlaze u povijest. Gasi se Business.hr. Šveđani se povlače jer je kriza. Katastrofa. Izgleda da će nam Švedi doći glave (op. Metro Express). Navodno da je jedan od razloga i taj što su kritički pisali osvima, pa su ih zato oglašivači zaobilazili u širokom luku. Dijelom je to i točno. Jedino su oni imali hrabrosti pisati protiv Todorića, T-coma, građevinske mafije itd. Bojim se da su došla teška vremena.

Anonimno kaže...

Bogme, moja Eva, tko opstane do kraja godine moći će reći da je boga za bradu uhvatio. Silno mi žao businessa, eno im neki dan hakiralo i portal. Očito je - novine u nas više nemaju publiku, a i pitanje je što bi one danas uopće trebale biti. Do kraja godine opstat će valjda još samo bezgrešnjak od klasičnih, a od ostaloga samo ono što marketing odluči zadržati u optjecaju. Poslovnjacima koji plaćaju reklame u interesu je, naravno, uzgajati konzumerizam (uostalom, to se da sjajno upakirati u pseudožurnalizam). Na planu kritičnog novinarstva jedva će ostati mjesta za dva-tri elektronska medija, ali - uz onoliko slobode koliko dopuštaju subvencije. Dakle 'neovisnost' definitivno ostaje perje na državnim šeširima ili seli na blogove. A tamo je pak krajnje upitna objektivnost. Riječju, good night & good bye. Sa svijetom bi se jednostavno trebalo početi nemilosrdno zezati po uličnim predstavama, kao u srednjem vijeku :)))

Anonimno kaže...

Baš tako. Navodno su jučer sindikalci imali sastanak u CK na kojem je bilo riječi da bi taj bastion zla mogao ostati na samo 7 izdanja. Ma, stvarno smo izabrali struku. Iako mi se čini da je kriza postala izlika za silna otpuštanja. Naš Psihosomat od jučer deskari. ;)

Anonimno kaže...

CK-stanje mi je i predobro poznato. Struka jest zeznuta, ali zna biti i lijepa, pred vama su sada izazovi redefinicije. To će progutati brdo živaca i karijera, a zbilja je nezgodno što se sve poklopilo s recesijom koja daje dodatni alibi za okrutnosti na tržištu rada... Treba dobro procijeniti koliko energije i nadanja staviti na taj kup :)
Drago mi za Psiha iako je desk pakao... ali i mjesto kao stvoreno za pravog mornara :)))

Praktična žena kaže...

Lako je bilo, iako su i ta vremena prošla, na velikim tržištima glumiti objektivno novinarstvo. Tamo gdje se naklade mjere stotinama tisuća oglašivači ne mogu utjecati na sadržaj, jer je i njima u interesu da se oglase u tako čitanom listu, bez obzira kakav stav novine imale o njima i njihovim proizvodima. Što manje tržište to veća ovisnost o oglašivačima i politici. CK je potpuno zapustio novinarstvo kao posao i to im se obija o glavu. Kriza se mogla očekivati, ali za nju se moglo pripremiti. No svi su samo mislili kako da izvuku što više para a o budućnosti nisu razbijali glavu. Šteta za bussines.hr, to se bar dalo čitati. Ono o sedam izdanja ne vjerujem. Ima ih daleko više koji su još u plusu.

Anonimno kaže...

@eli: Apsolutno, majušnost jezika, tržišta i 'primateljskog' tijela i jest ono što nas zeza cijele povijesti (a nikako se prestat čuditi zašto za nas ne vrijede ista pravila kao za Italiju, Njemačku, Francusku..., pa smo čak brže-bolje dodatno usitnili ionko sitne parametre). Sedam stvarno zvuči malo, no mislim da je na djelu očajnički pokušaj preusmjeravanja produkcije s papira na elektroniku upravo zato što je ove godine živa prilika da se kojekakva sranja pometu pod recesijski tepih. Dakako, sve se to odvija više stihijski, bez solidnog plana, stvarne strategije i, nedajbože, dobroa projekta ili ideje. Naprosto glavinjanje u panici u kojoj će i opet stradati bespotrebno mnogo ljudi. Nema tu puno objektivnih mjerila tko ispada, a tko ide dalje. Naravno, preživjet će više od sedam izdanja, i to ne nužno po kriteriju profitabinosti. Snaga ucjene i rodijaštvo puno su vjerojatniji kriteriji, pa će za pola godine sranje opet biti jednako gusto i opet će frcati prsti najnedužnijh... A sve i da dođe kapo i postrijelja lokalnu vrhušku, naša će hobotnica brzo pustiti nove krakove. Što može kapo kad ne zna ljude i jezik! On je tu s BMW-om i žuri kući gdje mu isto curi na sve strane :)))

Praktična žena kaže...

Što se kaosa tiče i glavinjanja, baš sam maloprije VI to govorila na telefon. Kaže da su danas podijelili 20 otkaza u marketingu, što i nije puno s obzirom da ih ima 80 i da ionako ništa ne rade nego samo zaprimaju oglase od agencija. Sindikalcima je ćelavi rekao da treba smanjivati plaće i da bi on "mogao raditi za 1 kunu" na što mu je sindikalka odgovorila da on sigurno i bi, ali da ona ne može jer otplaćuje kredit za stan. On jest najavio neka gašenja, ali ništa određeno što znači da nema plana i da će to stati na prvom koraku. Koliko ih znam, a znam ih dobro, tu nikakve dosljednosti neće biti

Praktična žena kaže...

A da službeno vozilo CK je mercedes, sve ispod nije nivo:)

Anonimno kaže...

Ma jašta, i onda će u bijesu zatvoriti novine onom uredniku s kojim se prvim posvadi na pasja kola, a njegove ljude će ravno na cestu (prvi put je najteže, sad je to već uigrana igra)
A 19 otkaza u marketingu (ne 20, to bi značilo sastavljati plan o zbrinjavanju tehnološkog viška, uvijek 19), dakle to me čak pomalo i veseli, no bojim se da će mi zluradost brzo prisjesti /uvijek prosjedne :)/ jer će sto posto prvo nadrapati i dvoje naših grafičara koje su primili (treći je već nadrapao - nisu mu produljili ugovor; a nisu ni F-ovoj tajnici)
A i ja zaljučila da BMW i pivo nisu nivo, ovaj tjedan vozim na cipelcug i kakao :)))

Praktična žena kaže...

Eto vidiš ovaj moj 90-godišnjak je još dobro prošao! Ima posao i dobiva 10 dolara na sat:)

Anonimno kaže...

bogme, kad sve zbrojiš, više nego ja :)))