utorak, listopada 07, 2008

Tama

U japanskom gradiću Kinokava postavili su za šefa željezničke stanice mačku Tamu. Lokalna linija grcala je u gubicima pa su jednostavno dali otkaz svom osoblju. Mačka lutalica se, međutim, nije dala otjerati pa ju je uprava željeznice proglasila šefom stanice i dodijelila joj kapu i zviždaljku. Otkako je Tama postala šef stanice, nerentabilnom se linijom provezlo više od 50.000 turista i željeznica je samo lani na njoj imala zaradu u vrijednosti 10,5 milijuna dolara.
U ovoj našoj nerentabilnoj zemlji mogli bi, recimo, za šefa policijske uprave postaviti kakvog dobro uvježbanog psa. Troškovi bi bili manji, a sigurnost pouzdano veća.

42 komentara:

Anonimno kaže...

M-m-mm... nisam ja baš za psa na čelu PU-a, možda bi ga zbunjivao sveprisutni zadah narkotika, bio bi preoštar, a to bi bilo loše za razvoj narkoturizma.
A kod Japanaca se štošta poklopilo: kino, kava, mačka, tama... Mislim da i nama treba dobra mačka na čelu PU. Vodila bi policiju barem jednako dobro kao što Tama vodi stanicu, a marketinški efekt bi osiguravao privid stopostotne uspješnosti. A toliko dobrih mačaka gubi vrijeme čitajući gole vijesti po privatnim televizijama umjesto da ih se angažira za rad na poslovima od višeg državnog interesa! Ne bi to čovjek očekivao od vladara koji se u mladosti bavio pornobiznisom...

Praktična žena kaže...

To si dobro primijetila. Ukus mu se nešto iskvario ako je suditi po sastavu državne uprave. Jedino Luka Bebić udovoljava svim kriterijima. I lijep, i pametan :))

Anonimno kaže...

A i Lukinom ukusu svi odgovaraju. Eto, vladari i antivladari živi se polomili da daju tv-u što slojevitiju ocjenu smijenjenih vladara, a Luka to ocijenio u sedam slogova:
- Meni su bili dobri.
Naciji dovoljno.
Sreća da nije ulazio u dublju analizu pa dodao:
- Pogotovo onaj što mi sredio kredit za maslinike.
Jer šta će više Lukinim građanima. Baš brojim: došlo ih 1000 danas na antimafijaški skup kod Petra Preradovića ako brojiš i političare, još 700-800 izišlo na Rivu (valja u šetnju, a političari danas nisu ni prolazili), plus par stotinjaka na Korzo (lijep dan)... Ne možeš reći da javnost ne zanimaju krupne teme. E, i da ne zaboravim i onih dvadeset Osječana na Starčevićevom trgu, veli radio da su bili jako mladi. Sigurno prolazili na povratku iz škole pa ih ubacilo u antimafijašku kvotu.

Anonimno kaže...

Ak svratiš na pivo, imaju tamo zgodan članak iz NYT o današnjem sastanku financministara EU (za slučaj da ga već nisi uočila). Što mogu očekivati zemlje s margina EU, to zna samo Luka.

Praktična žena kaže...

Ma nisu ni građani veslo sisali. Gdje će mirnim demonstracijama protiv onih s pištoljima što pucaju u glavu? Ne da je bilo sjajno, ali oni bivši bi ih bez pardona sve zatvorili i bacili ključ. A onaj kog bi uhvatili s pištoljem bi se sam zabunom upuco u glavu:) Luka je s onom kućom izveo mađioničarski trik godine. Sad više ni jedan novinar neće pisati o njegovoj kući. Čak su zaboravili pitat kako je uopće došao do stana u centru Zagebra.

Anonimno kaže...

- Šta kako sam došao do stana? Pa normalno sam došao! Reko lijepo šoferu de izađi, pitaj: gospođo molim vas evo ta i ta adresa, znate mi nismo odavde, pa jel bi nam mogli reć kako se najkraćim putem do tamo dolazi. I lijepo došao, ko sav normalan svijet... šta tu imaš filozofirat!

Praktična žena kaže...

Pozvonio i rekao: evo gospođo ja došao, jeste s spakirali za starački dom? Ajme, što ovi novinari trkeljaju! Ma kome padne na pamet njih pitat za mišljenje!

Praktična žena kaže...

Pozvonio i rekao: evo gospođo ja došao, jeste s spakirali za starački dom? Ajme, što ovi novinari trkeljaju! Ma kome padne na pamet njih pitat za mišljenje!

Anonimno kaže...

A da novinari trkeljaju... čuj, trkeljaju, kaj je - je. Evo, baš maloprije jedan u 'Otvorenom' molio neka mu se dopusti da 'povuče PARABOLU'. A i 'najbolji od svih redaktora' sam redigirao svoj intervju za poslovni časopis tako da ispada kako je sa svojom bivšom urednicom razmjenjivao INTIMNA pisma.
Pa kad tomu pridodaš da pjesma nije pjesma ako pjesnik riječima ne zavrne ruku barem do iščašenja, koga ćeš onda uopće pitati za mišljenje? Luka se nameće kao prirodan izbor!

Praktična žena kaže...

Ma učinilo mi se da sam nešto čula o povlačenju parabole! Stvarno i Luka zvuči kao da je iz iste govorničke škole. Pa pustimo čovjeka govoriti:))

Anonimno kaže...

Tak je! I njega i ministricu bivšu novinarku! Baš je večeras dala lijepu književnu kritiku oporbenih poziva na prijevremene izbore: 'Prijevremeni izbori su fikcija.' /a zapravo, i kaj: za koga glasati na tim izborima kad je opozicija isto nebuloza?/
A stvarnost je sigurno bajka, doduše, s dugotrajnim mračnim zapletom. A da je život san, znamo još od Calderona.
I ako se još na kraju pokaže da je Šimonović zapravo nesposoban baš kao svi drugi, doći ćemo i do uloge mitova u političkoj stvarnosti :)))
Osobno, na Aloisov nagovor prelazim na basne.

Anonimno kaže...

Zec se napušio i pluta po jezercu. Vide ga lisica i medo pa mu doviknu s obale:
- Hej, zec, pa daj nemoj tolko pušit, kamo to vodi?
A zec samo odmahne s luftića:
- Eh, vi, kopnene životinje...

/kupila od Malog :), i on se baca na dilanje basni/

'noć?

Anonimno kaže...

'noć :)

Praktična žena kaže...

O my dear, ja ošla dolje popit tabletu za ludu glavu, koja me jučer cijeli dan nešto boluckala, (nizak tlak) i onda legla na trosjed da počne djelovati i, znaš već, zaspala. Ostavila kraj kante cigaretu koja se, srećom, sama ugasila. Moram prestat pušit, što god zec mislio o tome:))

Anonimno kaže...

Ah, vi, hrvatski pušači :)))

Praktična žena kaže...

Stat će nama na kraj domaća antinikotinska inkvizicija! I Bushova ekonomska strategija :)))

Anonimno kaže...

:)))Tvoja i moja antinikotinska inkvizicija prva će neutješno plakati ako nas vrag prerano odnese (recimo, u 86. godini; usput, hodala sam cijelo popodne po Mirogoju, znaš već..., došla doma mrtva i - zaspala)
A glede na ekonomsku strategiju, vladare će valjda pod hitno zabrinuti nešto drugo... Si vidla? U valu grozničavog podizanja državnih jamstava na bankovne uloge, Austrija i Slovačka danas uvele - neograničeno jamstvo. A Slovenija, šta je mogla, pa i Bajuk najavio isto, i to za fizičke osobe, mala i srednja poduzeća! I što nas sad priječi da lovu jednostavno odnesemo u Zlo-banke? Iskustvo s Ljubljanskom? Sumnjam. Uostalom, nije ni Leibniz nakraj svijeta. A ni Nijemcima neće biti teško skoknut do Salzburga /da ne kažem Braunaua - mile uspomene :)))/
Usput, zgodna anketa na stranicama TVS: Kamo je sad najbolje usmjeriti novac a/ u banke b/ u dionice i obveznice c/ u nekretnine d/ novce treba držat doma :)))
Kaj si ono rekla, kam je odletel Šuker? Aaaa, da, na proslavu Dana nezavisnosti. Well, Elvis has left the building...

Praktična žena kaže...

Kao što rekoh, koliko smo para nas dvije ostavile oko Hauptplatza red je i da se sada pobrinu za našu ušteđevinu. Osim toga kad već moramo trpjeti njihove njuške nek bar od toga bude neke koristi. sad se vidi koliko je dalekovidna bila ona austrijska tvrdoglavost kod ulaska u EU da im ostane pravo tajnosti štednih uloga! A ovi naši zabavljaju naciju u nadi da neće primijetiti što se događa. Nisam u toku, Šuker? Pa di će nać tolike nestranačke ministre?

Anonimno kaže...

Ne, ne, Šuker stoji kano klisurina, te se fotelje ionako nitko ne želi primiti... šalim se ja. Ministar je bio na luksemburškom sasatanku i sad vjerojatno s guvernerom smišlja potez za sutra.
Inače, VL portal oko 21 h već iskomentirao europski bijeg jamstava na štednju u nebesa i situaciju kod nas, dok JL oko 18 donosi tek islandsku krizu. Ni jedni ni drugi još ne spominju Austriju, Slovačku i Sloveniju, ali vanjići za sutra navečer najavili financ-specijal.
Šuker ima generalnu frku: sustavom osiguranja depozita do 100 tisuća kuna banke nisu mogle raditi što im puhne a da država snosi rizik. Amandman za povećanje zajamčenog iznosa već je poslan u Sabor, čini se skupa s prijedlogom da se Vladi omogući da UREDBOM mijenja visinu zajamčenog iznosa. No Šuki ne bi smio ići na neograničeno jamstvo, da država opet ne popuši kakvu big time sanaciju banaka u dogledno vrijema. A susjedi, eto, takvo jamstvo daju. Nego, dugo nismo bile u Ikei, da skoknemo ovih dana, baš mi ponestalo onih debelih čaša...

Praktična žena kaže...

Imam bolju ideju. Da stavimo barbu u auto i odemo u obećani posjet njegovoj sestri Mileni u Dekane kod Kopra:))) A što se tiče pušenja big time sanacija Englezi, Nijemci i Francuzi su izračunali da im se isplati nacionalizirati banke koje su uhvatile virus, sanirati ih i onda masno preprodati kad se stvar smiri. Ček malo nisu li te nacionalizacije nekakve fuj komunističke metode?:)

Anonimno kaže...

Pa u tome i jest stvar, darling: što vrijedi za Šukera ne vrijedi za Darlinga :))) Nama divlji kapitalizam pod velom tržišnog liberalizma, a Darlingu i njegovima dobri, stari intervencionizam ('Može nam bit, ladies and gentlemen of the Balkans, mi sme tu navek, a vi ako ćete unutra, izvolite by the book...') *izda im *aterina imperijalistička (i njihovim ovdašnjim ovcama koje jedu ljude)!

Praktična žena kaže...

Evo Pelosi izjavila da treba upumpati još 150 milijardi dolara da se stabilizira tržište dionica. Castro se negdje valja od smijeha. Na kraju će ispasti da njegovi i nisu najgladniji, a i ovako su full opremljeni za samopreživljavanje. A ovi naši i dalje o mafiji. Blago nama!

Anonimno kaže...

kokoške, a ljubav?

Anonimno kaže...

Kasne s temama najmanje jedan dan. I 'političari' i 'mediji'. A moćnicima od formata upravo i jest u interesu to kašnjenje u fazi. To je taj prostor u kojem se lovi u mutnom - mafiokartelski ZERP prema babi-javnosti :)))

Anonimno kaže...

@prvi: E, hefe, pa nije ljubav samo za kokoši...

Praktična žena kaže...

@prvi: vratio se moreplovac! Tu se trenutno rješavaju pitanja što ćemo sutra jesti, a ljubav, kaže ovdašnja uzrečica, ide kroz želudac :)))
@ena: ZERP u kojemu zdušno sudjeluje i opozicija. Mora da je stvarno frka

Praktična žena kaže...

Kaže slovenska carska bankarica da su frci samo investicijske banke. Ove koje rade s građanima, malim i srednjim poduzećima su na sigurnom.

Anonimno kaže...

A kaj bankarica veli, koje to rade samo s građanima i malim poduzećima? Je l' one koje građanina što diže kredu tjeraju na udjel u njihovim investicijskim fondovima: 'Evo, gđo, možete dobiti kredit i bez učešća'. A investicijski fondovi od prošlog Božića ljosnuli u 20-postotni minus... ma, *ebem im kokoške!

Praktična žena kaže...

Kaže njihov ćovjek od Unicredita da je kod njih sve u redu, da se napuhava stvar. Laže ko pas. Kaže drugi da je stvar u ovoj fazi čisto psihološka i da sad treba kupovat dionice.

Anonimno kaže...

Capo od Unicredita dao prošli tjedan našim cajtungima gooolemi intervju u tom smislu. Moš mislit! Čovjek se zove Profumo :)))

Praktična žena kaže...

Da ćovjek, Slovenac a ne ćovjek :)))

Praktična žena kaže...

Di ga našlo tutto profumato! Pa ne možeš s takvim prezimenom ništa vodit osim parfumerije! Nadam se da će Zagrebačka izdržat do utorka dok se vratim, inače idem Drivi direkt doma po svoju štednju!

Anonimno kaže...

A ovaj drugi može taj svoj odgovor upisat na ZLO 2. I kliknut sto tisuća puta.
Zapravo, može izvanredni izbori! Demokršćanski centar treba kandidirat onu višku psinu za premijera. To se uklapa u sveopću basnovitost države i nacije!

Anonimno kaže...

I nemoj tako o Profumu, uvrijedit ćeš Darlinga, kod njega je još 63. jedan mirisnik bio secretary of State and War...Malo, doduše, odavao na špijunažu (šta češ, kembriđski virus), ali da nije bilo pornomačke nikad ga Smiley ne bi čopio :)))
Prema tome, službenica pokorna, mr. secretary of Trade and Industry, vi nama uvijek lijepo mirišete, i izvolite svratit na janjetinu ispod peke, možda padne i kakav školjić blizu Hvara ili Korčule, kako vam već bude draže...

Praktična žena kaže...

Oni još nisu ni posjeli Pahora u fotelju. Ali ovi kažu da je evropska situacija drukčija i zbog drukčijeg načina bankarskog knjigovodstva. Tu su navodno pravila čvršča nego u Americi. Ja se pak pitam što će biti s kamatama na one puste dugove što ih ima ova "neovisna" država. Ili je već bankrotirala?

Anonimno kaže...

Može bit, tko zna kakve sve nuspojave ima Dan nezavisnosti, to kod nas još nije dovoljno istražena medecina. Klinička ispitivanja ne traju još ni 20 godina. A čuj, ak budei i auzmeš, ima tko će je rado kupiti za kunu. Možda islandski kreditor? Jer, njemu je crnogorska rivijera ipak premalena, iako geografski zgodno smještena. 'Ivanov bi se kupao' i 'Hoćemo gusle!', sjećaš se, ne?

Praktična žena kaže...

E da im je tko rekao što će biti za dvadeset godina, rekli bi mu da je lud. Eto kako se sve okrene. A baš nam se izokretalo ko na ringišpilu u tih 20, 30 godina. I sad opet nove turbulencije. Meni je već dosta tih zanimljivih vremena! Sad nek malo neki drugi žive u zanimljivom vremenu :))

Anonimno kaže...

To i ja kažem, samo sam za par godina prekratka da financijski pokrijem to svoje mišljenje i odem sadit karfiol s Candideom.
'noć?
(mislim, ova obična, laka, ne ova globalizacijski mračno nadvijena nad potomstvo...)

Praktična žena kaže...

Si signora, ci sentiamo domani, speriamo un meglio giorno. Buona notte, i dobro jutro svim ranoraniocima :))

Anonimno kaže...

Jest da je skoro podne, ali je ipak prerano za pivo, ne? Što ti misliš?

Praktična žena kaže...

Sve ovisi na kojem si meridijanu, meni evo taman :)

Anonimno kaže...

Mi na 16. u pravilu malo kasnimo, ali kod nas pak štošta ovisi o okolnostima :)