petak, kolovoza 08, 2008

Kiša

Čekam kišu.

Broj komentara: 35:

Anonimno kaže...

Nadam se da nećeš dočekati tuču kao mi danas popodne. Nebo se prvo istutnjalo nad gradom, a sada hladno kiši, izdaleka sijeva i najdubljim basom još u sebi premeće nekakvo teško kamenje, mutan blues nebeski, tko zna zašto i tko zna kakve to veze ima s nama i našim gradovima...

Praktična žena kaže...

Sinoć oko devet navečer, dakle već kad je pala noć udarila tuča i to velika ko trešnja. Padalo jedno sedam minuta i avaj satrlo grožđe i masline (između 30 i 50 posto roda ošlo) a gore iznad nas na Vrhu, mladom Franku koji ima 9000 trsova uništilo skoro sve. Zove jutros i plače. Koliko se to obrezivalo, vezalo svaki trs, preoravalo, uništavalo korov, špricalo već tri četiri puta, zalijevalo zbog suše i sad, mjesec i pol prije berbe, sve ošlo u materinu. A kredit za novi traktor, a krediti za nove velike bačve u podrumu...dijete samo što se nije rodilo....Kažem Pii jutros pa to je elementarna nepogoda, a veli ona: "Da bilo je tako prije nekoliko godina, došli procijenili štetu a poslije ni šoldi, ni pisma." Meni prevrnulo limun, pukla grana tik nad limunom, hoće li preživit ne zna se. Otpalo i nešto grožđa, stolnog, a ostalo natučeno. Maslina će bit 70 umjesto 100 kg, ali to i nije bitno.

Anonimno kaže...

E, *ebat ga, pa di su sve rakete? Otišle na Mjesec? Kad je već popodne potuklo sjeverozapad (sve iza Stanjevca), mogli su i ti vaši komunalci malo zapucat na oblake prije noći, a ne ovako upropaštavat ljude.
Iz Državnog hidrometeorološkog još prije par godina otpušten onaj diša manijak koji je zabranjivao protugradnu zaštitu, al država, pretpostavljam, u međuvremenu sav trošak prebacila na lokalnu samoupravu, pa ti sad pucaj ako imaš čime. Bagra!!!
Ajd, odoh sad malo ubit oko, pa se čujemo poslije...

Praktična žena kaže...

Kako smo mi ovdje naoružani, mogli smo je gađat jedino praćkom! Ma nismo mogli ni znat da će biti tuča, jer nam je glavna meterološka stanica Zlatka u Juradima, preko tri brda, koja ima menzuru pa onda precizno izmjeri koliko je palo kiše u njenom dvorištu i to javlja centrali u Rijeku. Mi smo jedino po huku mogli zaključit da će bit "gadan temporale" i da treba bježat doma.

Anonimno kaže...

Rijeka je morala barem upozoriti, to im je posao. A postoji i lokalni centar za uzbunjivanje, a onda valjda i ta tijela samouprave zadužena da DJELUJU, i to preventivno dakako. Samo eto, baš im svima počeo vikend, je li...
Evo, baš odgledah štete na Dnevniku, to je golemo, proglasit će elementarnu, al' na kraju će, naravno, izići na Pijino - pojeo vuk magare. Za ovo seljaci po Francuskoj i Italiji izlaze na ceste, kreću na gradove pred skupštine i putem ruše sve živo. A naši će samo pljunut lovu, dići novi kredit da isplate ovaj potučeni, pa će se i Frankov mali roditi već dužan k'o Grčka. Glavno da svaki boss i bossić ima miran vikend (ma, nadam se da im je svima potuklo privatne beemvejce kraj nekog red carpeta, od lokalnoga do onih debelih na Markovu trgu).
A možda da se mali Franko naoružan šlajderom prijavi u neke mirotvorce za Gruziju, ako više ne primaju za Golan i Afganista. Eno, prelilo se i u Abhaziju, hitno potrebna mirovna konjica s hvataljkama. Ajd dobro, može i zračna puška, gradovi su to, može se pucat i s manje od deset metara... A ja ću na vladu napujdat šugave mačke :)))

Praktična žena kaže...

Ma nek vrag nosi Friščića i njegove pajdaše što trtljaju o oživljavanju sela! Franko i njegova Bosančica rade od jutra do sutra, on spava sat, dva pa s rudarskom lampom pravo u vinograd. Vikendom razvozi vino kupcima, a danju radi u vodocrpilištu. Oživljavaju selo Friščiću unatoč.
A mogli bi u mirovnjake poslat i našu malu Riječanku što onako odoka pogodila broncu, kojoj se nisu valjda ni u snu nadali. Ali su zato Skelini veslali ko da voze babu na kupanje.

Anonimno kaže...

Misliš na Nikšu (85) i Sinišu (81)? Bojim se da njihova baba već godinama NJIH vozi na kupanje. Al' smo zato pod hitno rasformirali osmerac čim je počeo pokazivati znakove kvalitete. Kao, *ebeš to, tko će ih osmoricu stalno mirit i vadit iz narodnjačkih klubova?! Nego daj lake samce il' najviše dvojac! A viš, ovaj na pariće fura skoro k'o četverac...
A što je Mateša stario, i izgleda
Plus, lako za Friščića, taj je baš ameba, Al' neki dan mi Božo digo živac s onim obećanjem 'ujesen pojeftinjuje hrana' bez ijednog argumenta kako i po kojem to uvjerljivom programu.. I je l' to opet kod rođe u supermarketu il' onako, svima podjednako? Rekoh, ajmo pitat Božu kako su to on i ministri točno zamislili, gdje je akcijski plan, tko će ga provoditi? Ali, kažu, raju to ne zanima, nego slavodobitnik...
A maloprije mi na to uleti najbolja Pacinova replika: Fuck him, his dead and I'm blind...
Pa sad sjedim i gledam stari film. Ajd, do poslije, kreće tango :)

Praktična žena kaže...

Kažu Skelini da im loš bioritam. Pa što to nisu izračunali doma, da ne troše džaba novce za put u Peking? A onima na pariće i maloj s puškom upao dobar bioritam. I onda još kažu da ženske imaju PMS!
A što se pojeftinjenja tiče pojeftinit će sto posto. Sve bacamo uplatnice od pojeftinjenja struje, plina, vode....

Praktična žena kaže...

Odoh gledat neke zločince :))

Anonimno kaže...

E, al to je njima po kineskom računanju bioritma, za to moraš doći kod stručnjaka na lice mjesta... Doma im bioritam bio sasvim OK.
A mala s puškom, pa vidiš joj po faci, onoliki džozluci, a gađa sve oko desetke... luda-kineskinja infiltrirana u naše redove :)))
Inače, za naše lokalne i ine lidere imao ovaj slijepi večeras dvije krasne: prva, 'Integrity and courage, THAT'S what leaders are made of'; druga, 'When in doubt, fuck'.
Za mene može ono s kauča u Waldorf Astoriji. Ono o rukama i nogama :)

Anonimno kaže...

Odoh u krpe. Nemam snage poslije tuče dokusurit još i Billa i Španjolce...
'noć :)

Anonimno kaže...

Ovo je naravno bila Ena, a ne Eli... Ali noć je gusta, tko vidi razliku..? :)

Praktična žena kaže...

Nema veze vidi li itko razliku, a osim toga dijalog se logično odvija:)) Ja još jutros sređujem biljke, pregledala maslinik i sa susjedima malo popričala. Kaže barba: "Kaj je je, gremo naprej".
Moram još popodne sredit glavu, sutra bi trebali doć Francuzi pa da se ne uplaše.

Anonimno kaže...

Ja tek sada, sorry, jednostavno sam morala pogledati košarku nakon toliko godina, a onda sam zaspala kao beba.
Juros ostvarila stari plan: napokon nabavila PRAKTIČAN ručni frižider, a dovoljno velik da u njega stane jedna od onih rashladnih ploča iz mog fridža, a ne one sitne kockice. Tako da sad mogu na cijeli dan u vinograd, a da ne pijem toplu vodu iz ruksaka i ne idem po svaki paradajz i sendvič skroz dolje do Justine u selo. Dogovorila s bratićem da jesenas napravimo gore neku šupu, tek toliko da spremim kosilicu, vrtni alat i one stolce na sklapanje iz podruma. Plus poravnati par kvadrata, nabiti i pokriti kamenom. I to je to. A onda kreće moj vali vrt. Napokon!
Sad popijem kavu kod Cara pa idem malo biciklom do Save. Javim se :)

Praktična žena kaže...

Ma bravo! Konačno počinju radovi na giardinu! Bit će tamo kućica, kad tad! I mi poslije dugo vremena gledamo košarku. Tek sad idem prati kosu i onda malo dolje kod pie po vino za goste. :)

Anonimno kaže...

Evo me natrag, ni sama ne znam do kamo sam vozila. Po grču u lijevom listu, sve do Siska čini mi se...
Mogu ti reći, ne samo rijekom, već je i nasipom lakše voziti nizvodno nego natrag, uzvodno. Niz struju dan i snovi, protiv nje java i noć. A trebalo bi da je obrnuto :)

Praktična žena kaže...

Ja samo prošetala nizbrdo i natrag uzbrdo. Bili Piin brat i šogorica. On tih, a ona tipični ovdašnji ženski glas od kojeg i staklo puca. Pa kad su krenuli pričat svi u isto vrijeme čulo se sve do Zlatkine meteorološke stanice :)

Praktična žena kaže...

Odoh gledat neki filmić, ako bude dosadan vratit ću se ako ne, buona notte, javim se sutra. Jel onaj Prvi emigrirao u Papuu Novu Gvineju? Ni glasa od njega otkako se bacio u nudiste

Anonimno kaže...

Ma ja se začitala, a bogme me iscrpila i ta vožnja biciklom. Ajd, a domani, javi se kada od želiš, sada sam uglavnom doma, polako se navkni na to... Znam da je teško, i meni je :)))

Anonimno kaže...

Pozdrav Frančezima, ako su napokon stvarno stigli. Dobar vam provod, javi se kad stigneš ili kad D. i Ž. otputuju.
Odoh na nasip :)

Praktična žena kaže...

Bili Frančezi i Stanka, sad su otišli. Raspoloženi kao i uvijek, čak i Stanka. bili na ručku u Dolini kod Mirjane na tartufima, poslije se okupali, odmorili i popričali o ovdašnjim i pariškim dogodovštinama. Ž-u je dobro krenulo s izložbama i prodajom fotografija. Ona još radi u istoj firmi s antikvitetitma i umjetninama. Mali je sad na praksi u Parizu, a od jeseni ide u San Francisco na zadnju godinu studija. Oni su u svibnju bili dva tjedna kod njega u Montrealu, i par dana u New Yorku i naravno sad planiraju otić i u San Francisco. Pitali su za tebe i puno te pozdravljaju. Uvalila sam ih 6 boca barbinog šampanjca tako da sam s ovo troje zadnjih gostiju uspjela bitno smanjiti onu zalihu od 50 lanjskih i preklanjskih butiljki.

Anonimno kaže...

Baš mi je drago da je Ž-u (napokon!)krenulo, sad je S. valjda ostala bez argumenata. A kako se ona drži? Ima li još ikakvog društva ili samuje?
Ovdje dani idu nekako mehanički - Martin na nasip, Martin s nasipa... Nastojim ostati navinuta.
Tražila tako na netu Vinjin prijevod Helioseinih i Abelardovih pisama, ali HAZU ne bi ni prstom makla za besplatno plasiranje antologijskih prijevoda na net. Ne'š države znanja, ne'š akademije i akademika... snoblje malograđansko!
Našla, međutim, krasan engleski prijevod, sasvim free, i to s komentarima!!!

Anonimno kaže...

Heliose? Heloise, nadam se :)))

Anonimno kaže...

Jesi li ti, zaboga, znala da se Heloise NIJE HTJELA udati za Abelarda jer je smatrala da brak stavlja ljubav u lance?! Na početku 12. stoljeća!!! Opširnije kod cara, nisam mogra odoljeti...

Praktična žena kaže...

Stanka je dobro. Ima dobro društvo u Zagrebu sve raspuštenice i udovice. A na moru joj D. i Ž. uvijek nekog dovedu. I ostaju do 1.9. Ž. kuha a onda se stalno nešto prepiru i to je njoj dovoljno da napuni baterije za godinu dana ili bar do zime pa da onda napeče kolača i krene busom u Pariz.
Heliose, kakav zgodan tipić :))

Anonimno kaže...

Ide BUSOM sa svim onim pladnjevima i kutijama?! Pa ja ću poludit :))))

Praktična žena kaže...

Nego! Zauzme im pola gepeka, al šta mari, oni turisti što idu busom u Pariz ionako nemaju puno prtljage :))

Anonimno kaže...

Pa dobro, obradismo Heloise i Abelarda, voce, povrće i kolače. Tekma s Rusima u 5,15 - muste have (jooj, zanemarila sam i nepismenog).
Shall we call it a day?
Zapravo: I ja TO zovem danom? Svašta:)))

Praktična žena kaže...

It's a day, believe me. Good night, sleep tight. A domani, Heloise :))

Anonimno kaže...

Do sutra, Madam :)

Anonimno kaže...

Dok čekaš, ima tamo jedna stara irska: There's a beautiful river and a valley ahead... :)

Anonimno kaže...

Potaknuta tvojom jučerašnjom pričom o Ž-ovu pariškom na kraju ipak uspjehu, donesem u kuhinju Baudelaireov Spleen Pariza i Gideove Granice umetnosti - nijedno nisam dotakla valjda desetljećima, knjige je trebalo IZLUPATI da iz njih iziđe barem dio prašine. I što nađem? Kod Baudelairea tipične, da prostiš, postove, kao stvorene za objavljivanje na blogu!
A kod Gidea onaj jasan (efendijin, Andrićev, Matošev!) stil koji se ne previja već je u rečenici onoliko složen koliko to misao nalaže. Osjećaj za mjeru koji pogađa kao snajper. K tomu, podsjetih se na ubojitu ljepotu Gideove pojave.
Kao što vidiš, dokoličarim iz petnih žila, još samo da to uspijem isfinancirati :)))

Praktična žena kaže...

Ma tanto brava! Nije to dokolica već bitan, a dugo propuštan dio života koji je srećom ipak došao na red, prije nego ti Alois oduzme sposobnost uživanja u njemu! To je ono na što imaš pravo a bilo je uskraćeno.
Idem s Piom dolje u grad po kruh i ostale stvarčice. Večeras su jedno tri nogometne utakmice za redom pa ćemo se čut :))

Anonimno kaže...

I semperfi.bloger.hr ti postavila L'emozione non ha voce i spominje te u postu... Vidi. :))) /op. blogerima se tekst izgleda jako svidio/

Anonimno kaže...

Imaš jedan slatki carski tekstić od 11. 8. u pivskim komovima. Brojka se popela na 50!