subota, siječnja 17, 2009

Tamo je sada ljeto....

Graskop, Južna Afrika


Alto Paraiso, Brazil


Chapada dos Veadeiros, Brazil





Broj komentara: 38:

Anonimno kaže...

@eli: Južna Afrika otpada, u prošlom broju tamo brojila kitove i navukla ovu prehladu. Danas ondje kopala kromovu rudaču s nekim investitorom-to-be u naše škverove, pun mi nos juga Afrike. Ova sredina - bellissimo, ma troppo alto! Daklem, eskapada na Chapadu, definitivno :)
Nemaš brineš: juhica - checked, andol - checked
Šta iznad 38?! Ja nikad iznad 33!

@finne: Ma, kvragu i Alois, mačak Pera jašta!!!
/One day Tom was in the act of dosing the crack when his aunt's yellow cat came along, purring, eying the teaspoon avariciously, and begging
for a taste. Tom said:
"Don't ask for it unless you want it, Peter."
But Peter signified that he did want it.
"You better make sure."
Peter was sure./

Praktična žena kaže...

@Finne: mačja bol, Perina? Nisam sigurna da je u našem prevodu bio Pera. No svejedno Mark T. je imao devetnaest mačaka! I tri psa koji su se zvali "I know", "You Know" i "Don't know":)))
@ena: Alžirac je stigao noću brodom i navodno se ide priključit obitelji u 19 arondismanu u Parizu. Nek smo mi Đamahiriji pokazali zube! Što je grijanje za pola države prema ponosnom nastupu našeg ambasadora u UN koji se protestno digao od stola kad je Libijac otvorio usta. Koji će nam *#%! libijski plin! Eno im ga pa nek ga puštaju u Saharu!

Anonimno kaže...

U Vinaverovu prijevodu bio Pera, checked. Meni to jedini relevantan prijevod, neka se Znanje ne ljuti..

ne vem, juvica, ne vem, znam da ti je bilo sila, al ipak, onak skakat od stola u Vijeću siguvnosti... em nije pvistojno, em pustinjak ima 100 godina, vvaga on vidi jel stipe il juve.. plus dvivi bio neugodnjak danas na pvesici, buncao da 'nije ambasadov nego ina'(?!)

I uopće, izjave su zadnjih dana malo iberšpant (stipe paregazio Zlo jurišajući s dalmatinskom brigadom na trstjenaš, putin urlao na CNN-u i šire da će spalit sva Julkina pisma..., a obama im barak najavio da će zakletvu dati u papamobilu, što je pak silno naljutilo CNN-ove kamermane - uložili prosvjed VS-u i sad čekaju Rezoluciju 1802 o neprobojnim staklima /računaju na juvičin glass/ - opća viroza!

Praktična žena kaže...

Je juvica se usvo ko gvlica, a voljeni šef mu sad bviše vit. Treba njega vratit doma da malo oladi glavu na minus šest u nekom ugodno rashlađenom bircu. Kolko ja kužim zlovenci nisu Stipu demantirali. Oni su samo zgroženi. Taman su pomislili da tam preko Kupe ni nije bilo partizana. Ova sapunica s Julkom i Volođom se nastavlja. Ja mislim da je to velika strast i da se Anđelka pokušava ugurat među njih, jesi vidla kakav mu je vatromet priredila u Dresdenu? Zapravo sumnja se da su Anđelka i Vlado bili zaljubljeni par još dok su bili mladi oficiri:)))

Anonimno kaže...

Čuj, nagrada za doprinos u izgradnji odnosa je minimum kaj je Angie mogla napravit with no money in her coat/no loving in his soul.
I, kaj vele vanjići, jel P. nazočio /op.cit. 24h/ balu u Dresdenu? Ako su on i Anđelka Milermerkel tam skupa živjeli od od 85. do 89. kao časnici službe, nije isključeno da su si zatancali polku i za ovaj bal vještica. Pa Julka će u sljedećem nastavku pojest cipelu od muke! To jest, ak i vanja ne zavrne ventil, čujem da mu je pun nos sapunjara... Srela ga za Sisvete na Mirogoju, parkirao unučja kolica kraj reportažnih kola i govori snimatelju 'hoću plač i škrgut zubi uživo! i babe narikače na grobu sv. franje, miris tamjana i onog repera na križanju stalno iznad svega! i to ću puštat ko turističku kameru između dva driva dok kriza ne prođe, neće meni đuli izvlačit zadnje pare iz džepa, a ne! eno joj kiklop, pa nek joj plaća dugove! ja znam narod i jeftinije grijat'

Praktična žena kaže...

Vanjići su tak zabrljali s ovim rukometom, a i šire, da će im se uskoro počet ljuljat pod nogama. Nema više ni P. od programa a piplovi mu bježe na sve strane. Da nema u frižideru još zalihu onoga što je Odabrao Đelo H., tu ne bi imali što vidjet. Moš mislit kad s nestrpljenjem iščekujemo "Plodove zemlje". A RTS šiba nove serije jednu za drugom i to takve da imaju 70 posto gledanosti. Vanja bi pojeo cijela reportažna kola s posadom da mu je dobit te postotke!

Anonimno kaže...

bome bi, al tko će mu napravit selo gori, a baba se češlja? subotićka i hlo? :)))
plus posvadio se s latinicom i sad se fura na čuljkinu ćirilicu, a crven-žuti-plavi ga dere ispirući djeci mozak, plus mala s nove navinula vijesti preko četiri države, a čujem i rukomet mu teško pada iako daje sve da bude krvi do koljena, baš kako narod voli.. e to se zove usrat motku, svaka čast
a serije rts-a se ionako vide do dresdena...

Praktična žena kaže...

E kad spomenu babu, vidim na jumbo plakatima reklama za "Svaki pas ima svoj dan" i pitam se koji je vrag bio prevodiocu da Every dog has its' day" doslovce prevedu. Pa to je "I ćorava kokoš nađe zrno", osim ako predstava nije o psima što bi također bilo zanimljivo.

Sinoć se probudim pred tv oko pola tri i vidim psa koji zna zbrajat. Časna riječ! Kažeš mu: tri plus četiri i on ti sedam puta lupi šapom o pod. Ili četiri plus pet, on devet puta lupi šapom. Kaže gazdarica zna i dvoznamenkaste brojeve zbrajat ali se publika izgubi u brojanju!:)))

Praktična žena kaže...

Baby it'time, it's time....huknem triput, odmrznem metlu i odoooh! Buona notte, Pelinko, sanjaj kako šetamo po ovoj plaži i brčkamo se u toplom moru:)

Anonimno kaže...

ma, pse kolje samo to što ne mogu naučit ljudski, a mi pasji ne razumijemo.. pa čuj, ak znaju skoknut do Tiska po novine, moraju znat i je l' im točno uzvratilo siću, da ga doma ne optuže da si je za razliku kupio campi prutiće i susjedovoj fifi kolač od šperploče...

usput veeeeliki corr.: nije Znanje nego GZH; Kušan Peru nije prevodio, nego je ostavio Peter; inače, to sam izdanje kupila i zbog sjajnih ilustracija iz prvog am. izdanja: True W. Williams po želji samoga Twaina :)

ni po muke uz moju trenutnu temperaturu! a V von F poslo još dva teksta, flue - no flue; srećom, odgodilo rok do utorka..

Also, san o tangi.
'noć :)

Anonimno kaže...

dnevni izvještaj o kretanju temperatura:

- tjelesna: još uvijek u granicama toplomjerom obuhvaćene skale, ali blizu gornje granice /da je u F, ne bi bilo malo :)))/
- radna: izgleda da ni nebo nije granica /ako je i od F, ipak je malkice previše :)/

ovo je bila prva pristojnija pauza od 9 ujutro

che nova?

Anonimno kaže...

tebe ta temperatura bas ne prolazi? Siroti cvrcki...

Anonimno kaže...

@Finne: Shmrc...
A gle Petera/Pere, trostruko dokumentiran - original, Vinaver, Kušan! Našla doma izdanje Grafičkog zavoda s ilustracijama iz prvog američkog izdanja 'Toma Sawyera' koje je T.Williams radio u dogovoru sa samim Twainom :)

Praktična žena kaže...

Preporučila bih ti kuhano vino ili bar čaj s biskom, ali bojim se da bi onda one brojke u F. izgledale krajnje sumnjivo:) I mene lovi neko kihanje, preventivno maznula 2x C 500 mg pa nek se virusi vesele.
Pero bi mogao završit i na Obaminoj pozivnici za inauguraciju iako nešto mislim da više preferira Čiča Tominu kolibu:))

Anonimno kaže...

ništa biska, samo kakao /čaj mi već izlazi na uši, a i med - upravo konzumiram bizarnu kombinaciju vrućih slanaca i meda :)))/

osim Pere na pozivnici, predlažem i manju dopunu same zakletve slavnim tekstom:

Michelle Obama i Barack Obama 'se zaklinju da će šutit ko grob i nek poginu na mjestu ako ikad neš izlanu i nek strunu.'

Praktična žena kaže...

I triput pljunu!

Jesi li se ti ženo cijepila?

Anonimno kaže...

(preporucujem jabukovo sirce i med, po kasicicu rastvoriti u casi vode, svaki dan, jedno par nedelja - i ovo nije recept crnca Dzima!)
A Postoji i nesto iz apoteke, "oscillo coccilum" se zove (otprilike...izgovor je "oscilo-koksinum") i to je jedina stvar koju znam da leci od gripa i jos ponekog virusa. (homeopatski je lek)

Anonimno kaže...

uzgred, prelepa ilustracija, mada ja volim i one iz serije "Zlatna knjiga", mislim.

Praktična žena kaže...

@Finne: postoji i onaj liječnički recept: razreži jabuku na 8 jednakih kriški i svaki dan pojedi po jednu. Kad pojedeš zadnju prehlada će proći - jer toliko treba da prođe sama od sebe:)
Jabučni ocat i med vrijedi probat ali čini mi se da traje koliko i ova jabuka. Za homeopatski nisam sigurna da bi ga u Zagrebu mogla naći. Nas dvije smo se nekih desetak i više godina dosta družile s ovdašnjom službenom medicinom a ona, za razliku od francuske, još uvijek poprijeko gleda na homeopatiju. Ali u zadnjih par godina sve je više homeopata i u Zagrebu.

Anonimno kaže...

@eli, finnko: a krepana mačka i pramen kose s friško pokopanog mrtvaca?! :)))

Znam ja u ZG naći homeopate, al se samo napatim s njima - koliko me prašak ozdravi, toliko me popratna propovijed razboli... Med, ocat i voda provjereni još u neolitiku; tak da se držim toga i aspirina /šumeća varijanta iz pivske krigle 3x/ I, dakako, te naše stare: prolazi za sedam dana uz liječenje, a za tjedan bez liječenja.

Gotova za danas s F. /aleluja!/, ali printovi neće prije ponoći, morat ću po njih poslati Malog, al će biti sretan :)))

Anonimno kaže...

A kaj ovo vani kiši snijeg ili sniježi kiša... jesemti gajde, i meteokompromisi postaju sve truliji.

upravo saznajem da noć provodim nad printevima... šlus za prva dva arka je sutra u 12h! F-F-wordssss

Praktična žena kaže...

O dear! Vani je plus pet, kaže MI koji se maloprije vratio, što znači da je od jutros temperatura skočila 8-9 stupnjeva. Sutra južina. Radi, neću te smetat, odoh na prstima, tražit moje zločinačke umove. Ako se ne čujemo, buona notte nad printevima, javim se sutra:)

Anonimno kaže...

a evo, stigla tri arka (F!)
laka ti noć :)

Anonimno kaže...

Moram priznati da i ja znam tu poslovicu o prehladi, i zato i preporucih doticnu homeopatiju: meni se desilo vise puta da me gripcina vec uhvatila (temperatura, bolovi u misicima i glavobolja od natecenosti lica) i da mi to oksilokosinum vec sutradan skine.
Hm, u Beogradu se moze naruciti u jednoj apoteci ("Bagremovac", pokraj botanicke baste istog imena), prave od materijala uvezenog iz Francuske (apotekarica je homeopatski nastrojena i izgleda da je doktorirala na tu temu) pa po toj analogiji pretpostavljam da bi i u Zagrebu postojali krugovi koji homeopatiju popularizuju uprkos eventualnoj ravnodusnosti zvanicnika. To me je potsetilo na sledecu zgodu:

Anonimno kaže...

...Na belgijskoj je televiziji bila emisija PROTIV homeopatije.
Okupilo se 50tak (!) lekara, apotekara i slicnih, te par sati kritikovalo, pljuvalo i omalovazavalo doticnu oblast.
Voditelj emisije bi postavio pitanje koje bi bilo neka vrsta tvrdnje sta homeopatija radi i kako, a ovi pametnjakovici bi onda 'odgovarali'.
Zakljucak je emisije bio trenutak kada uzimaju sa stola po paketic nekog od homeopatskih preparata i demonstrativno gutaju po stotinu i vise doza - pokazujuci da im 'nista nije' od toga (to jest da su bezvredni)i da je to sve smece, prevara i mamipara na koje budale nasedaju. (Na zalost, tzv "homeopatskih lekova" ima zaista puno i od te vrste, zasecerenih praskova...)
Ovo ilustruje toleranciju zdravstvenih krugova u Belgiji. :)

Praktična žena kaže...

Ovi kod nas se ne bi ni upustili u raspravu, jednostavno bi frknuli nosom i rekli: "Nadriliječnici!". Nas dvije smo radile dugo jedan, dijelom zdravstveni, mjesečnik i naš medicinski supervizor, jedan od najuglednijih ovdašnjih liječnika i vrhunski stručnjak, bi uredno iz svih tekstovao izbacivao homeopatiju. Biljke je još donekle i tolerirao, ali uz velike ograde. No prateći slične mjesečnike iz drugih zemalja, ustanovila sam da Talijani, Englezi i Španjolci homeopate toleriraju a Francuzi su ih uključili u rad u bolnicama i funkcioniraju kao dio službene medicine. Upoznavši više od 200 ovdašnjih ponajboljih liječnika naišla sam tek na jednu, odličnu kardiologinju, koja bi pacijentima uvijek rekla: "Da li vam pomaže?Ako pomaže, slobodno uzimajte!"

Anonimno kaže...

Upravo stigoh iz CK - zlo i naopako, ali broj je u tiskari. Od sinoć do sada nisam spavala ni tri sata. Dakle, samo da ti prenesem Draganin pozdrav i idem malo leći. Viroza ne popušta :)

Praktična žena kaže...

Odlično! Sad ćeš se konačno moći malo zaliječiti, a spavanje je i tako najbolji lijek:)

Anonimno kaže...

grrrr!
I mene juce uhvatilo, ma razvalilo. Jutros jedva ustao (nocas nisam mogao spavati od temperature i kaslja, bljak) ali je danas pocelo popustati...

Anonimno kaže...

@finne: grrr here too (u prolazu kraj kante, na putu do nove runde čaja)
Napokon me složilo.

@eli: danas imaš zanimljiva, animirana slova na blogu: trepere i skaču :))) Otkud ti?

Praktična žena kaže...

Kolika je ta temperatura? Jel' i svjetlucaju? Meni ništa ne skače, no pretpostavljam da je to zato što sam na 37 C. Dakle, proglašavam blog-kliniku službeno otvorenom! Pa gdje ste skupili sve te viruse, djeco? Jesam vam lijepo rekla da se ne igrate sa susjedovom šmrkavom djecom u dvorištu!:)))
Gledate li inauguraciju?

Anonimno kaže...

Tamp. 38,2 i raste, uza svu raskoš tupila u sinusima: mutne vode stajaćice uporno pritišću iznutra na svaku i najmanju šupljinu u kostima lubanje, a njušne trepetljike dvoje bi li planule od suhoće u zonama blizu izlaza ili se prometnule u pretile polipe dublje u interijeru. Komunikacija s okusnim pupoljcima u prekidu - posvemašnja bljutavost.
Spremna za inauguraciju virusa gripe u Prvog svjetskog cara, u polubunilu gledam kako se histerija jednog sna prestravljenog recesijom neobuzdano valja orbitom sienenizirana, bibisirana i aldžazirana u kovitlacu marketinga, marketinga, marketinga...
Sad, bez obzira na to je l' branka il' slavica, mi svakako imamo dobru reporterku na licu mjesta. Odmah je zagrabila u samo bit: 'Ameriku je zahvatila užasna radost', kaže. Svjetlucaju, dakako, milijardama šljokica.
Tvoja slova, to jest :)))

Praktična žena kaže...

Moja slova stoje kano klisurine! Tvojoj kanti se nešto priviđa:) Kažem MI-u: Obama u govoru spomenuo i nas ateiste. Znači dobit ćemo plin, veli MI.
Bilo mi drago vidjet Arethu, mislila sam da soul lady više nije živa. A jesi vidla Obi se spetljao i to baš na riječi "faithful" što je gospođu mu nasmijalo od uha do uha. Da sam ja na njenom mjestu vrlo bi se zabrinula, nije jedna mlada pripravnica klečala u Oval Officeu. A Buško ostavio za Obamu pismo na stolu u uredu. Kladim se da unutra piše da mu je boca viskija iza trećeg reda knjiga na srednjoj polici:)

Anonimno kaže...

Sve je to divno, ali pretjeraše s Obamom. Ponekad mi se čini da se u nekim stvarima pretvaramo u Amerikance. Nemojte me krivo shvatiti, ali ja Obamu više smatram bijelcem nego crncem. Mislim da mu je bilo jako teško među crncima jer ipak on dolazi iz bijelačke obitelji (obzirom na to da s ocem nije imao neki kontakt), a opet, vjerojatno nije bio prihvaćen ni od strane bijelaca. Uvijek sam se pitala kako on gleda na sve to. Eto, predsjednik je prisegnuo, a sad će naše novine danima pisati i prepisivati o Obami. Bit će to pomalo naporno.

Praktična žena kaže...

@evita: Ma tipičan američki cirkus! Naravno da od svega neće biti ništa, niti nas se to baš puno tiče, no mi smo ko oni naivni domoroci, daš nam kakvu zvečku punu ogledalaca pa se s njom danima igramo:)
@ena: Ono što meni upada u oči kod Michelle je ona boksačka brada koja, da prostiš, podsjeća na bivšeg urednika SN i VL koji ne smije hodat po kiši bez kišobrana da mu se u donjem dijelu lica ne bi skupljala kišnica. A haljinice su joj stvarno malo čudne. Izgleda da ona bira kreatore a ne haljine. Pa mogla je konzultirat Opru, ako ništa ona bar zna kako treba elegantno izgledat krupnija gospođa.
Užasnutu Slavicu nisam vidjela jer sam cijelu stvar gledala na CNN-u.
Nego, jesi vidla Buška kako je onog marinca što mu je salutirao klepnuo po guzici? Ne znam što su gay pipl imali protiv njega:)))

Anonimno kaže...

sorry, zabunom izbrisala svoj prethodni komentar pa ga vraćam (saved by save option):
Yeah, lousy oath, tek nešto malo bolja od Križajeve na sarajevskoj olimpijadi i Gazpromove jutros da su 'Rusi pustili plin'.
S druge strane sav taj jazz s Propovijedi na gori, pa citiranje sabranog djela Jesusa H. Christa (Our Father), pa paralela s Barack H. Obama. Pa onda Laura, a pogotovo Mrs. Biden upravo pomele elegancijom Michelle u žutom kompletiću s dijamantići /korača široko ko kauboj koji je upravo sjahao/. A faithful je zbilja ključna riječ jer, ako ćemo pravo, ja iskreniji zagrljaj od onog što je na kraju pao između Michelle i Buška dugo nisam vidjela na TV...
Kaj se tiče pisma na počišćenom stolu, tja... svak zna da je viski iza trećeg reda knjiga. Ja mislim da unutra piše 'Fly by AirForce One, ride by Caddy One, but never trust Bike One, it's a set-up. Beleve you me, Hussein.'
Od svega mi se zbilja dopale samo Arethine sive vunene rukavice s obližnjeg kioska u kombinaciji s raskošnim šeširom i kaputom od 20.000 dolara. I prvi stih prijateljičine pjesme: All about US is noice.
Nastojim na sve to gledati očima paranoičnog homelessa iz Central Parka, a čini mi se da čak ni iz tog kuta ne dobivam dovoljan odmak. Tak da meni od svih tih današnjih citata i komentara i dalje najbolje paše Slavičin užas radosti /uzimajući užas kao novu riječ za odu/


Mislim da se Buško samo htio u javnosti revanširat pastoru Warrenu čija mu je predizborna lova navukla taj antipobačaj i antigej imidž za vrat, a kako nikakvog drugog značajnijeg imidža nije imao, a bicikl vozit znao nije... Ma nek' si je dao malo oduška na kraju, možda uđe u povijest kao 'Br.43, ma znaš onaj tip iz Teksasa koji je štipao marince.'

Praktična žena kaže...

Žuta haljina sa šljokicama za Amerikance prekrasna. Mi Evropčani nemamo pojma. Ali puno primjedaba na Mrs. O. oooogromnu pozadinu koja traži veći pokrivač. I noge su spomenute, hlače pravi komad za nju. Stari Žbun se kretao kao da mu je 98, a potpredsjednika su dovezli u kolicima. Navodno ih obojicu s inauguracije voze direkt na Arlington:))

Anonimno kaže...

Channeyja možda /nažalost/;
žbun Sr. će pričekat da doživi zaJeb
our life is a joy, veli moja strina :)))