utorak, travnja 22, 2008

Prvi posao

Sreli smo se u maloj priručnoj birtiji uz set, negdje oko Pirana. Sijeda kosa, gableovski brčići, oko glave šarena bandana, traperice i karirana košulja, plave nasmiješene oči. U lijevoj ruci mu je bila neizbježna plastična čaša s votkom. Ispružio je ruku: „Ja sam Sam“.
Opušten, ni traga nekom osjećaju važnosti, ugodan i neposredan. Pričali smo te prve večeri o svačemu: o njegovu indijanskom porijeklu, o ratu, partizanima i Nijemcima, o njegovoj djeci, bivšim ženama, o prijateljima i „Divljoj hordi“ koju je smatrao svojim najboljim poslom…
U neko kasno doba vozili smo se njegovim automobilom prema Portorožu. Uhvatio me za ruku i rekao: „Ti ćeš jedina dobiti intervju, neću ga nikome više ovdje dati. Ali nemoj postati interviewer, to je glup posao.“
Idućih dana pratila sam ga na setu. Ni traga onom opuštenom, razgovorljivom tipu od prve večeri. Bio je pedantan, nitko ga nije mogao razuvjeriti kada je nešto zamislio, od tehničara je tražio savršenstvo. Prema glumcima je znao biti grub, pa onda odjednom vrlo blag i pažljiv. Svaki i najsitniji detalj imao je pod nadzorom. Kada je na kraju dana pregledavao snimljeni materijal točno je znao što treba izbaciti, što doraditi. Nevjerojatno, jer je od jutra popio po bocu, dvije votke.
Navečer u predvorju hotela ili u baru s ekipom, opet je bio onaj društven, duhovit, razgovorljiv Sam. Jedino je neobjašnjivo neljubazan bio prema svojoj tajnici, prekrasnoj tamnokosoj Čehinji, koja mu je navodno bila i ljubavnica.
Poslije nekoliko dana na setu i druženja s glumcima, od kojih su rijetki bili zaista zanimljive osobe, rekao mi je: „Večeras idemo u kockarnicu, tamo ćemo napraviti razgovor“.
Bilo je to vrijeme kada nitko s jugoslavenskim pasošem nije smio ni primirisati u kockarnicu. Sam je međutim sve sredio, nitko me nije ništa pitao. On i James Coburn dali su mi žetona za milijun lira. Pili smo votku i ludo se zabavljali iskušavajući razne kockarske igre dok nismo pogubili sve pare, ja milijun a oni nekoliko puta više. Zatim smo sjeli u bar, naručili novu rundu pića. Izvadila sam blok i uključila kazetofon. Razgovor se, međutim, odvijao mimo svakog plana. Počeo bi odgovarati na pitanje i najednom skrenuo na neku posve drugu temu. Kad bih ga pokušala vratiti, naišao bi netko i prekinuo nas. On je već prilično petljao jezikom, a ni meni baš nije bilo najbistrije u glavi.
U jednom trenutku je iz kockarnice došao izuzetno šarmantan, i nešto trezniji, Coburn i počeli su se zafrkavati. U svemu tome uspjela sam izvući nekoliko prilično suvislih odgovora. J.C. me na kraju poljubio u obraz i otišao. Valjda poveden tim primjerom, i Sam me poljubio. A onda je rekao: „Idemo, završit ćemo razgovor u mojoj vili.“ Odgovorila sam. „Ne hvala, imam dovoljno. U nekim drugim okolnostima možda, ali ja ovdje radim“. Rastali smo se.
Ostala sam u predvorju još neko vrijeme u razgovoru s Bobom Viscigliom, glavnim rekviziterom, i taman se spremala poći, kad se Sam vratio. „Daj mi vrpcu, ne želim da ovaj razgovor bude objavljen!“ Izvadila sam vrpcu iz kazetofona predala mu je i rekla: „Nije važno, možda si prvi, ali sigurno nisi zadnji s kojim ću imati intervju!“ Izašla sam van. Drhtala sam od bijesa.
Sutradan ujutro, dok sam se pakirala, zazvonio je telefon. Zvao je B. Visciglia: „Dođi na recepciju, želim ti vratiti vrpcu.“ Smiješio se dok mi ju je pružao:“ Sam se ispričava i moli da nam doneseš intervju kad bude objavljen. I hvala ti, ponijela si se kao prava dama, nisi psovala i nazivala ga imenima što bi svatko drugi na tvom mjestu uradio.“
Kada sam poslije dva tjedna došla na set u Piran sa „Startom“ u kojemu je objavljen intervju, svi su me srdačno dočekali. Sam je gotovo stidljivo gledao iz prikrajka, a onda pomalo nelagodno prišao i gentlemanski mi poljubio ruku. Dala sam mu novine s intervjuom i neko su ga vrijeme on i grupica oko njega gledali (ionako nisu ništa razumjeli!) a onda su se velikim zanimanjem prebacili na „Startovu“ duplericu.
Sama više nikad nisam vidjela. Održao je riječ: bio je to jedini intervju što ga je dao u Jugoslaviji. Film nije dobro prošao u kinima, ali kritičari ga i danas drže jednim od najboljih Peckinpahovih radova. Sama su na kraju ubili alkohol i droga.
Zbog Sama ili ne, ja se u budućnosti zaista nisam, osim u rijetkim prigodama, bavila intervjuima.




Broj komentara: 20:

Anonimno kaže...

Perfekcionist, prema sebi, svom poslu i ljudima koje je puštao u prvi red... Vidim da je pedantno režirao i prizore iz vlastita života. Radovi su preživjeli, ljudi već teže, uključujući i Sama. Oni koji su u prvom planu bili samo trenutak prošli su s crnim masnicama. OK, pružila si otpor, ali i žrtvovala si dio svog mogućeg izraza. Je li vrijedilo odustajati od forme intervjua samo zato što je Sam u određenoj sceni plasirao određenu floskulu. K.K. je bio puno lukaviji od svih vas koji ste poslije plakali, što u sebi, što naglas... On mu je poturao kokain, ne? Nije se dao impresionirati, smeće.

Anonimno kaže...

Hmmm, zgodan nick, ko ti je ta...:))) Šteka ova pijana kanta...

Praktična žena kaže...

@ena: to je moja prijateljica, samo količinski određenija :))
jest K.K. je sve preživio, a fol pio i šmrkao. Ma jest snimio bi svu onu pustu glazbu i filmove da je skroz bio urokan! Nisam, moram priznat, odustala od forme zbog njega, nego jednog kasnije koji mi vratio autoriziran intervju tako da više nisam prepoznala ni svoja pitanja, a kamoli njegove (snimljene) odgovore :))

Anonimno kaže...

Sjajno. Sigurno je bilo vrlo hrabro odbiti starog šarmantnog Sama koji vas očito nije ostavio ravnodušnom. Mislim da je taj intervju upamtio do kraja svog života. Baš vam zavidim, iako ne znam bih li ja bila tako jaka i odbila prekrasnog Sama.

Praktična žena kaže...

anonimno: kao što naslov kaže svatko ima pravo na početničke greške :)))

Praktična žena kaže...

ena: Kad dd nemre odolit, pa prestane ćirit, onda mora da sam nešto gadno zabrljala u procesu proizvodnje. Nego jel ti znaš neki OHH, HOH ili tako nešto da nas oslobodi ovih pukanića na televiziji? Tražit ću dr. Šmalc da me prisilno hospitalizira

Anonimno kaže...

Ko ćiri, zašto Šmalc, meni sami šlus, doma za pol sata, pričekaj ak možeš...

Anonimno kaže...

Also, doma sam, kaj je na stvari, anonimus... eno, Prvi se javlja sa zapadnih oboda :)

Praktična žena kaže...

@ena: jel vidiš što je fin čovjek, poslo razglednicu Amsterdam by night.

Anonimno kaže...

Ma alem-čoek, šta ću ti govorit, nego OHOHO, si čula Pukijevu lamentaciju iza djeteta, isturio malu, prokušana metoda, a advikat mu: loš kokain, dakle zna se čiji je... pa kako to nitko nije znao, da se tu ženu siluje i dopira po spisku, zvuči li to tebi vjerodostojno? kako bilo, odoše nizbrdo, nadam se he za jednorukim-...

Praktična žena kaže...

@ena: a sad to jelda nije upotreba maloljetnika. Nego da je bio dobar kokain onda bi valjda bio Pukijev, ne. Samo čekam kad će isto provalit u slatkoj kući. Koje blato...Gledam onu ilustraciju kod kolibre nitko se ne osvrće a meni se čini baš onako umetnički

Anonimno kaže...

Misliš, jahanje na surli? Hm, daaa, i umetnički, a i onako, zgodno, je li...
Nego nemoj samo u slatkoj kući, a ni u komentatorovoj, odosmo inače svi u tri krasne, šta ćemo jest...

Praktična žena kaže...

@ena: možda neće bit za jest al ćete zato imat što šmrkat pa šta vas briga. komentator je i tako već našmrkan

Anonimno kaže...

No, da sad prošmrčem, russell bi me se odreko preko portala na kojem ću bijedno skončat nastave li stvari u sadašnjem smjeru. Nadam se da si komentatoru narihtala satelite jednom zauvijek i da više nemaš posla s njim. A čija mu je sad žena?

Praktična žena kaže...

@ena: mislim da im satelit više ne rabi. Ona našla nekog Slovenca a i taj je navodno ostavio, a on da prostiš treću Sanju (iz JL) i ta ima želudac

Anonimno kaže...

Pilinu izvršnu? Kriste, pa što te žene tamo moraju sve radit, pa moj Blijedi ispada anđeo, a moji Mali su to ionako. A čuj molim te najnoviju ćelavčevu: budite žuti, al nemojte izgubiti kvalitetu... velim to danas russellu, a njemu odmah tlak na 300... super drag, kakav klinac u 65-oj... izvuko me 'samo snagom svoje volje, i to kako, da sidiš papire... isto Majstor. Gle, sve mi veća lista majstora, je l to tvoj ili moj optimizam :)

Praktična žena kaže...

ena: odoh dole popit pivo za današnji dan, ipak je bio dobar, pa pod dekicu. Javim se sutra. Želim ti lak i lijep san :)

Anonimno kaže...

Jest, lijep dan, ajd, do sutra...:)

Praktična žena kaže...

@ena: Sanja S. je u pitanju, velikom komentatoru očito teško zapamtit bilo koje drugo ime.
Ja danas plaćala račune, slala mailove, sređivala nabavke pa opet plijevila, plijevila...ON prije 2 mjeseca zabo u zemlju jedan (1) krumpir i sad je taj izraso. Da vidiš ponosa, svima ga pokazuje. Eeej krumpir! Što su ti asfalt-ljudi.

Praktična žena kaže...

@ena: kad saznaš za sitne životne forme javi, OK?