srijeda, kolovoza 13, 2008

Žena u Kini

Ujgurska muslimanska žena živi u vrlo skučenom prostoru. Ona je kao žaba na dnu bunara. Vidi samo komadić neba.

(nepoznata Ujgurskinja u tv dokumentarcu o ženama u Kini)

43 komentara:

Anonimno kaže...

A čuj, sa zapada Staljin, s i istoka Mao, s neba Allah, iznad Gobi, ispod Taklamakan... ne preostaje baš puno prostora Ujguru, a kamoli Ujgurki da se razbaškari po životu.
Džungurija/Xinjiang je u podjelama svijeta posljednjih sto godina loše prošla što se tiče nekakvog suvereniteta, jer je staljinizam na kraju ipak krepao pa su braća Uzbeki i Kazaki dobila domaću strahovladu, a Han se ne daju samo tako pa ih je sada u Urumchiju 42% prema 45% Ujgura (96% u vrijeme 2.svj.rata).
Plus domaći 'pokret otpora' ima tako krvave metode, a Kina ih na East Riveru zna još krvavije predstaviti, da UN gotovo da smatra komplet Ujgure terorističkom organizacijom.
To što reče Ujgurka na TV možda se ipak ne odnosi na sve, jer veli Boko u Sl. Dalmaciji da se putujući Cestom svile kako-tako sporazumijevao zahvaljujući samo tome što svaki Ujgur ima mobitel i nećakinju koja govori engleski. A i da imaju dobar smisao za humor. Što, mislim, potvrđuje i slika žabe u bunaru. McLean ih je u 'Pijesu orijenta' opisao kao silno društvene, ponosne i gostoljubive ljude, ali o ženama naravno ni riječi. Iz Bokinih riječi i slika po netu zaključujem da ipak nisu učadorene k'o talibanke, to Han ne bi ni dopustili, ali po kućama... tko zna...

Praktična žena kaže...

Nisu učadorene, ali se po selima ipak malo pokrivaju. Bila je zanimljiva priča o tome da im se nudi posao za nekoliko tjedana na poljima, nešto dalje od njihova sela, i na sastanku su, dok su ih muškarci slušali, govorile da baš ne bi mogle ići jer imaju posla kod kuće, ali čim su se muškarci maknuli sve su graknule da bi one išle jer da će si napokon zaraditi SVOJ novac, da ne moraju za svaku stvar tražiti muževe. Koliko god mogu šalju žensku djecu na školovanje u grad

Anonimno kaže...

Da, da, ipak to nije talibanija. Koliko god je maoizam crn, drugarice Ujgurke, eto, ipak imaju nekakve sastanke na kojima muškarci ne sjede do kraja. Izbore li se Ujguri ikada za samostalnost, moglo bi Ujgurki biti i gore nego sad. Pa, to ti je ono s čime sam započela: ne'š izbora, skoro k'o kod Tiffanyja...
Mora da im je strašno, jer u takvom je slučaju gotovo bolje nemati ni to pola obrazovanja niti tu napola slobodu. Ta vrsta nemoći stvara najbolnije čvorove u drobu.

Praktična žena kaže...

Dok je Kina tako snažna, a i ostat će jer poput Rusa imaju bogatstvo i sigurno će ga znati koristiti a ne ko mi pikzibneri što smo odmah sve predali Austrijancima, Nijemcima ili ko je već pito, to će ostat kako je. Mladi su im se već razbježali po gradovima, jer posla ima a oni su marljivi

Anonimno kaže...

Baš. Za razliku od...
Je li MI pročitao? Jer ovo će nizbrdo u lavini. A i bolje, čemu zavaravati djecu... Treba jednostavno pustiti da se zatruju žutim i nažderu korupcije! Oni koji prežive bit će barem siti, a i manje će ih boljeti.

Praktična žena kaže...

Pročitao je. Kaže da se holding valja u problemima pa sad bezglavo otpuštaju ljude. Možda ih ove stalne kritike malo zaustave. No slatki nije otišao na godišnji, odnosno vratio se, a to znači da opet nije dobro. Što opet znači da je živčan. Neki i sami odlaze. Pila ih mrtav, hladan upućuje u kadrovsku. Kaže, nisu se uklopili u koncepciju...
Zadržala se, došo susjed pa smo popravljali robota. Poslije ga stavila da radi jer je dva tjedna plandovao zbog kvara. Pa nahranila mačke. A onda i njemu radila sendvič. E onda je nazvala Stanka da ona, D. i Ceca (iz "Boljeg života") jedu sir iz Kirčije koji sam im dala

Anonimno kaže...

Čuj, ovaj tvoj free counter živčan k'o vrag, čim trepnem on otkuca. Ako ti do sutra natuče 10.000 bit će to samo moja prešetavanja od praktične do cara, od cara do kvante, od kvante do moje male i istim putem natrag. Htjedoh ga i ja instalirati na pivnicu, ali odustah čim mu skužih tikove :)))

Anonimno kaže...

Jao, Ceca, komšinica iz bratove ulice na Dorćolu!!! Otkud nje na Krku?
Za Pilu znam, a i za potpunu ravnodušnost koju su svi bossovi navukli na face k'o da im ju krojilo u nekoj kineskoj tvornici uniformi. Oči im svima pljunute iste, vodnjikave. Bili valjda i na nekom tečaju kako ne skretati pogled nego gledati ljude fol u oči, a zapravo kroz njih.
A ja ispostavljala ponešto posvud uokolo, ali iz svega izbija sparina i težina, pa dohvatila sad isto neki sir, bilo što da me drži jer po danu još kako-tako, ali noću nikako, to još moram uvježbati. K'o Pale sam na svijetu, sjećaš se? :))

Praktična žena kaže...

Blago tebi! Da mi daju samo jedan dan, ma pola dana, bilo bi mi lakše. Ovako stalno moram voditi neke razgovore ili rješavati probleme tipa kako da ja vidim utakmicu Barcelona-Visla ili donesite mi iz kutije s alatima onaj srednji odvijač, jel imate onu tanku plastičnu špagu za vezanje?
Kaj se brojača tiče našla sam neki za idiote, ali ima i drugih koji bolje izgledaju, ima u helpu ponuda. znaš mene nestrpljivu uzela prvi koji se nudio baš kao i blog :))

Praktična žena kaže...

A da Ceca Bojković je dugo godina, dok je njezin Draškić još bio živ, bila Stankina susjeda na Krku. Davor i njezin Muci su bili veliki prijatelji. Stara kapetanska kuća Draškićevog ujaka je prodana, pa sad Ceca svako ljeto dolazi k Stanki.

Anonimno kaže...

Blago, baš! Kao usred crne rupe... Sutra ujutro stiže Šerifa, a ja još nisam načistu zahvaliti joj se ili ipak pričekati rujan. Željka me zove da dođem k njima (čuj, u svoju kuću 'k njima'!), a ja si mislim, e samo da mi je još po cijele dane slušati njih dvoje kako se prepiru oko svake proklete najsitnije sitnice, načisto bih se spasila :)))
Ajd, kasno je i zbilja nisam neko društvo ovih dana, bolje da šutim.

Praktična žena kaže...

E pa moji su svi gosti takvi! Susjedi su se non-stop oko nečega, naravno totalno nebitnog, svađali a o Stanki i njezino dvoje da ne pričam. i večeras je nazvala da kaže kako joj je dok je rezala sir pukao nož, naravno onaj koji je zet negdje kupio, jer kako može bit dobar nož kad ga je on kupio :))

Praktična žena kaže...

Idem popit nešto hladno, pa se čujemo sutra. Buona notte, cara, sweet dreams. A domani

Anonimno kaže...

Da, to je to: ti si stekla neku vještinu pa to možeš podnijeti, ja to jednostavno ne mogu. Izbacuje me iz kože ta površnost i neosjetljivost, tome se umičem ako ikako mogu. Radije na pusti otok.
A zaboravismo: vidjela najavu 2000 otkaza u Plivi? Kakav nos ima naš Dubravko, ha? Ako se i to ujesen izlije na cestu, pa to će biti cjeli urnebes! Neće Vlada imati kad ni pogledati u smjeru stotinjak novinarčića, a nije i da nas raja doživljava kao proletarijat :))) Neće zbog nas biti niotkud nikakva pritiska.

Praktična žena kaže...

Nije baš tako, za "Plivu" treba 2000 otkaza da bi mediji i Vlada obratili pažnju ali kad netko u medijima otpusti 100 novinara onda reagiraju bar malo Društvo i ostali kolege u medijima koji znaju da ih koliko sutra može zateć ista sudbina. Druga je stvar što su gazde u medijima lažovi de luxe klase pa tvrde da nije ono što očito je.

Praktična žena kaže...

A što se bračnih i ostalih obiteljskih svađa tiče, to je očito nekima normalno i nužno, jer kao što vidiš, svađama unatoč, ostaju zajedno. Zato ja to gledam kao kazalište. Njima su to dnevni rituali, a poslije kao da ništa nije bilo. Za nekonfliktne osobe to je gotovo nezamislivo ali njima su naše mirne situacije jednako nezamislive.

Anonimno kaže...

Ma Društvo se prije svega trebalo pobrinuti da profesija ne padne na ove grane, a onda braniti profiće. Ovako, prave su novine odumrle, a s njima i čitateljstvo. Ovome što je sada preostalo za 'obranu' ne treba nikakav kodeks, a niDruštvo. Jer što bi to danas uopće trebalo biti? Hrvatsko društvo proizvođača toaletnog papira? Osim toga, sve te tajkunare su i članovi HND-a pa dolaze i na sindikalna vijeća. Fol kao novinari, a zapravo su poslodavci. Apsurdno kako je to samo u nas moguće.
A ove kaj se po doma čist rekreativno međusobno vrijeđaju, ponižavaju, mlate etc. niti razumijem niti želim razumjeti. U kazalištu ta vrsta ispraznosti funkcionira kao komika i kao simbol koji daje misliti. U životu je to samo banalno poživinčenje.
Kad smo već kod obitelji: vozila sam se danas na Vespi! Pozvao me dragi sinko na 'pustolovnu' vožnju po kvartu i onda se (još više nego inače) smijao mojoj frizuri. Bilo je sjajno! :)))
Ajd, čujemo se navečer ne budeš li imala pametnijeg posla...

Praktična žena kaže...

Navečer samo sat zalijevanja i možda sat kupanja. Sada je tako vruće da ne provirujemo nosa. Čak i Bobi leži u hladu pokraj zdjelice za vodu da ne mora hodat kad ožedni! Čitam da Phelps dnevno pojede 12.000 kalorija! I da ima problema da previše ne omršavi. Jest da trenira 30 sati tjedno, al opet...

Anonimno kaže...

Ma dala bi ja njemu da odvježba onih navodnih 40 sati u CK pa da vidi što je mršavljenje :)))
Nego, ono dvoje dolje ipak nije izdržalo nasamo 24 sata na dan i jutros T. izdao naredbu za pokret. Sutra dižu sidro, a ja se odmah počela pakovati za preksutra. Jest da ću se spržiti, ali se bojim da se slatkići ne predomisle i svežu me natrag uz komp sve do proljeća :) Čak će i M. ostati (zamisli!) sve do ponedjeljka. A ja se ipak moram vratiti u utorak 26., nakratko, nadam se. Pivce?

Praktična žena kaže...

Ja se vraćam u Zg. oko 20. a 26. idemo natrag (vozimo usput moju staru u Volosko). Ako se slučajno vratiš dan ranije možemo se navečer naći na kavi. Inače se vidimo u drugoj polovici rujna:)

Anonimno kaže...

Vraćam se 25. sigurno, pa se vidimo navečer. A rujan ću, nadam se, cijeli provesti na Rabu. Meni najdraži dio godine :)

Praktična žena kaže...

I na moru najljepši! Nigdje turista, djeca u školi, gdje im je i mjesto, a more toplo. Divota!

Praktična žena kaže...

Umrijet ću ovdje od tropske vrućine! Odoh dolje nešto popit da nadoknadim gubitak H2O. Čujemo se sutra, ako stigneš od morskih priprema?

Anonimno kaže...

Ma kakve pripreme! U subotu ujutro usput po par namirnica u Billu pa na autocestu. Sve drugo je ionako već ondje. Da prek zime ne zatvaraju dućan na Punti, ne bih do kraja života više morala ni napuštati uvalu. Do sutra, i mirno spavaj :)

Anonimno kaže...

Odgledala tenis, žao mi Đokovića (izgubiti na promašeni smash!), ali...
Odgledala atletiku, znaš koliko je volim, ali...
Pokušala s nekim filmom, shvatih da nemam pojma što gledam. Vidim da je kasnije neka Austiničina stvar, pokušat ću...
Upošljavam volju. Odgađam svaku cigaretu koliko najviše mogu.

Eto, nastojim. Trudim se.
Spakovana.
Kakav blues!

Praktična žena kaže...

Ne brini, ispočetka će ti se činiti da ništa što je prije imalo smisla sada nema. Čak ti se ništa neće ni dati raditi. To je normalno. Gledaj prirodu i počni s malim stvarima. Kako ti dođe inspiracija. A doći će. To je opet šok za organizam poslije onog ludog optrećenja. Razmišljaj o tome da više ne moraš razbijati glavu s rokovima, jel neka greška umakla, jel netko s kim radiš živčan ili samo izbezumljen situacijom...

Praktična žena kaže...

To je jedan prelaz koji se kad tad mora dogoditi i bolje prije nego kasnije kad više nemaš ni snage, ni sposobnosti da se upustiš u bilo što novo ili drukčije. Sori, ali odozdola me stalno gnjavi s nekim tehničkim problemima, te ne može naći utakmicu, te ima dojam da klima ne radi...

Anonimno kaže...

Ne radi se poslu, Eli :)
Stigneš li, svrati kasnije do Cara. Ako ne, pokušat ću se koji put iza ponoći javiti s otoka preko dial-upa.

Anonimno kaže...

'noć... do sutra navečer :)

Praktična žena kaže...

Good night and travel light :)

Anonimno kaže...

Doma! Kiša kroz Liku pa dvosatno čekanje na trajekt! Turista k'o kusih pasa, masa Nijemaca i Talijana, otočani trljaju ruke, meni muka od gužve. Auti parkirani i gore na našem skretanju, a rampa dignuta. Već slutim da će mi se opet pokušati popeti na glavu :)
Javim se iza ponoći ako budeš budna.

Anonimno kaže...

Budna? :)

Praktična žena kaže...

Naravno, bila susjeda do maloprije. bivša rukometašica, dok smo pretresli cijelu Olimpijadu...:) Je li hladno?

Anonimno kaže...

Od OI danas pogledala samo sprintere polufinale i finale, Bolt impresivan - prvi svj. rekord s raširenim rukama, koliko se ja sjećam.
A hladnoća, čuj, prošetah iza 22 uobičajeno rutom i nije mi došlo da skinem duge rukave... Samo kod nas je zbog silne šume uvijek stupanj manje nego u gradu. Mjesec je opet čudesan zbog tih par tamnijih oblaka, a dolje u šumarku ispod Eve u birtiji gore samo svijeće na stolovima pa je ugođaj vilenjački. Izgleda da su napokon zabranili glasnu muziku u birtijama uz samo more (ili su birtaši sami došli k pameti) pa svi puštaju neki fini soul i blues, a kod Marko čak i jazz. Čak ni na terasi ništa ne tutnji, teško za povjerovati.
Ukratko, sve nekako lebdi oko uvale, kao da su po šumi ostavljene tihe svjetiljke.
Kaže Željka (oni jučer otišli) da je čak i spavala na terasi koliko su noći bile lijepe. Za sutra već najavilo više temperature.

Praktična žena kaže...

Jesu, ovo je malo prenaglo došlo i meni dođe povremeno hladno a znaš da mi je uvijek vruće. Ali bar mi je zalilo vrt i masline pa danas i sutra ne moram ništa zalijevati. Izmililo sve živo poslije kiše. Sinoć sam šlapom zatukla jednog škorpiona. Šetao po boravku ko da je njegov! jutros gaizložila van na zidić ali su došle ose i pojele ga.

Anonimno kaže...

Meni jedan škoro još leži mrtav tu iza stare kante, zgazila ga čim sam došla.
Našla i par zrelih krušaka, jabuke se još drže.
Vidim, na Miss Universe opet veliki trijumf južnoameričke estetske kirurgije, a tu prijeko kod našeg 'estetičara' cijeli betlehem u vrtu, valjda klapa prati dostignuća struke :)))
Je l' ti odgovara da se i inače čujemo u ovo vrijeme?

Praktična žena kaže...

Da naravno. Taman se svi raziđu, susjedi i MI ode uredno u pola noći, pa se ja onda dočepam malo mira. Od Učke do Vrha svijetli jedino kod mene i susjede Vesne koja ima isti noćni raspored :) Doduše ona prati i olimpijadu prema jutru a ja obično zaspim prije finiša

Praktična žena kaže...

Mali Bolt je bio strašan! Ovi drugi su uz njega izgledali kao moja ekipa iz Dola

Anonimno kaže...

Ma ako se nije nečega nagutao, mali je prva liga!
A ja napokon našla Contea live iz 84., bio je ostao ovdje u playeru! Već sam ga bila prekrižila, a to mi jedina verzija Messico e nuvole s onim starinskim klavirom. che voglia di piangere ho, che voglia di ridere fu'... :)

Praktična žena kaže...

Je djelovao malo euforično, više kao da se napušio nego nagutao, ali valjda nije, ima tako dug korak da mora biti brz. Kaže susjedov mali da Duje puši travu. Al' ništa mu nije pomoglo.
A nema većeg zadovoljstva nego nać nešto što si otpisao! Ima i kod mene Conte onaj što si mi spržila.

Praktična žena kaže...

Gospo, vi ste se naputovali a mene sutra čeka samanj. Osim toga idu impulsi. Let's call it a night. Domani a stesa ora?

Anonimno kaže...

:))) Ne'š velike pomoći od trave... i oslonca u njoj... A Conte se nasreću može prepržit kod Son Chija. Eto, uvijek postoji neka mala sreća u nekom izmišljenom obliku :)
Idem ti sad, dan nije bio od onih najlakših. Pa do sutra...
Pozdravi mi MI i laka ti noć :)

Praktična žena kaže...

Buona notte, principessa :)