petak, travnja 11, 2008

Tražeći zagubljenu knjigu

*

Passing beyond
U mojih pet stisnutih prstiju
Is Universe
Nije više važno da li se Zemlja
napila u ovo veče ili
možda podne
Nije važno da li će autobus otputovati
u ravnicu s jednim putnikom manje
Nije ni važno što će propasti proslava
jednog rođendana
a najmanje je važno što će Robert čekati uzalud.
Because
Ovaj beskrajni hodnik bez tračka zraka
jedna kratka klupa i
nas šest isprepletenih ruku pokrivenih slovima
svih trinaest stoljeća čekamo
to break down the
Universe.

*
Izgubljeni trag
neka stara bol
što si mi pomogao sići s ograde
i što me učiš opet biti
obična i dobra oduzeo
što si mi
savjest
smiraj u nekoj praznoj sobi
hladne oštrice na zidu
i ona pjesma

svi ste vi nešto vrijedili
okradeni
kad bi znali
ja nikad nikome
ne bih ni dugme
prišila


*
Šumeći voda u stanu iznad mene
ispire uporno
nečije rečenice na televiziji.
Malo udesno skok po skok dijete
samo u kolu
pjesmom glasnom bez stida
slijedi harmoniku.
Štropot, klopot i potmula gradska vreva
izvana
Pod svjetiljkom na bijelom listu predamnom
Poe (Smrt).




Moje žvrljotine, 1977.

* pouka: ne kopaj po starim kutijama!

32 komentara:

Anonimno kaže...

Robert?!!!!! Ja ću poludit! :)))

Praktična žena kaže...

@elka: kaj i ti si 1977. imala nekog Roberta? Ha, bio je to diplomski iz književnosti. Nije bio moj, od kolegice više se ni ne sjećam koje. Di se skitaš danas?

Praktična žena kaže...

@elka: idemo tek u nedjelju jer sutra pada jak kiša, navodno. Tako imam još vremena poplaćat neke račune i malo promuštrat susjedinog malog i jedno pet puta saslušat komentare o slučaju Puki: Ajme bidna žena! Ma vidiš ti njega pokvarenjaka, odma mi je tlak skočija"! Nije važno što ženu ne znamo.

Anonimno kaže...

Malo skitala po Andaluzu, dovodila brade u red :).
A šta je imamo znat, kakav Puki takva žena, dosad je sigurno napunio virusima i bugovima. Protiv nnejga ne postoji antivirusni program - čisto zlo.
Jadan tko ih sluša...

Praktična žena kaže...

@elka: kaže Maja (zna ženu 15 godina) sa sasvim sigurno nije luda al biće je on izludio. Ja lutala po blogovima: našla znance na kojekakvim mjestima.

Anonimno kaže...

Znance? Jučer pročitala NMB-ov britak post o slobodi, ja bi o tome cijeli roman, a on u zeru premalo redaka za razliku od. Ali sjajan. Otkomentirala s posla, s one rasplinute makine. Danas pročitala Kolibru bolnu i finu, ostavila Contea. Prvi u time outu, to sigurno on vrluda po svojom ženama.
I sada zapela za ovaj tvoj gumb, usta mi se razvallila. Jako bogme.
I ne da mi se skakati po blogovima, opet sam teška ja-ja, nema labavo. Oplijevila korov

Anonimno kaže...

Di si, kod mene domaći, dođi...

Anonimno kaže...

SARABANDA

http://www.youtube.com/watch?v=UBRp8KDZ7sg&NR=1

Praktična žena kaže...

elka: tko kaže?

Anonimno kaže...

Što, nije? Probaj protubat -
Handel Sarabande in D minor...

Idem ćas ubit joko.

Anonimno kaže...

Šta to bi s 'tko kaže'?... i pokušaj naći upravo onu (v=) jer je to po tvojoj knjizi, inače original ti je prvi na YT listi, tiho i glasno kako je zamislio sam bucko H. :)

Praktična žena kaže...

@ elka: ošla poslušat sarabandu pa se onda zadržala kod Fabrizia. Ottocento i La mia ora di liberta, pogledala i intervju iz 81, još je bio komad i pol, pustila suzu.
Tko kaže ono u navodnicima, to jr bilo to.

Praktična žena kaže...

@elka: jednom sam znala al zaboravila. Znaju li tvoja dica kako s kazete prebacit u kantu?

Anonimno kaže...

Pitat ću sutra klince u rudniku, al sumnjam da oni uopće znaju za kazete :)

Anonimno kaže...

Javi se kad stigneš... Nova sranja, W. uzvraća udarac, prijeti nam gašenjem, ipak, za dva mjeseca...

Praktična žena kaže...

@elka: Evo me stigla. Ma nije W. taj koji odlučuje, bit će opet skočio šećer - al on ionako ide u Ameriku na dva, tri tjedna problemi s nasljednikom, ne da mu se više studirat. To valjda od ljutnje. Pa ako je ugovor na 7 godina onda bi tu morala doć i neka odšteta. Mislim da se uočava problem sa JL, pa se ispucavaju na kom stignu

Praktična žena kaže...

@elka: ak sam dobro zapamtila Mr. Sugar putuje 20.

Anonimno kaže...

Ma, ovo je sada taktika Ćelavoga za ucijenit Švede. Sutra u 10 opet sastanak, pa će Blijedi udrit blues pred Malima u 16 i tako iz dana u dan, dopizdili mi, smlatim posao i idem doma. Doma doma, i u Matovicu doma, i doma u Goru, ko ih *ebe... :) Sad smo tu opet skupa na neki način, ne? Meni OK.

Anonimno kaže...

Kvragu, Alois, zaboravila pitat djecu za kazete-kanta situaciju, takva je tarapana bila. Ako nas ne zatvore za dva mjeseca, morat ću sama maknuti odande, bogati, pucam svaka dva dana :) Što ima na otvorenom? Kako miriše?

Praktična žena kaže...

@elka: ma pusti kazete, to ću kad se vratim. Mislim da je cijela priča u smjeru traži se žutanjak umjesto JL koji se uozbiljuje, ali to je samo zbog šećera ne bi ćelavi na svoju ruku. Ako se ne varam capo odlazi 20. a ne vjerujem da će do tada nešto rješit. A da pitaš pilu, on ionako prigovara nepismenosti a i treba mu poznatih lica. Onog vašeg malog uzela Maja k sebi

Anonimno kaže...

Znam da je Maja uzela Malog, i tu je debelo dobro prošla, samo je malo afazičan, tipka ko prase, treba za njim jako prosijavat. :)
Mi se danas uzeli postavljat na sasvim petu verziju, naš kompromis, jer nas više ne tjeraju protiv 24, pa ako se Šved povuče mi idemo na manje news, a više urbane priče plus distribucija i popodne, ovako sve razgrabe fosili u šest ujutro. Za mene dvije smjene: pet dana 12-20. pet dana 14-22, san snova. Polako se opet usuđujem misliti na deset dana mora, pa mjesec i pol šljake i vinograda, pa 15 dana mora, pa mjesec i pol šljake i vinograda, pa rujan na moru i u tom ritmu zauvijek... i sve one nove knjige pročitati, i stare ponoviti, i napisati napokon sve što treba..., a ne ovako cijeli dan i noć na vijestima... Professore tek 22., al bit će to ok, dobre slutnje... :)

Praktična žena kaže...

@elka: ode dan dok si reko keks. Ošla po kruh ostala dva sata. Pojeli, ja posadila tri božura, došla Pia sa šparogama ostala sat, odmah za njom susjeda Vesna i ostala dva sata, pa onda posadili bijeli jorgovan i žbun žute forzicije pa ošli kod Pie... a u međuvremenu bili plinar, električar, čovjek za telefoniju...
ma rekoh ja čuvaj živce, holding je to

Anonimno kaže...

Vidim da su se pod 'miris koji volim' pojavili božuri. Napokon. Pripremam jutros Karahasana, integralnu verziju, za portal.

Praktična žena kaže...

@elka: nisam još svraćala na vaš portal pogledat ću malo danas. Kod nas bilo sunce, pa kiša sad idem nešto posadit u plastične lončiće pa stavit na prozor u podrumu. Kad ti ideš kod Russelovog frenda?

Anonimno kaže...

Tek 22., danas imao samo kasne termine, al imat ću nalaz prije Otoka, pa ću znati - mir ili nemir. Ma, sve je u redu, rekoh ti. Znam :)... Evo, efendija napokon gotov i predan mrežama, a što sada...? Kratak predah...

Praktična žena kaže...

@elka: kiša me bacila pod dekicu i tek sad me probudile gladne mačke i dnevnik. Baš sam se zabrinula, nigdje Pukanića. Izgleda da u ovoj zemlji jedino onaj invalid-olimpijac zna gdje živi. Kaže za Jovanovićku: velik je to uspjeh za nekoga tko živi u malom gradu i u maloj zemlji. Svi ostali napuhali glave, pucaju od veličine

Anonimno kaže...

Samo ti meni maši tom dekicom ispred nosa, može ti biti :))) E, sad najbolje da nam i invalidi postanu megalomani pa da sve krene do đavola punim tempom... A ja se, evo, nakon ronjenja pokušavam usidriti - u pomalo praznoj luci, moram primijetiti, al tako ti je to... :)

Praktična žena kaže...

@elka: jesi li ti u rudniku il na moru? Zadržala me sad Zdenka dolazi za 10 dana pa organiziram susjedu da joj očisti kuću. Ona misli da je kod nas proljeće...ha, al će se iznenadit

Praktična žena kaže...

@elka:vidim kod tebe šlus, javit ću se kasnije sigurna nesanica, đavo me nosio pod dekicu

Anonimno kaže...

Stigoh!!!! Je l' ti zima, tu bogme je, pojačah grijanje, javi ak' ne spavaš, ak' spavaš... A domani :)

Praktična žena kaže...

@elka: ne spavam, blejim u tv tražim serijske ubojice, čitam vijesti - predsjednik Sabora i njegovih 15 kilograma ribe kojima se hvalio, pa kad mu reklo to je protuzakonito lovit on izjavio: oprostite ništa ne znam, glup sam.
Jel u toj zemlji jedino drogirana Pukanićka normalna?

Anonimno kaže...

Ma jok, osim nje, normalan i zakonodavac... danas donio - valjda po hitnom postupku - oštar zakon o zabrani uvoza i IZVOZA električnih stolica, giljotina, vijaka za stezanje palaca i svih drugih sprava za mučenje i ubijanje... Neš vjerovat, ima čak i iznimaka od zabrane :)))