četvrtak, rujna 25, 2008

Dežurni

Sve one priče kako s godinama postajemo mudriji su čista laž, izmišljena da bi nekako suzbili mladenačku energiju i ambiciju. Postajemo možda iskusniji pa zato i oprezniji, iako ni oprez nije baš neka vrlina.
Istina, ima trenutaka kad je iskustvo važno. Recimo, kad naiđeš na dežurnog. Na ovim našim prostorima, a sve nekako sumnjam da je tako i u ostatku svijeta, za dežurstvo uvijek određuju onoga tko je zadnji stigao na platni spisak.
Dogodi vam se, uzmimo, neki ozbiljniji kvar na električnoj instalaciji u nedjelju ujutro, ili još gore ispadne iz pogona cijela ulica. Možete biti sigurni da, u najboljem slučaju, dva sata nećete imati struje. Dežurna ekipa baš je otišla u Čučerje i tamo otkrila kvar za koji se strateški dio nalazi u skladištu 50 kilometara dalje.
Ili vas uhvati kakva boljka, ono ukliješti se živac, ili zub poludi, i stvar nije za Hitnu ali jest za dežurnog u domu zdravlja ili najbližoj bolnici. Mladi specijalizant baš prekjučer počeo raditi, stiže u društvu stažistice koja je u licu bljeđa od vas a ruke joj se tresu kao da je vani minus 40. Ako imate sreću, bit će tu i stara mrzovoljna sestra koja će mladog liječnika, u čijem pogledu vidite da ne zna što bi dovraga s vama, odvući na stranu i poluljutito mu objasniti da vam treba napraviti tu i tu pretragu i dati takvu i takvu injekciju. Ne dogodilo vam se da morate u bolnicu između 24. prosinca i 6. siječnja. Više šanse imate na ruletu u kasinu.
Većina onih dosadnih pacijenata, koji bar triput mjesečno pate od neke teške bolesti, u to vrijeme uopće ne ide liječniku. Tako da su utuživi ishodi relativno rijetki, no tu i tamo čitamo o njima u novinama. I primijetit ćete da je u priču uvijek uključen neki N.N. specijalizant.
Pukne vam vodovodna cijev baš na blagdan. Eto mladog naučnika koji, s jednakim žarom kao i vi, pola sata traži prokleti ventil. Zatim važno izjavi da je kvar vrlo ozbiljan i da mora nabaviti neke dijelove iz Austrije ili Obale Slonovače, te da se tu ne da više ništa napraviti. Tu vam je kanta za vodu, pa ima kod susjeda. Ili u susjednoj ulici. Za ostalo će ionako gazda doći u ponedjeljak ili utorak i naravno riješiti stvar u pet minuta. Naplatiti, dakako, i svoj i naučnikov dolazak.
Ista varijanta čeka vas i ako vam se u nedjelju ili na praznik pokvari telefon ili mobitel. Ljubazni dežurko će vas pokušati prebaciti nekom terencu kojega baš slučajno nema. Zatim će vam telefonskim uputama pokušati otkloniti kvar uglavnom spominjući nekakve dijelove i softver kojega na vašem telefonu nema. Na kraju će rezignirano reći: „A onda ništa, strpite se do ponedjeljka!“
Postoje svakako i oni iskusni dežurni. To su oni kojima je dežurstvo posao: vatrogasci, hitna, policija…Ali ako trebate njihove usluge onda ste i tako već u gadnim problemima. Ma koliko brzi bili štete će sigurno biti. No i njih nije baš najuputnije zvati pred kraj smjene. Ako nisu pripiti, sigurno im se žuri kući.
Jedina pametna stvar, koju, eto, ipak čovjek nauči s godinama, jest imati u tekici zapisane brojeve iskusnih majstora kojima ste nekad ostavili dobru napojnicu i rođaka i prijatelja koji poznaju dobre liječnike. Za svaki slučaj. I nedjelju.

Broj komentara: 10:

Anonimno kaže...

Što se tiče subote i nedjelje, ja i ne zovem. Ne da mi ne bi bilo drago upoznati nećaka, al ne da mi se konverzirati dok nešto gori. Odmah stavim kantu.
Dežurnom doktoru ne idem još od porođaja. Sjećaš se tipa koji se otišao obući za carski rez? Nikad ga više nisam vidjela. Doduše bila sam tamo još samo pola sata. Babica je rekla da nikad nije vidjela tako lak prvi porod :) I još smo si stigle popiti po pivu.

Praktična žena kaže...

Da kod nas bio mali od dimnjaka u prošlu subotu i tvrdio da treba skidat sve bojlere i spuštat za 15 cm. Znaš ono tri sata demontaža, montaža. Svi stanari poludjeli, susjeda nazvala gazdu i šefa, došao šef izgrdio malog da kakvo spuštanje bojlera i onda opet ošo na vikend. A sjećam se i dežurstava nedjeljom u velikim novinama :))

Anonimno kaže...

Oooo, kako da ne!
"Halo, gopođo, baš sam poslušal vesti, nema niš bogznakaj, pa sam si mislil, žena tu mora ići na neke krstitke, a obećal sam joj još prošli mesec da bum šel ž njom... Nego, micica, dajte molim vas napravite i pokrajinsko kad vam već nije gužva na desku, samo drageca skratite za šlager, a milanu nemojte ništ menjat nego raspalite odispod na levoj, al skroz na dnu... I nekakve slikice... ma, vi bute ih već našli... a za potpis skratite one nedeljkove nebuloze od osam kartica o cetini... je. Na desnoj? Pa to buju vam sve mašanskr i tonček poslali gotovo. I onda posle samo prelomite i to je sve. Se odužim..."
Milček, Milček :))) a uvijek me zvao gopođo. Bez s.

Praktična žena kaže...

Pa onda ti moliš boga da se ne dogodi neko *ranje da ne moraš i tu hopa-cupa koncepciju radit iznova! I da stigneš sve sam do roka pročitat, skrojit, opremit i predat! I navečer sanjaš zalome a sutradan dolaziš na posao u očekivanju što će ti strovalit na glavu, jer je negdje sigurno nešto promaklo. Zlatna vremena!

Anonimno kaže...

Je. Život i druge bajke :)))

Praktična žena kaže...

Sori, zadržalo me namještanje alarma na novom mobitelu. Kao tip za poslovne ljude a ne da se namjestit alaram da zvoni jedanput dnevno. Glupa sprava s milijun nepotrebnih stvari ali bez alarma. Već bi letio kroz prozor da doktorica nije odnijela onaj stari:)

Anonimno kaže...

Zbilja glupost! Čak i ovaj moj šugavi ima tri alarma, a ipak duplo premalo pa u ponoć naštimavam prijepodnevnu, a u podne poslijepodnevnu zvonjavu. Najmanje šest ih mora biti, veli Alois!

Praktična žena kaže...

Naravno, što je svakom čovjeku važno kad mu dioptrija krene u plus? Velika slova na tapikovnici i ekranu i dobar alarm koji zvoni dovoljno glasno da ga Alois čuje! A oni nametali unutra multimedije za jedan solidan multipleks, ali njet alarma. Čak se ni font ne da povećati. Dođe mi da napišem pismo Fincima i upitam ih jesu li svojoj materi dali taj mobitel i što im je rekla. Umjesto da rade mobitele oni djecu naoružavaju živom municijom i oružjem. Pa koji je vrag s tim Fincima? Depresija bliske polarne noći?

Anonimno kaže...

A čuj, recesija... Patria naprijed, Nokia stoj!
Na najboljem školstvu na svijetu odmah se javila fuga pa se istina stala rafalnom paljbom probijati van.
A domani, cara, kreće novi radni raspored :))) Laka ti noć.

Praktična žena kaže...

Buona notte, wish you nice day :)