srijeda, srpnja 09, 2008

Sisajte hrvatsko veslo

Svaki put kad čujem onu „Kupujmo hrvatsko“ upitam se koliko je još blesana preostalo koji misle da time čine nešto dobro, plemenito ili domoljubno (e ovi posljednji, što se mene tiče, mogu kupovat hrvatsko, i samo hrvatsko, dok su živi).
Mislim, gdje su bili ti kad smo iznosili milijarde dolara u Trst i Graz?
Isti oni koji su ostavljali milijarde lira u Coinima, Upimima, Benettonima, Rossijima oko Piazze Unita i pograničnim špecerajima ili šilinga u Koestner&Ohleru, Stefanelu, Stiefelkonigu i buticima oko Hauptplatza, kukali su poslije kako su nas opljačkali i da su, avaj, svi naši novci odvezeni noću kamionima u Beograd! Baš. Ako su tršćanski i bečki trgovci svake večeri poslije zatvaranja svoj incasso trpali u vreće, ubacivali u kamione, otpremali u Knez Mihajlovu i dijelili prolaznicima. No to, ne znam zašto, ni onaj s najvećim domoljubnim busenom na prsima ne vjeruje.
No onda smo se, hvala bogu, riješili tih pljačkaša i dobili svoju državu, svoje osam puta veće dugove u milijardama dolara, svoju duplo veću administraciju od one preglomazne koja je servisirala bivšu zemlju, svoje banke potpuno u vlasništvu stranaca koji sada naše pare, s blagoslovom države i crkve, zaista kamionima odvoze u Trst i Beč, a da nam za to ne moraju prodati ni krpu s Ponte Rossa.
Valjda zadovoljni takvim aranžmanom direktne predaje para, otvorili su nam i hrpu svojih trgovina i poslali još više svoje robe u „naše“ trgovine. Ono malo kvalitetnih domaćih proizvoda završilo je, skupa s proizvođačima i pogonima, također u njihovim rukama. Pitanje glasi - pod uvjetom da se i ponašam kao kompletni idiot i ne gledam ni na kvalitetu, ni na cijenu - što je ostalo hrvatsko za kupit?
Dobro nešto je od te proizvodnje, uglavnom hrane, palo u krilo dvojici, trojici domaćih tajkuna koji sa svojim obiteljima sretno žive u zagorskim i podsljemenskim dvorcima. I sad bih ja trebala „kupovati hrvatsko“ da bi oni mogli još kupit i zlatne pipe za svojih 50 kupaonica? Ma znate što, boli me dupe koji se milijunaš bogati na meni. U stvari, ako mene pitate, najveće izglede ima Lu Či Šin, švercer iz okolice Šangaja.

53 komentara:

Anonimno kaže...

*ebote, šta je ovo, Života, pokrećeš Feral Underground? Dop***ilo ti to bokun mira među maslinama? Inače, za Lu Čija se slažem maksimalno, tip barem svakodnevno otvara radna mjesta za hrvatske građane. Doduše, one iz okolice Šanjaga što nikada ne umiru, al pravom Hrvatu se ne gleda u zube, a kamoli u grob.

Praktična žena kaže...

Ama nije, nego navela me susjeda s dilemom jel kupovat u Plodinama, Kerumu ili u Merkatoru koji se otvara tu za par tjedana:).

Anonimno kaže...

A neš troj(e)be, čovjeku se i od samih imena diže kosa na glavi. Ako znaš što je, pitaš pošto je i može li se po to pješice. Još mi samo fali viša domovinska matematika...

Praktična žena kaže...

Jašta, to je sve što ovdje ima. Sad dolazi i DM. Nego kod mene promet na Lagu. Sad su mi dva osmaša tu, od susjeda koji u međuvremenu sređuje korov. Jutros bili ono troje sa slike. Meni drago da dođu, a djeci veselje. Sad baš slušam baš za izljev radioaktivnog urana u Francuskoj. Eto im njihovih sigurnih 50 nuklearki.

Anonimno kaže...

Naravno da su sigurne. K'o smrt. Ima l' što sigurnije, ajd pošteno reci! Imaš od mene malo pivo :)

Praktična žena kaže...

Upalo još troje kupača: dva odrasla i curica od dvije godine. Onda sam krenula peć kokice i raznašat sokove i kole, pa zalijevat i eto...

Anonimno kaže...

Pola je deset. Baš sam trebala krenuti doma. Ali zamisli: stiso poso! E, *bat ga. Sad ću sjedit tko zna dokad još, a ujutro odmah natrag. Podsjeća li vas to na naše ratne satnice, dr. Šmalc?
Ajd ljubi djecu. A ja nisam ni kokice ponijela. Hladnjak ispraznilo radi selidbe, a dućan naravno ne radi u ovo doba. Ako prigusti, preostaje mi Autobusni kolodvor... :)

Praktična žena kaže...

Drž se! Dok mozak ne zablokira. Onda ugasi kantu i kući u krpe. nije to redovno stanje, već opsada. A i ratnicima treba odmor. Znaš da negdje na katu Autobusnog imaju najbolje kremšnite u Zagrebu? Naročito kad su još mlake. To se dešava negdje u ovo doba, jer nama susjed donosi oko ponoći kad ide doma.

Anonimno kaže...

A evo, krećem i ja :)

Anonimno kaže...

...i pitam ja tebe, je l' bilo normalno u ovo doba noći pojesti porciju graha s kobasicama, ha? Podsjetilo me na dane Slagarne, kad je u 22.30 noćnoj smjeni bila pauza za gablec. Tri menija: sekelji gulaš s restanim krumpirom/perkelt s pužićima/grah s kranjskom. Plus pola litre mlijeka gratis (rad s olovom!)...

Praktična žena kaže...

Poslije tolikih godina apstinencije vjerojatno nije, ali važno je da prija. Možda se kasnije i pokaješ, ali what the hell. Jesu ono bile lagane večere! I onda, sekelji u redu al za restani nikad nisi bio siguran.

Anonimno kaže...

Sorry, morala odgovoriti Ani i donquichotteu, pa ošla malo do njegova bloga, a kad tamo imam što i vidjeti... Pregazilo čovjeka po centrima za socijalnu skrb, ne da mu se da viđa sina, a on će Kvanti: POLAKO stavljam zasune na srce... Da polako. Pa ja bih već klala po kućama! Podsjetio me na onog mog prijatelja muzikaša što mu žena otišla s unproforcem i ostavila starijeg sina i kćer, a malenoga odvela sa sobom u Libanon. Pa Vuša pizdio godinama po advokatima i šalterima i stalno psovao da ga sustav ugnjetava i da su sve žene svinje, zaboravljajući da ni ja nisam muško ako ćemo pravo :))) Poslije smo se svemu tome smijali, a i mali narastao dok si reko centarzasocijalnuskrb, uzeo role s klinčanice u Izraelu i vratio se u Zagreb, eno ga rola po Jarunu sto na sat, zajebava tatu, baku, seku i bracu i svima nam ga puna kapa, sunce moje malo :)))

Anonimno kaže...

Nije Libanon nego izrael. Ne znam šta mi se taj Libanon već mjesecima mota po glavi, bit će rata rekla bih...

Praktična žena kaže...

Cedar libanonski il što bi rekla gatara: "Gospoja, ti si u prvi život bila princeza u nekoj zemlji na L." A da, ima tu dosta ogorčenih očeva što se bore za djecu, makar da ih viđaju. Nekako svi ti otimači djece, bar one ili oni koji to rade iz osvete, zaboravljaju da će djeca odrast i jednog se dana zapitat: čekaj a zašto mene taj drugi roditelj ne želi vidjeti?

Anonimno kaže...

Upravo tako. I kad-tad će se pojaviti na vratima i saznati pravu istinu. Roditelji otimači i podmetači podmeću samima sebi. Jest da to onaj drugi roditelj skupo plaća, ali na dugi rok može i dobiti, pogotovo ako nikad nije odustao od borbe, a koliko vidim, ovaj don svaki slučaj zabrane viđanja, svaku grubu riječ koju mu dijete izgovori jer je tako poučeno, uporno prijavljuje kretenskom Centru. I čini mu se da više nema snage, da je izgubio i da se smisao izgubio. Ali nije. To je njegova borba i veliki su izgledi da mu se u konačnici isplati. Traje godinama, i jesu te godine za njega i dijete izgubljene, ali u tim se godinama i dijete sve više probližava vremenu kad će postaviti ključno pitanje. Svaka sila za vremena...

Praktična žena kaže...

E da, svatko ima neko breme a nekima je bogami toliko da se s njim kotrljaju nizbrdo. Iako ponekad stvarna težina i nije tolika da bi se čovjek trebao stropoštati, već sami pridodajemo težinu, umjesto da tražimo načina kako da teret olakšamo.
A baš smo živahne večeras.:) Mlađi su to ljudi, na njima je da se bore. K vragu ako mi još imamo snage za borbu, nemaju ni oni koji su prošli manje *anja od nas pravo odustajati. Il smo mi ko partizanski kuriri, neuništivi?

Anonimno kaže...

Ne znam, al evo, ja ko Boško Buha baš razvaljujem ovaj sat, a trebala bih spavati sutra u 9 otvorim Šerifi i ravno u rudnik. imam šest sati da pročitam više od polovice lista, nije danas bilo ni pola gotovo. Samo, ovaj grah mi ipak teško pao, ma koji me vrag navuko na to da mi je znat! Ajd, da probamo malo odspavat ako si za...

Praktična žena kaže...

Baš sam ti htjela reć! Sutra ustajanje u nevrijeme a lijeganje prekosutra ako bude sreće. Milady, laku noć! Prvi, dobro jutro! Nadam se da ti ptičice pjevaju buđenje

Anonimno kaže...

Laku noć, gospojo. Dobro jutro, hefe.
Ajd, drž'te fige da me ne satre rudnik, a kako god, do 18 ima bit gotovo tko živ tko mrtav. Pa se javim podvečer.

Anonimno kaže...

jutro jutro, samo vi ne znate gdje su vam dupenca...

Anonimno kaže...

Pogledaj na sat! Fali 18 stranica, šlus je u 17 h... :)))
@prvi: Ne znam gdje mi je glava, ali dupe mi, bez brige, nimalo ne pati od dezorijentacije. Što li te navelo na tu pomiso?

Praktična žena kaže...

@prvi: u tu uru u koju se ti dižeš definitvno ne znamo ni gdje nam je dupe. ni gdje nam je glava! Ali zato kad ti ploviš čamcima kroz dreamland mi ko vjeverice skakućemo s grane na granu :)
ena: Samo 18? Pa sad zažmiri i puštaj! Tko je uostalom za dva dana napravio prvi broj tjednika? Možete se prijavit za Guinessa

Anonimno kaže...

Zažmirila, pustila (u tri krasne) i idem s Evom na pivo!!!

Praktična žena kaže...

Pametno! A gazdama recite koliko ste ga pripremali ispao je bolji od Newsweeka. Ovdje u selu bili neki Ukrajinci, simpatični, curica im se zove Mart(ink)a, ona zubarica on inženjer. Poslije došle i Genieve kćeri, pa susjeda Vesna. Do sad sam zalijevala povrćei cvijeće

Anonimno kaže...

Sve u svemu, još ne znaš gdje ti je ... glava :)
Mi popile po pivo, i odlučile - bez naglih poteza. Ovi sutra neće sličit ničemu, a to su i htjeli! Carski svinjac!

Anonimno kaže...

...ovo sutra...
Sasvim slijepa i umorna ko zemlja!

Praktična žena kaže...

Jest sutra, valja se naspavati od kaosa, pa odmah ispočetka. Sogni divini, milady. I tebi Prvi, koji ustaješ sa suncem. A sutra će biti 30 i pride. Kapu na glavu i ponesi vodu za svaki slučaj

Anonimno kaže...

Me ne sutra, nego 'ovo sutra' umjesto 'ovi sutra' kako napisah. Ovako krepan ne možeš ni spavat, bar ti to znaš...

Praktična žena kaže...

Ma daj ne ispravljaj tipiće, viš da me zbunjuješ! Ja sam lijepo pročitala kako ne piše i onda sam pomislila da ti ideš ravno u nesvijest:)

Praktična žena kaže...

Nisi rekla kad izlazi?

Anonimno kaže...

Pa ujutro, kad bi? A onda popodne big boss s crvenom olovkom i papirima za potpisat. Ko će nas pitat koliko vremena, koliko koncepta, koliko prijetnji svakih pola sata ...
Ma za**bi to, treba van iz toga, i cesta je bolja! Danas mi plakao portir, a alkić ispod mosta čak nije ni tražio uobičajenu kunu i pljugu za 'čuvat auto'. Pito me 'šta ti je, damo' (tak me zove već 2 godine jer uvijek dam barem pljugu) :) Ja rekoh 'ima l' mjesta za tim tvojim stolom'. Ima pod mostom furniranu garnituru - stol i 4 stolca.

Praktična žena kaže...

Tjednik s dnevnim rokovima. E to još nismo imali! Dobar je taj tvoj čuvar auta s dnevnim boravkom na otvorenom. Možemo ić s njim igrat belu. Ćelavi osobno donosi papire?

Anonimno kaže...

Ne, danas u londri sa šv. pa kad bude sigurniji da ovaj ulazi, sastavit će W. ekipu od jl viškova, a nama sutra dolazi reć da nismo sposobni ni za što... A ljudi zovu masobno, mislili nasnimit automatski odgovor. Samo, nikome se ne da... ubilo ih u pojam da ja tak nekaj još nikad u životu nisam vidla... ah, da, danas ukinulo i spec.izd., idu još samo ta dva koja su već započeta. Žele se riješiti SVIJU i dovest SVOJE.

Anonimno kaže...

A o alkiću i drvarima ću jednom napisati post ili već nešto, kad me mine huja.
I sad bi zbilja mogle u krpe, kaj je preveč, i pesu je preveč...

Praktična žena kaže...

Toliko što se tiče slađanovih javnih obećanja. Kad lažemo, nek bude javno. Pa onda svoje viškove prebacuju ovamo a vas na cestu. Poslije će valjda i njih na cestu. Glavno da tamo u JL imaju 50 urednika i da su skupili jedno sto raznih direktora i savjetnika za ništa. Sa masnim plaćama. Da nisam onda otišla, sad bih sigurno. Ma šta dali bi mi otkaz i tako. No vidjet ćemo sutra što misle. A kud će tvoj bljedoliki?

Anonimno kaže...

A tko to zna... A tko i mari, ženu i djecu ionako pogubio još lani. Vući će se po klubovima, fotkati curice i prodavati im priču o sebi... Napokon, on je ali stvarno zgodan komad, snaći će se. Ako ne prolupa... *ebo ga techno. Proždro ga Zagreb, a ne bi čovjek vjerovao, odlično je pisao, i to knjige, a ne samo nov. tekstove. Samo, davno je to bilo...

Praktična žena kaže...

Naći će oni već nešto za njega. Omladinac. Sad, kolko će mu ljepota pomoć...a možda i naiđe na kakvu frustriranu ex Velikog Komentatora. Ta bi mu sva vrata otvorila. Zapušila se s nekim goznim ronhillom, to valjda ni po zatvorima ne puše. Stalno se gasi. Sutra dizanje u 8. A domani?

Anonimno kaže...

Doc.: The queen, my Lord, is dead.

Macbeth: She could have deied hereafter. There would heve been a time for such a death tomoroww, and tomorrow and tomorrow...

Aj, hill Will, do sutra, sutra i sutra - naglasak na i :)))

Anonimno kaže...

'hAve been...', naravno :)

Anonimno kaže...

a posebno 'tomoroWW', fine touch...

Praktična žena kaže...

Will je kao i uvijek bio u pravu. Ha, kako je tek taj stršao u onom vremenu! Zapravo stršao bi u svakom. Buona notte, cara. Blagu noć ti želim (onome Samcu iz kanua jednokleka sam već poželjela gore)

Anonimno kaže...

Preosjetljivost na normalne okrutnosti u životu.
Rješavala jednom neki psiho-test (prvi i jedini put u životu) i to mi ispalo kao dijagnoza.
To bilo davno, davno, a ja ni danas ne razumijem kakav je um i senzibilitet u stanju smisliti, i osmisliti, sintagmu 'normalne okrutnosti'.
Javit ću se. Ako se ne javim, ne brini se, radim.

Praktična žena kaže...

Koliko god čovjek želio ne može uvijek spasiti sve do čega mu je stalo. K vragu, pitanje je može li spasiti i samog sebe. Sve je ovo lutrija. Sad si gore, sad si dolje. Nema jamstava. Pogotovo sa slatkim nema jamstava. Danas je bio dobre volje pa vas je odlučio zadržati, i "Tenu" ipak neće gasit (kaže ćelavi: sorry, imali smo krive podatke) a jučer je 12 ljudi već bilo na cesti. Ali nemoj ti nositi taj teret, zaboga. Nisi ga stvorila, ne možeš na njega utjecati.

Praktična žena kaže...

Imam neke medicinske aktivnosti:), evo me opet oko ponoći.

Anonimno kaže...

sjedim tamo na kamenju

Anonimno kaže...

Ak je kod tebe sve medicinski OK, mogu ti javit da je i kod nas sve OK, medicinski i inako :)
Al javi se ipak čim budeš mogla da mogu počet disat. Jer sam se sledila od medicine.

Anonimno kaže...

ništa od postova, odnjeo ih klik

Praktična žena kaže...

Sorry, ja zaspala ko tuka! Probudila se u pet. Nije kod mene nikakav medicinski problem, o i njegove čuvene bapske likarije! Nisam htjela pričat. al svaku večer lijepim nekakve glupe flastere po njemu. Nemaš brineš ako se ja ne javim. Znači negdje pod stolom, na stolici ili u kutu spavam. Najgore je to što ni ne primijetim kako zaspim. Dobro da ne vozim jer mislim da bi sigurno zaspala za volanom.

Praktična žena kaže...

Brale ti sve obriso? Ma teško mi je povjerovat da oni majstori na indexu ne mogu nešto iskopat. Kažu da i kad obrišeš sve iz kompjutora to ipak ostane negdje spremljeno na hard disku. Tako policija otkriva sve one razne krimi tipove koji se služe kompjutorom. Druga stvar je da tekst treba uvijek imat u posebnom fajlu u svom kompu. Ali ako je i sve ošlo niz vodu (osim jednog - onog tamo objavljenog kod književnost.org) to ti je znak za okrenut novi list. Jel to službeno potvrđeno da se više ne da izvuć?

Anonimno kaže...

Ništa službeno, indexovci još nisu odgovorili Prvom na mail, trajat će to par dana. Postovi NISU izbrisani, nego je odjavljen profil, mislim da se to da srediti.
Plus baš danas i sutra index uvodi neki kontrolni mehanizam protiv verbalnih nasilnika po bloger.hr...(vrlo sam skeptična u provedivost zamisli, a moš mislit i babić-policije!)
Sjećaš li se koliko je Koli čekala da se natrag ulogira?
Ma mislila ja da si ti zaspala, samo me zabrinula medicina... :)

Praktična žena kaže...

Obrati pažnju na smajl, to je znak da je stvar više smiješne nego ozbiljne prirode. A znaš kako je to kod nas...ovo su neki korejski flasteri koji se lijepe na tabane ili na druge dijelove tijela. Cijela procedura, ne vrijedi trošit riječi kad smo već potrošili pare.
Ova blogoredna policija postoji i ovdje imaš gore na lajsni flag blog to je za prijavit blogove s uvredljivim sadržajem. Kao da će netko to prijavljivat. Moš samo napasnike ali ti su ionako anonimni.
Čitam neki tekst za BL a moja Ana koja radi za tri lista istodobno u frci napisala: "položili svijeće i zapalili cvijeće". Da nije bilo cvijeća svijeće bi mi sto posto promakle:)

Anonimno kaže...

Joooj, svijeće - cvijeće su novinska klasika, za svake Sisvete novine spale cijelu jednu Holandiju cvijeća i polože svijeća na tone :)))
Kod te dvije riječi uvijek moraš svjesno stati i provjeriti slovo po slovo, isto kao i kod 'dvojba' /često bude dvojeba/ i 'nedvojbeno' /'nedvojebeno' i naročito 'nedojebeno'/ :)))
Ajme, otkud sad dovoze na place te krumpire, pa to je kamenje! Kuha se već više od sata, pomrijet ćemo od gladi!!!

Praktična žena kaže...

Jesi sigurna da je krumpir? Ja nosim odavde našu Mona Lisu to je krumpir za prste liz(s)at. Na placu je zna imat ona Dalmatinka u prvom redu iza štandova kod Dione. Kad poberemo naš (Piin) donijet ću ti pravog domaćeg, kakav je nekad bio.