nedjelja, lipnja 01, 2008

James Bond u četvorki

Jedna od fatalnijih životnih grešaka koju žena može napraviti je ne položiti vozački ispit. Kako vrijeme prolazi sve češće uviđaš koliki si invalid i kako si savršeno neprilagođen vremenu u kojem živiš. No suvozačevo mjesto ima i nekih svojih prednosti. Vidiš krajolik, ljude, mjesta kraj kojih te voze. Zabavlja me također, kad po pedeseti put prolazim istom trasom, čitati registracijske tablice.
Na top listi u nas, sigurna sam i na ostatku Balkana, vodi James Bond. Svako malo naiđe neki remontirani BMW, honda, renault 4 ili kakva slična štropotaljka, s registracijom 007. To je pouzdan znak za oprez. Prvo, psihološki profil 007 je prilično oskudan a drugo, Bondovci u pravilu luduju po cesti. Možeš biti siguran da će izvesti nešto što nitko pri zdravoj pameti ne bi očekivao.
Sljedeći popularan broj je 001. To su obično crni službeni audiji ili mercedesi naših tajkuna, visokih državnih činovnika, službenika ministarstava ili lokalnih šerifa. Zatamnjena stakla, za volanom tip koji sigurno ima službeni pištolj (i onaj privatni na kojem urezuje recke). Ti ne šljive prometne znakove, ograničenja brzine, ne zanima ih zašto 20 automobila ispred njih vozi 60 na sat. Nalijepe vam se na prtljažnik ko taksena marka i samo čekate kad će vas razvaliti. Dvostruke pune crte prije zavoja su mjesta na kojima obavezno obilaze.
Postoje i gradske registracije koje zovu na oprez. Do prije koju godinu to su bile oznake SK. Iz nekih nejasnih razloga svi su Sisčani, bez obzira drndali se u rashodovanom jugu ili u novom BMW-u, jurili kao da voze ženu u rodilište. U posljednje vrijeme su im postolje na Velikoj nagradi bezglavih oduzeli Krapinci. Otkud ležernim Zagorcima takva sklonost brzini, ostaje vječna tajna.
Vrlo opasni vozači su i oni s krunicom na retrovizoru. Ne osvrću se ni lijevo, ni desno, semafore tretiraju kao uličnu rasvjetu, a sigurna sam da ne gledaju ni u retrovizor. Možda i spavaju za volanom. Uzdaju se u višu silu.
I najzad, Mađari. Moram sa žaljenjem reći da mi se čini da u susjednoj nam državi auto škole očito nemaju visoke kriterije, ako ih uopće imaju. Kad je Mađar ispred vas najpametnija stvar koju možete učiniti je obići ga prvom prilikom. Jer kod njih nikad ne znate kad će i zašto naglo usporiti (ta zaboga nema nikog ispred njega!?), ubrzati ili početi krivudati po cesti. Jedina razumna stvar je skloniti im se. Za svaki slučaj. I pripaziti da iza vas nije kakav 001 ili Bond s krunicom na retrovoziru.

51 komentar:

Anonimno kaže...

Zasad stigla pročitati samo prvu i zadnju rečenicu, ostatak poslije.
Kom. prve rečenice: Napokon shvatila u čemu je duboka narodna istina?
Kom. zadnje rečenice: Jezušmarija, vozim ko
Mađar(ica)!
:)))

Praktična žena kaže...

Ja ću ti kupit ono H ako ga još prodaju, a ti objavi kad krećeš na put :))) Zadnji put nas neki Mađar driblao od Ravne Gore do Grobnika.

Anonimno kaže...

Amater! Ja driblala cijelu prvomajsku povorku po magistrali. Od Senja do Jablanca imaš svega tri-četiri mjesta za preteć, ali ne mene! Meni su lijevi kotači strogo na srednjoj crti, ja se ruba bojim! I fino max 80 na sat! Kupi mi ono bijelo H na plavoj podlozi, please... Poruka: kenjaj iza, bolnica daleko... :)

Anonimno kaže...

tako jedan moj lega vratio se sa mora, (još nije bio autoput) pitam jel ima gužve na cesti, prvo sin mu kaže "tati radili brisači a vani sunce žeglo 40 stupanja", a on kaže - "nigdje gužve, sam samcijat na cesti do pred sam Split", a žena "daa, nigdje nikog osim šta iza nas bila kolona 60 kilometara, a kad se pojavilo one dve trake od Klisa, e onda kako bi nas koji zaobišao raknio bi nam šoferšajbu, pa ovaj morao paliti brisače"

Anonimno kaže...

e pa mene prešišo samo jedan hrabri Šved u gooolemom Volvu, a zna se da Skandinavci ne pljuju. Doduše, zato i jesu tak depresivni, sigurno mu je to bio pokušaj samoubojstva...

Praktična žena kaže...

@ena: Dobro je mogla si proć ko ovaj kolega od Prvog! A da ti za svaki slučaj upališ sva četiri svjetla i natefteriš trokut na gepek?
@: prvi: imam ja prijateljicu koja je položila šoferski i ravno iz autoškole krenula na more. I ja ludara s njom. Na staroj cesti za Rijeku nastala frka, pred nama koči, drugi nas obilazi a ona najprije upalila duga svjetla, pa onda uključila brisače. Završile u nekom žbunju kraj ceste.

Praktična žena kaže...

Zaboravih reći, poslije brisača je počela plakat.

Anonimno kaže...

Pa jel uskočio kakav konj da je ženi na licu mjesta? :)

Praktična žena kaže...

@ena: udala se poslije, danas je udovica, al nije ona vozila.:) Smilovao nam se neki seljak iz obližnje kuće pozvao nas unutra i natočio rakiju. Poslije ošo i izvuko spačeka traktorom iz žbunja.

Anonimno kaže...

krećem doma, javi tu ak si još budna, ak ne, ciao a domani i 'noć :)

Anonimno kaže...

zaspala u sjedećem položaju?

Anonimno kaže...

Zaboravih. Ak već nisi čula: Židovi će tužit i Thompsona i Bandita zbog one mačje deračine po Harmici!

Praktična žena kaže...

@ena: Zaspala obučena pred tv, skršilo me ono ustajanje u cik zore i sezonski radovi! Jutros opet dizanje s Genievim pijevcom. Došli majstori s klimom i dva susjeda očerupat korov u masliniku. K vragu i seoski život!

Praktična žena kaže...

Lako što će tužit nego će Zagreb rasprostrt po svim medijima vani. I kak da im objasniš da je to sve stonehendge?
A jesi vidla moj chiki, chiki link?

Anonimno kaže...

Chiki, chiki? Yeeeessss!!!
I naravno, 23. prosinca... Chikita nam je missing link. Nisam uopće sumnjala.
S nama je to jednostavno tak - Janusova djeca su neuništiva. :)))
Dvije majstorse momčadi? No nazdravlje, nekak buš zbavila!
A za Zagreb na CNN-ovima, da, hmmm... Ništa mi neće ovaj dan pokvarit. Vidi Kvantin blog pa trgni pivo čim nađeš vremena.

Praktična žena kaže...

@ena: ne dvije, nego tri momčadi. Popodne stiže ekipa za Lago di Vela njiva. Zuje bušilice, psuju majstori kletve koje još nisam čula, drndaju freze...ma dušu dalo za meditiranje na tepihiću! Grem.

Anonimno kaže...

Lago di Vela njiva??? :)))
Mlaka maggiore!
Grem i ja. Do rudnika!

Praktična žena kaže...

@ena: Dečki za Lago di Gran Campo bili obavili u pola sata remont i otišli. Vai grmi već dva, tri sata ali ništa nije palo (par kapi ni za spomenut). Sutra, prekosutra i u četvrtak očekujem ozbiljnu kišu jer već su i masline žedne a o paprikama i rajčicama da i ne pričam. Za ovaj tjedan sam iscrpila svoju kvotu majstora, iako bi još jedna ekipa trebala doći, propušta tuš kada.

Anonimno kaže...

Aleluja za majstore (jel dobro opralo kadu?). Kiša će sutra i ovdje, već danas je teško i sparno, al baš nas briga, mi popili kavu slabo svjesni vremena uopće. Dosad bila zatrpana specijalom, al evo, otaljala i to... Sad tekuće, al najprije još jedna kavica :)

Praktična žena kaže...

Previđena je i podcijenjena važnost čik i kafe pauza u mentalnom zdravlju žene. Da nema tih pauza mislim da bi nas bili puni zatvori. Ovako sjedneš, duboko udahneš i kažeš: "Dobro, mogu ja to."

ena kaže...

Mogu, ali jedva... danas baš čupavo :)

Anonimno kaže...

a i nisam baš zablistao, ubila vožnja po suludim instrukcijama, pazi, kaže mi da mogu uč iz Hajnclove ili tamo negdje iza Leda, a nakon 2 sata temeljitog češljanja terena ispalo je da je to na Borongajskoj cesti kod stare kasarne, zemlju ti žarenu, ima 10 kilometara ZRAČNE udaljenosti, to me malo spalamudilo, a i još kad odmah u startu znaš da traje veri šort, onda tek ispadneš zbunjola. no dobro, biće valjda bar prilika za popravni

Praktična žena kaže...

@ena: ajd drž se, čut ćemo se kasnije kad prođe frka ili, ako ja utonem u snove što je vjerojatnije, sutra :)

Anonimno kaže...

@ Aj, aj, aj, trebala sam ići s tobom, pa ja sam išla ravno u Heinzelovu i to točno na mjesto odakle ima samo tri skretanja do Borongajke. To ti je kad razgovaramo o koječemu samo ne o stvarnom danu u stvarnom vremenu...

Praktična žena kaže...

@prvi: kupit plan grada novo izdanje sa svim banditovskim ulicama, ne vjerovat prolaznicima, ni onima preko 70, pojma oni nemaju gdje je sad Adžijina ulica, i nazvat prijateljicu na mobitel i opisat okolne kuće :))

Anonimno kaže...

Spavaš, pretpostavljam. Tako i treba :)...

Praktična žena kaže...

@ena: Ubila me ona dva rana jutra s majstorima. Al zato sam danas čila ko ptičice što pjevaju jutros od svitanja

Anonimno kaže...

Jutar! (Ubio me sinoć rudnik pa mi se jutar malo dislocirao...). Ti, vidim, već obišla i sjever i jug. Meni danas još zadnji trzaji specijala. Na ovog pisca sam te upozorila još prije, a ovdje odlično opaža intelektualnu zahtjevnost laganja.

Praktična žena kaže...

@ena: Ovdje kod nas blaga sauna ali obećalo nam popodne kišu. Ja za svaki slučaj izvrnula motiku naopako (to sigurno priziva kišu, tvrde moji selaki) i namjerila otić po kruh ali onda Pia javlja za bijelu palentu pa odustala. Sad švrljam po talijanskim podrumima.

Anonimno kaže...

A evo, ja obišla drage blogere i na to mi ode cijeli sat, a moram racionirati svaku minutu ako mislim usput i disati.Zapravo bih trebala tužiti holding zbog mobbinga radnim vremenom. Jer ovo je strašno: ne samo da mi se svako druženje s pravim, živim ljudima pretvara u iznimnu svečanost kojoj, pazi sad!, ŽRTVUJEM dio radnog dana, nego se ispostavlja da je i blog društvena obaveza za koju mi ponestaje vremena.
Ne mogu vjerovati da je netko išao vrijeđati baku Lomic. Pa to nije ni primitivno, to je ogavno! Ma, kad mi ovako šikne krv u glavu požalim što u kretenskom zatvorskom sustavu prebukiranom nema i roditeljskih zatvora! Ili je sve to ipak za ludaru... Al tko će ih liječiti dok psihići loču po tulumoma specijalizanata? A Jukić objavio priopćenje da kakav je to način Vrapče zvati ludnicom u novinskim naslovima (slučaj Puki). Pa eto kakav je to način: veli Slatki da mi nemamo tu šta intelektualizirati, ni STVARATI čitateljsku publiku, nego se imamo primiti prosječnog pulsa publike takve kakva jest i prodavati što prostiji rit-papir sa što krvavijim slikama ili - otkaz! Pa on lijepo trpa milijune u svoje i komentatorove džepove, a MI mu stvaramo sve te crno-T-shirtaše od 12 godina koji mu to kupuju, a poslije urlaju po trgovima, kolju po parkovima ak u blizini nema kakvog zgodnog rata, a poslije pretrpavaju zatvore i ludare što god im vani na ploči pisalo. Ni to ne znaju pročitat, c-c, najviše dvosložno. Ako.
A rješenje za to je jasno kao dan: 99-postotni porez na žutilo, a pristojnoj štampi ukinut poreze i uvest subvencije iz onih 99 posto. Naime, ak si oko skopaš, kad i država misli da ima koristi od tupila na ulicama. I to sve do trenutka kad će joj davanja za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, kriminalističku, sudsku i zatvorsku obradu divljih krda ipak rasturiti sve budžetske fondove. A onda će nas lijepo prodati za kunu (naime 1 cent) bilo kome tko nas bude htio i otploviti na 200 privatnih jahti prema Djevičanskim Otocima. Pasmaterfašističku!!!!!!!

Anonimno kaže...

Ma, cifaj to, lajem na Mjesec! Idem čitat specijal da mi se popodne opet ne preplete s tekućim i satre me ko sinoć. Smrtfašizmuslobodanarodu :)

Praktična žena kaže...

@ena: cifat ću ako baš misliš da treba ali ja se potpuno slažem s time što si gore napisala. Ušla šefovima voda u uši. Naklade padaju, gubici hej veliki a oni još prije dva mjeseca odlučili to ukinut pa se zaigrali. Sad mu se jasno ne sviđa ni španjolski koncept ozbiljnog lista, a 24 odjedrio a da mu nisu stvorili konkurenciju kad je trebalo. Plus svi oni osobni problemi.

Anonimno kaže...

a dobro, ostavi ga, nek sam se ispsovala, trčim holdingu :)

Praktična žena kaže...

@ena: Baš si nešto mislim za onu masu ćosavih što se neku večer skupila oko konja i 24 je preintelektualno štivo. Kladim se da bar trećina njih misli da abeceda ima 15 slova. Za njih je nešto sa sličicama i naslovima i gotovo. A već u sljedećoj generaciji samo sličice, ti će se potpisivat otiskom palca.

Anonimno kaže...

jebešga, u mene jedna polovica mozga spržena naučenim a neupotrebljivim, a ova druga živuča polovka inficirana istorijskim materijalizmom kljuca: u okviru zadanih parametara ne postoji rješenje, izlaz je u PROMJENI a ne u popravku sistema. Kapitalizam je u svojoj suštini zločinački ustroj i njoj je sve prilagođeno. Čak i one alternativne pomake koji su mu radili o glavi kasnije pretvara u profitabilne fetiše koji učvršćuju poredak (moš mislit, negdje prošle godine na hrt1 dvosatna emisija o Hendriksu, moliću lijepo, da se njih zaozbilje pita, pa mrtvog bi ga palili na lomači ili Joška Fišer čije patike kojima je prvi put u jako dugačkoj povijesti u Bundestag nečija stupila noga a da nije bar vojničkom crnom kremom namazana cokula stoje u (pazi naslova!!!) Nacionalnom muzeju je ipak svojom šapom dao presudan glas da NATO vojska može bez barem minimalne, u krajnjoj liniji bezvredne moralne podrške ujedinjenih naroda, rokat, kako se već kojoj interesnoj skupini digne čuna, e da bi zašitili svoj profit.
Znam da ste duboko profesionalno i krajnje kozekventno uronjene u stoičku borbu za pravo slovo. I neka ste. I to netko mora,
Jedino ova moja zaražena polovica mi govori da je i to službi poretka. Suština ostaje neupitna. A u nju treba mijenjat. Ne ljude.
Druga varijanta je zauzet lotus pozu, ommmirat dan i noć.
A možda najkorektnija, lijepo se družit - pisati, crtat crnom bojom jarko sunce, zagrlit onu drugu polovicu kauča. Nek se jebu o svom trošku - svakako ni od vašeg a ni od moga svijeta nisu.
Voli vas brale.

Anonimno kaže...

@brale: Ma jebo UN, veli McCain da će i to otfikarit i osnovat novu ligu naroda bez glasa za Rusiju i Kinu, i tamo će NATO biti još poslušniji privjesak US Army, a čak se i Francuska sad nastoji ugurat natrag u vojni dio Saveza... Jer dolazi stani-pani, pa ne mogu oni sad promicat nekakav Kyoto i Kobe kad treba dat Iowu i Mossouri za bioetanol, a hranu iz ostatka svijeta prigrabit za SAD i njegove, oni će ipak zadnji krepat od gladi, neee? A da za njih radim po 12 sati na dan, o tome ovdje i tulim bespotrebno na siroti Mjesec. And the wind cries Mary, brale...
Družit se i pisat, nego šta! Dok smo još uopće i od našega svijeta, ljubim ga ja.

Anonimno kaže...

@eli, prvi: A gle kako zvuči kad se stvari malo stave u perspektivu BDP-ova pojedinih zemalja: "Slovenski poslovni dnevnik Finance objavio je ljestvicu deset najbogatijih stanovnika na svijetu prema kriteriju BDP-a u zemljama iz kojih dolaze. Vlasnik Agrokora Ivica TODORIĆ zauzeo je sedmo mjesto, a IZA njega su se plasirali bogataši poput Billa Gatesa i Warrena Buffeta. Finance su se služile podacima iz Forbesova ljestvice najbogatijih."

Praktična žena kaže...

@ena, brale: ja sam više za lotus poziciju, a može i pozdrav suncu dok god leđa to dozvoljavaju. Revoluciju sasvim sigurno mi nećemo više dizat. Možemo samo s druge srane cesre klimat glavama i podizat štap u znak podrške pazeći da pritom održimo ravnotežu, jer ode kuk a onda si za 2 godine garant pod ledinom. Nama su novine kruh što bile, što i danas i u tom malom, bez velikih zavaravanja, ne baš presudno utjecajnom svijetu pokušavamo sačuvat obraz i glavu. Koliko ti dozvole, da ne krepaš i potomak ti od gladi.
A što se ljestvice tiče imam prijedlog: zašto ova minijaturna državica ne bi promijenila ime: Agrokor bi nas bar po abecedi visoko smjestio

Anonimno kaže...

Pa da, odmah iza Afganistana. Costa Rica nam prebogata za abc-susjeda....

Praktična žena kaže...

Jel vidiš, i onda zamislli nogometna reprezentacija Agrokora nastupa na EP, a himna "Ja se konja bojim" gazdina i pokojnog mu dobrotvora omiljena pjesma, a oni svi drže ruku na novčaniku. Da ti suze grunu na oči!
Kakvo je to nevrijeme bilo, sad mi on čita s teletexta?

Anonimno kaže...

Ma, 30-minutni prolm, tresli se nebo i zemlja, zavijali alarmi po parkinzima, ljuljala se struja čak i nama u redakciji. Ništa posebno, ne znam još za štete, mali Dorinac to radi.
Ja dosad bila na specijalima i evo mi tek sada prve Hrvatske, hoću reći Agrokora. Kaže: Vidošević najpoželjniji za Mesićeva nasljednika... ???
...zapravo, kad malo razmisliš, nakon brbljavog kaktusa lijepo bi bilo imat visoki fikus koji može pornodrivu pogledat ravno u oči kod slikanja i rukovanja, a senta mu podrezala glasnice tak stručnoo da nikad više majci neće imat šta za reć. A izgleda solidno: rocky, galerist..., majko mila :)

Praktična žena kaže...

@ena: Nazvala susjeda pa dok smo ja i junior raspravili ocjene, a ona svoja dva gerijatrijska slučaja o kojima dnevno brine, prošlo pol ure. Onda došao Valter s kutijom punom lisičarki što ih je popodne nabrao u šumi pa dok je on ispričao kako se gljive beru i gdje ih ima...
Vidošević jest ušminkam tip ali kaže M. glup ko turski *ac. Jedan dan sretnu se na stepenicama i pozdrave se a kako se on zablenuo u nju spotakne se i surdukne niz stepenice. Pita ona: jeste dobro? A on brzo popravi frizuru i kaže: "Pozdravite vaše doma!" Dođe ona kući i kaže svom (13 g. mlađem, kad smo već kod toga) Zvonku: "Pozdravio te Nadan!".

Anonimno kaže...

Turski? A je l'? Slikovit taj komorski...
Pa to ti i velim za Nadicu: lep, a šuti. Baš kakve Drivo voli. A za M. mi izrazito drago da je došla k sebi, lepi Loba malo em star, em mrtav. Samo... Ajd, možda (za promjenu) zna što radi, neće se valjda prejako strmeknut. :)))

Praktična žena kaže...

Neće, uvaljivala ona njega mlađim prijateljicama i sestrinim kolegicama, al on ni da bi. Zapeo za nju i gotovo. To već traje jedno 5-6 godina i izgleda vrlo stabilno. On djeluje da ima i više godina nego što ima, a ona bar 10 godina mlađe. O duhu neću ni govoriti. Jedino se, kad on čuje, žali da je bole koljena i leđa :)))

Praktična žena kaže...

Gledam Pilu na tv, izgleda ko rashodovana kurva i fuflja više nego prije. Baš je ostario.

Anonimno kaže...

Pila i dalje ne zna govoriti (mislim na izražavanje, ne na govornu manu), ne zna pisati, ne zna uređivati, a sad mu i prebilo novinara. Pa kaj uopće zna, osim antišabrirati na pravom mjestu? Plus zaribao mi prijateljicu vitalno, a TO mu nikad neću oprostiti!
A bole M. leđa, e li, a koljena artroza...? Eeee, al ne smi reć. E, baš da vidimo koliko treba da razlika postane predrastična. Iako, pet godina nije ni loše za uzrast... :))) Ma, zapravo, baš mi je drago, M. ima duha, to ti je to.

Anonimno kaže...

Pet minuta pauze, al fali TEMA za specijal, tek sad skužili, Mala piše i plače. Moram čekat... Morat ću do Komore poo novu zalihu psovki, ove moje jednostavno se potrošile :)))

Praktična žena kaže...

a *emti novine! A koja je tema u pitanju? Donesi djetetu kavu ako imaš odakle ili sok. Podsjetilo me to kad sam jednom ja tako iza ponoći plakala jer sam do jedan morala naheklat pet kartica J. Vrhovca s gradskog komiteta, obračun s memorandumovcima. Ja pišem iz bilješki a znam da njemu nikad ni jedan jedini izvještaj o njegovim mudroserinama nije bio dobar. I onda mi MI donese čevape s Vugleca. Prestala ja plakat i naheklala do jedan. Sutradan zovu neki drugi novinari J.V.-a za izjavu a on kaže pročitajte si danas u "Vjesniku". Spasili stvar čevapi.

Anonimno kaže...

Nema frke, donijela kavu i sebi i njoj, a ćevapi alo morgen, nema iz automata, a u čingač sad nema tko ići, šlus nam je :)))
Ma, mala je avion, otkukala, ali već napisala... Fulala samo naslov (naime cijelu industriju, sitnica, riješeno!). Ali Mali od muzike tek došao s 'eventa', a to pak čeka moja Lipa, a ja sad čekam nju i usput pišem nanovo neki kua za marketing, jer i oni, zamisli, imaju nekih literarnih poriva. Ma ne kužim kak možeš raditi reklame bez imalo smisla za tekst... ovo čisti užas, zato nam tak i ide... Da mi je znati kako izgledaju naši marketinški dopisi klijentima :)

Praktična žena kaže...

Mogu zamislit, ali kad uzmeš nivo onih kojima se obraćaju to je sve 5. Jedni drugima čisti Šekspir. S obzirom da tebi stalno pristižu nove trakavice ja dižem ruke (i noge) idem na svoj dvosjed, otvorit ću prozor da čujem ptičice, ugasit ton na tv i dokle koje oko izdrži. Čujemo se sutra, O.K.?

Anonimno kaže...

Stilla, nije ni predugo trajalo. Ciao, bella, a domani!