nedjelja, studenoga 23, 2008

Zemlja znanja 2

U SAD su objavljeni rezultati testiranja općeg znanja iz povijesti, ekonomije i građanskog društva. Testirani Amerikanci jedva su uspjeli riješiti 49 posto testa. Više od 30 posto njih nije znalo nabrojati dvije neprijateljske zemlje u II svjetskom ratu (spominjane su Velika Britanija, Kanada, Meksiko, Španjolska, Kina…) Zanimljivo je da su među testiranima bili i političari izabrani na izborima. Oni su uspjeli točno riješiti 44 posto testa. Čak 20 posto ovih posljednjih smatralo je da elektorski sustav kojim biraju predsjednika države zapravo služi za nadzor televizijskog duela kandidata!

41 komentar:

Anonimno kaže...

'U Latinskoj Americi, gdje se govori latinski...'
/G.W.Bush/

'Thank you, PRESIDENT A-NZ-ar.'
/G.W.Bush u Kraljevini Španjolskoj/

'Ich bin ein Berliner'
/J.F.Kennedy, slob. prijevod navodno glasi: Ja sam fritula; premda, ovo je više posljedica štreberskog pristupa, buško je spontan do boli - svojih spin doctora/

Zapravo, šteta što Palin nije prošla, mogli su elektori proširiti djelatnost na praćenje regularnosti egzorcizama.

Na zadnji kom ispod: bit će prije snijeg nego južina. Ako te boli glava, ne gledaj Schumann-Clara-Brahms: u ušima stalno šumi ton a.
Stiglo ti 'hvala za bisku' :)

Praktična žena kaže...

Ona dva aspirina djelovala i ja zaspala ko medvjed, probudila se u pola tri i samo promijenila poziciju:)))

Anonimno kaže...

Smisao posjedovanja opće kulture je više nego upitan. Za odraditi posao je posve dovoljno izvršavati naredbe. Zanje je postalo hobi - poput ribičije i numizmatizma. Kad ti možeš postati predsjenik Amerike i to u dva mandata ili kad možeš biti gradonačelnik Osijeka s titulom - ništa čudno.

Anonimno kaže...

@eli: Na kauču? :)))

@prvi: Opće znanje je postalo teret - ograničava brzinu - za razliku od specijalnih znanja (povećavaju brzinu; doduše, sužavaju horizont - ali to nije bitno za efikasnost).
'Zbilja ne kužim zašto mr. Đ. ne bi smio biti mister kao svi drugi?' /Dž. Dabl-ju B./

Praktična žena kaže...

@ena: jašta na kauču, moj je samo polukauč, to sam na vrijeme osigurala:)))
@prvi:kao što onomad rekoh što će nam, dođavola, zemlja znanja? Jesu lijepo rekli oni profesori s ekonomije što su primali lovu za ocjenu u indeksu: ako su siromašni neka uče? Jedino mi nije jasno kako smo takvi neobrazovani i zatucani uspjeli ostat siromašni!?

Anonimno kaže...

whatta mistakke to makke! cifni ga, hvala...
rekoh: 'a tek osvojiti Jeruzalem' ...a jesmo ga usrećili.

Praktična žena kaže...

Jesi vidla profesor sim, profesor tam i onda dobio nogu. A nije uspio ni probat prezimit u Evropi! Pa jel to pošteno? Valjda čovjek može probat negdje organizirat zimovanje, recimo u Švicarskoj.
Idu mi jetra ovi s recesijom. Koja crna recesija to je za zemlje koje nešto proizvode. A šta mi ovdje proizvodimo? * dim?

Anonimno kaže...

Nemam pojma, udubila se u priče i cijeli dan ni radio upalit nit' iGoogle pogledat. Što je bilo?

Recesija jest kod NJIH, ali na žalost, prvo pogađa ovakve kakvi smo MI.

Dim? Neee, pa to je i zakonom zabranjeno... Možda maglu?

Praktična žena kaže...

To Mamić otpustio profesora, sporazumno. Ako se recesija prepoznaje po padu proizvodnje i otpuštanju ljudi onda smo već 20 godina u recesiji.

Praktična žena kaže...

Prošla je ura, ustvari blizu će dvije. Sutra zorom stiže žena-vampir što vadi krv po kućama pa će dottoressa i MI dat svoj uzorak na analizu. Zdravi ko dren al' kontrola obavezna! A domani?

Anonimno kaže...

Kaaaj, OPET?
I OPET sporazumno?
Bogme, meni to vuče na Taylor - Burton love story :)))

Ma, bit ćemo mi i u depresiji dok veliš keks. Ček' samo da ruknu u nebo kamate na sve te stambene i automobilske kredite, a plaće na ledu, a nezaposlenost u svemiru, a rast na nuli (u vedrijoj varijanti); doduše, Srbija će imati rast jer kasni u fazi, to može izvući desetak naših firmi, ali za građane ne znači puno; a brodogradilištima stiže na naplatu 5 mlrd eura kredita, tj. naravno ne njima nego jamcu. Znači vladi. Znači, poreznim obveznicima. Znači, ono što je moglo ići na školstvo, zdravstvo, socijalne reforme, otići će na škverske dugove...

Anonimno kaže...

a domani...
a bome je noć :)

Praktična žena kaže...

Koliko ja vidim svi spuštaju kamate samo ovi naši dižu. A dugovi su tu i s recesijom i bez nje. Dakle mi smo u * bez ili s.
Buona notte, principessa:)

Anonimno kaže...

uf, hoce li ovo proraditi?

Anonimno kaže...

proradilo je :)

Praktična žena kaže...

@vlad: bravo, bravo ti si prvi koji je ovo svladao od prve! Dobro nam došao u kvantinu i moju brbljaonicu! Jooj, što će kvanti bit drago! :)))

Anonimno kaže...

Jaooooooooo, sto mi je draaaaaaaaagooooo :))))) (od-uha-do-uha, dalje ne mozhe)

@vlade: bome, proradilo za minutu, eto sta ti je oost vlanderen... kako flanci, žirje i bosilje?

Anonimno kaže...

malo se zagrcnug s onim 'a' vishka :)

Praktična žena kaže...

@ena: Skoro sam te nazvala danas popodne, bila emisija o našem malom gradu i mlađahni gradonačelnik nastupio! Žena, učiteljica u našoj školi gore na Vrhu (ima 5-6 đaka!), ga tako skockala k'o da će nastupit na RAI-ju! I čak nije previše sipao fraze iz kojih se inače ne može iskobeljat kad piše :)) I jako su nas ishvalili: em nemamo nezaposlenih, em kreditiramo male privrednike, em ćemo razvijat turizam a nitko tako ne brine za starčeke po selima ko mi! Pazi sad mene: mi:))

Anonimno kaže...

Opet mistakka - ciff it, prosim lepo!
Daklem: za nezaposlenost me ne čudi kad su vam 80 posto penzići veleposjednici /briga je druga stvar, to valjda Pijine kćeri diktiraju tempo, a ostali se trude ne zaostati pa prešlo i na općinu :)/
A šta ti radiš kad se gradonačelnik isfrazira po tekstu? Zoveš ženu ili 5-6 đaka da mu to poprave ili napišeš sama? Meni najbolje kad vladari poslije sami sebe citiraju po tim redigiranim verzijama, a ne onome što su zbilja napisali :))

Praktična žena kaže...

Satremo ga i ostavimo: "... i želim vama i vašim obiteljima sretnu novi 2009. godinu! :))) Penzići rade: prave ulje, vino, uzgajaju prasce, kokoši, neki bogme i krave, sade krumpir, kukuruz, repu i razno povrće. Ostali svi u Cimosu, Vodovodu, pivovari, Drvoplastu ili po malim pogonima. Na birou njih pet, šest.

Anonimno kaže...

I? Jesu kaj zasadili oko Biroa? Mislim, ako ima kakva zelena površina u blizini, to taman posla za onih pet-šest... možda malo neplanski posađenog povrća, kakav kaktus, tulipan...?

Praktična žena kaže...

To radi Park i u pravu si, ti s biroa ako su im takve kvalifikacije, tj. nikakve, odmah dobiju sezonski u Parku pa lijepo šišaju travu i sade cvijeće a možda i odvoze smeće ali to je već elitni posao :))

Anonimno kaže...

Bome elitni, i te kako, dilanje smeća sigurno prigrabili centri moći u Vodovodu :)

Praktična žena kaže...

Vodovod rules! Nema ni jednog bivšeg ni sadašnjeg gradonačelnika, načelnika uprave koji nije iz Vodovoda.
Imamo među odbornicima jednog pošćera (našeg, častim ga vinom i ostavljam manču ne bi li kupila njegov glas kad zatreba), jednu sutkinju i jednog bahatog poduzetnika koji je ušao kao nezavisni, al on na sljedećim izborima sto posto ispada makar je napravio novi vatrogasni dom i kupio hotel. Zapravo, hotel će ga doć glave jer ga je oteo Aldu a Aldova žena radi najbolji gulaš s fužima u Buzeštini.

Anonimno kaže...

slučaj 'gulaš' mi već prije zapeo za uho, a vidim da je Pošta potkupljiva; dakle politički je najunosnije udružit s Aldušom dei fuži, izvest tihi udar i preuzeti vodovod i smeće...

Praktična žena kaže...

Takav je plan! Po novom zakonu mlađahni gradonačelnik izlazi u proljeće na izbore solo i prolazi sto posto, to smo već osigurali. E sad mu treba sastavit gradsko vijeće koje neće ubacivat klipove neorunjenog kukuruza, dakle pošćer može, sutkinja je HSLSLSLS ona propada po defaultu a poduzetnik je već sjeo na ježa. Znači imamo bar dva mjesta za radničku klasu i poštenu inteligenciju :)))

Iju-juuu (KUD Jablanovec) vidi koja je ura! Metla u prvu i odoh!
Buona notte, sogni d'oro, ci sentiamo domani:)

Anonimno kaže...

Iskreno simpatiziram s naporima partije RKPI (PI-?!) da se na pošten način po svaku cijenu dokopa vlasti, fuži i vodovoda.
A jest, dvojka prošla - šlus na Kleku, over end aut
('noć...)

Anonimno kaže...

eh, odmah posumnjah na neke sumnjive osobe koje su nestale odakle su nestale...i evo, nadjoh ih ja... :)A u Oost Vlanderen je bas sve vrij goed! (Makar sam ja iz Antwerpena!)

Anonimno kaže...

uf, stavio sam "Prakticnu" u linkove, ali se doticni ne otvara: morala bi, navodno, dati odobrenje na ovom BLOGGERU za dostupnost linka...

Anonimno kaže...

@vlade: Osobe koje su nestale sretne su, al' ono zbilja!, sto su pronadjene. Vrij goed - i još bolje od toga, al ne znam kazat. Trudile smo se iz petnih zila da nas pronadjes :)))

Linkanje nije moguce jer je autorica tako naredila blogspotu, koji je inace glup bez usporedbe, ali dopusta trkeljanje u golemim kolicinama. A bas to ovdje i radimo (vidi podnaslov).

Za blog zna nas pet-sest, al tesko je doc do rijeci od nas dvije.

Kvacica nemas. No vidis li ti nase kvacice ili ti se ispisuju hijeroglifi? U kojem slucaju cemo preimenovati blog u prakticnarosetta

U Oost Vlaanderen te locirao ovaj blogspotov sitemeter iz San Francisca, rekoh - nije bas bistar.

So, my huckleberry friend, kako hrastici? Jos spavaju u zhirju?
I pokazi Anteni kako se smjestila ova punašna dama dolje na kolima :)

uff

Kvantena

Anonimno kaže...

Dakle, prvo ono najvaznije: vidim kvatchitse! Ime je bas lepo nadjeno...(Doduse, ne znam ko je Ruza/Rosetta?)
A zirevi se spremili da prezime pa da u prolece izniknu!
Antenko te pozdravlja, kaze da je on jos deblji! :)))
Nego, ima li ovde neka opcija za pp ili jos svratis do starog bloga?

Anonimno kaže...

Stalno svraćam do starog bloga, nije on ugašen, samo je prenapučen, a ja prečesto imam preveliku hrpu posla da bih cijelu tu blog-priču preozbiljno shvaćala. Mislim, očiti je da volim trkeljati, ali se ipak ne volim producirati.
Inače, Eli i ja sjedile 20 godina stol do stola u redakciji, pa navikle pričati jedna s drugom čak i kad nismo u istom gradu. To je sad već neizlječivo :)
Antenku mishji pozdrav, a žirićima držim palčeve /fige/; /suhe smokve :)))/

Anonimno kaže...

Ah, da, Ruža: mislila sam na Champolliona i hijeroglife, 'kamen iz Rosette' :)

Anonimno kaže...

champollion? to je onaj sto je preveo champignone u champagnac? :)))
Ok, napisem ti jedan pp :)

Praktična žena kaže...

@vlad: mislim da linkanje nije blokirano, ali možda je drukčiji sistem kad upisuješ link na neki drugi blog servis. To bi ena mogla znati, ona me je imala na linku na indexovom blogu prije nego što smo odlučile ovo seosko dvorište pretvorit u ljetnu kuhinju:))

@ena: bili u potrazi za poštom u Gruškoj pa usput kupili hamburgere za susjedu i juniora, koji vidio Phelpsa da tamani 7 hambirgera za jedan obrok pa se odlučio ugledat :)))

Anonimno kaže...

@Vlad: Shampinjoni u shampanjcu!? Šampolijon u šamponu? PP? OK :)

@Eli: Hitno zovi barbu, izgleda da sam napokon skužila čemu služi šampanjac /osim za prat cipele iznutra/...
Malom reci da Phelpsova reklama laže, hambiji su puni smeća - to će ga prvo lažno nabildati, onda će ga srušit na doping kontroli i na kraju se pretvoriti u masnoće u krvi, naslage u žilama i sjajne izglede za infarkt sa šlagom.

Praktična žena kaže...

Mislim da on osim možda doping kontrole ne bi skužio o čemu se radi:))

Anonimno kaže...

Baš championski! A možda sad znamo i zašto su toliki šampioni zapravo gljive. Od hambija i šampanjca, eto :)
Nek se on drži maminoga špeka, to se bar da zdravo potrošiti treningom.

Praktična žena kaže...

Drži se on svega što nađe u frižideru ali obožava čokoladu i junk. Kad prođe kroz kuhinju ostane New Orleans :))

Mohamed Ali kaže...

$$$ ОРИГИНАЛНИ КРЕДИТ СА ниском каматном стопом ПРИЈАВИТЕ $$$
Да ли треба финансирати да покрене сопствени бизнис или проширите своје пословање, Да ли је потребно средстава да исплати дуг? Ми дати кредит заинтересованим појединцима и компаније које су у потрази за кредит са добром намером. Да ли сте озбиљно је потребна хитна кредита контактирајте нас.
Е-маил: схадираалиулоанцомпани1@гмаил.цом

КРЕДИТ Детаљи примене.
Име:
Презиме:
Датум рођења:
Адреса:
Пол:
Бр. телефона:
Град:
Поштански број:
Држава:
Држава:
Националност:
Занимање:
Месечни приход:
Износ позајмице:
Кредит Трајање:
Намена кредита:
Е-маил: схадираалиулоанцомпани1@гмаил.цом